“Su, insan yaşamı için aldığımız nefesten sonra gelen en önemli maddedir. İnsan yemek yemeden haftalarca aylarca canlılığını sürdürebilirken susuz ancak birkaç gün yaşayabilir” diyen Ali Yörümez, “Kanın yüzde 92'si, kemiklerin yüzde 22'si, beynin ve kasların yüzde 75'i sudur. İnsan vücudunda ortalama yüzde 70 oranında su vardır. Vücut su oranı en yüksek bebek iken yaş ilerledikçe suyun yerini yağ dokusu almaya başlar” dedi.
Yörümez, suyun görevleri hakkında ise şunları kaydetti: “Hücrelere oksijen ve besin öğelerinin taşınmasını, ayrıca atık ürünlerin taşınarak böbreklerden atılmasını sağlar. Ağız, göz ve burun gibi vücut dokularının nemlenmesini sağlar. Dışkının yumuşamasını sağlayarak kabızlığın önlenmesine katkıda bulunur. Cilt sağlığında, bağışıklık sisteminde, vücut ısısının denetiminde, ödemin atımında rolü vardır. Tükürük ve mide salgısında besinlerin sindirilmesinde görev alır. Kilo alıp vermeden dolayı oluşan sarkmaları sporla birlikte önler. Vücudun ihtiyaç duyduğu iz minerallerin pek çoğunu sağlar. Soğuk algınlığı, idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşları ve mesane kanseri riskini düşürür. Zayıflama diyetlerinde metabolizmayı çalıştırmanın yanında, midede hacim oluşturarak tokluk hissi vermede işe yarar.”
Her gün idrarla 1,5 litre, deri yoluyla 500 ml, dışkı ve solunum ile 300'er ml olmak üzere toplamda 2, litre su kaybının yaşandığını ifade eden Yörümez, kaybedilen suyun tekrar alınmadığı takdirde kan hacminin ve fiziksel performansın düşeceğini söyledi. Diyetisyen Ali Yörümez, “Yüzde 5'lik su kaybında birey konsantre olamaz. Yüzde 8'lik su kaybında Baş dönmesi, aşırı yorgunluk, soluma güçlüğü oluşur. yüzde 10'luk su kaybında kas spazmı, aşırı yorgunluk, dolaşım-böbrek yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkar. yüzde 20'lik su kaybında da ölümler gerçekleşmektedir. Hiçbir sıvı içeceğin suyun yerini tam anlamıyla tutamadığını bilmeliyiz. Sağlıklı bir kadının günde 10 bardak, erkeğin ise 14 bardak su içmesi önerilmektedir. Kilo fazlası olan kişilerin bu miktardan daha fazlasını tüketmeleri gerekmektedir. İçilen çay, kahve, kola gibi içecekler diüretik oldukları için asla suyu yerini tutmamakta, vücuttan su atımını artırmaktadır. Nasıl Türk kahvesi yanında su içiliyorsa, aynı şekilde çay ve neskafe ile de su içilmesi gerekmektedir. En iyi çözücü, saf, katkısız ve doğal olan içecek su olduğu için günlük sıvı ihtiyacının 3/4'ü su olarak tercih edilmelidir. Özellikle yaz döneminde suya daha bir önem vermek gerekmektedir. Daha da artan sıvı ihtiyacımızı kola-gazoz yada hazır meyve suları yerine yeterli su ve su içeriği yüksek meyve-sebze (karpuz,taze meyve suları vb…) tüketerek arttırmak gerekmektedir” dedi.
HABER MERKEZİ
Su yaşamın temelini oluşturuyor
Diyetisyen Ali Yörümez, suyun önemi hakkında açıklamada bulundu