Su tasarrufu için teknoloji

Tasarruflu Sulamada Yeni Teknoloji Terleme Sulama Sistemleri konulu panel KTBde yapıldı

Konya Ticaret Borsası (KTB) ile İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün birlikte organize ettiği ‘Tasarruflu Sulamada Yeni Teknoloji, Terleme Sulama Sistemleri’ paneli KTB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Panelde sulanabilir tarım arazisi az, suya ihtiyacı çok olan Konya ve bölgesinde tarımsal alanda suyu daha verimli kullanmak ve tasarruf sağlamak için yapılabilecekler konuşuldu. Panelde, bir Alman firması tarafından üretilen terleme sulama sisteminin tanıtımı da yapıldı. Terleme sulama sistemi ile hem tarımsal sulamada daha büyük tasarruf yapılacağı, hem de ekilen hububatın tamamının eşit miktarda sulanmasının sağlanacağı vurgulandı.

SU KAYNAKLARINI VERİMLİ KULLANMAK ŞART

 

Programın açış konuşmasını yapan KTB Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, yerkürenin yaşam kaynağı olan suyun son dönemde öneminin daha da arttığını dile getirdi. Gelecek nesillere sağlıklı ve yeterli su bırakabilmek için kaynakların akılcı kullanılması gerektiğini ifade eden Muhammet Uğur Kaleli, “Tarihte su ve toprağın yanlış ve bilgisiz kullanımı birçok uygarlığın yok olmasına neden olmuştur. Bu yüzyılın savaşları petrol için veriliyor,a gelecek yüzyılın savaşları su için verilecektir. Bir tarafta suya hasret topraklar, diğer tarafta boşa akan su kaynaklarımız var. Bu yüzden su kaynakları yönetimimizi bütüncül bir yaklaşımla yeniden değerlendirmeliyiz. Aksi takdirde ortaya çıkacak yeni koşullara uyum sağlamanın maliyeti, bugüne kıyasla çok daha yüksek olacaktır” diye konuştu. Doğru ve etkin sulama ile Konya ve bölgesinde bir yılda tasarruf edilecek su miktarının Mavi Tünel’in ovaya getireceği suyun yaklaşık 3 katı olmasının konunun önemini anlattığını kaydeden Kaleli, “Bizler, tarım sektörünü ileri teknoloji ile üretim yapabilen, iktisadi bir faaliyete dönüştürmeliyiz. Öte yandan, bu gelişmelere uyum sağlamak için aktarılan mali kaynaklarımız modern altyapı yatırımlarını teşvik edici olmalıdır” ifadelerini kullandı.

KOP’UN TEMEL HEDEFİ SU TASARRUFU SAĞLAMAK

 

Toplantıda konuşan Konya Ovası Projesi (KOP) İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu da, KOP yatırımının amaçları ile ilgili değerlendirmede bulundu. KOP denilince akla sulama yatırımları ve Mavi Tünel’in geldiğini söyleyen Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, “Bu proje, Konya merkezli Aksara, Karaman ve Niğde’yi de kapsayan bir projedir. Bölgemiz KOP İdaresi ile yeni bir sürece daha girmiştir. Temel hedefimiz kıt su kaynaklarımızı en tasarruflu şekilde kullanmaktır. Bu temel üzerinde eğitim, sağlık, turizm gibi ilgili birçok konuda yapılacak olan yatırımların planlamasını yapacağız” diye konuştu.

1900’lü yılların başında Abdülhamit Han tarafından başlatılan demiryolu ve su ilişkisinin bugün hızlı tren ve Mavi Tünel projeleri ile tamamlandığını aktaran Prof. Dr. Babaoğlu, “Su ve demiryolu çağdaşlığın, medeniyetin sembolüdür. Fakat biz, su açısından en sorunlu bölgede yaşıyoruz. Bu nedenle suyumuzu tasarruflu kullanmak bir tavsiyeden öte, zorunluluktur. Bu tasarrufu sağlamak için gerekli teknik ve teknolojik alt yapı neyse, onun kullanılması, çiftçilere de anlatılarak çiftçilerin bu konuda bilinç kazanması önemlidir. Diğer taraftan da yeni kaynaklar aramak ve Konya Ovası’na yeni su kaynakları bulmak temel hedeflerimiz arasında yer almaktadır” dedi.

TARIM, OLMAZSA OLMAZIMIZDIR

 

Programa katılan Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil de Türkiye’nin olmazsa olmazları arasında tarımın yer aldığını ve tarım sektöründe de Konya’nın önemli bir yerinin olduğunu dile getirerek, tarıma yapılan hizmetin insanlığa yapılan hizmet olduğunu ifade etti. Konya sanayisi olarak tarımsal sanayinin gelişmesi için yapılacak olan her türlü yatırımın destekçisi olacaklarını ifade eden Tahir Büyükhelvacıgil, “Türk sanayicisi, tarım teknolojileri üzerinde özellikle son yıllarda büyük gelişmeler ortaya koymuştur. Gönlümüz, şu an tanıtımı yapılan terleme sulama sisteminin seri üretiminin de Konya’da yapılmasından yanadır. Konya, bu tür sanayilerin de merkezi olursa, o zaman gerçekten her şeyiyle bir tarım şehri haline gelecektir” dedi.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şahin de, ‘Bölgede Sulamadaki Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ konulu sunum yaptı. Yrd. Doç. dr. Mehmet Şahin, Konya bölgesinde son dönemde ciddi atılımlar yapılsa da su yönetiminin yetersiz olduğunu belirterek, “DSİ,  sulama birlikleri, sulama kooperatifleri ve şahıslar arasındaki iletişim kopukluğu giderilmelidir. Hatta buna üniversite de dahil edilebilir. Sulama birliklerinin başkanı, belediye başkanı, muhtar gibi siyasi kişiler değil, işin uzmanı olan ziraat mühendisleri olmalıdır. Arazi toplulaştırılması bilinçli bir şekilde yapılmalı, sulama ile ilgili gerekli yasal düzenlemeler oluşturulmalıdır. Ayrıca akıtılan her damla su kayda alınmalı, kimin ne kadar su kullandığı tek tek bilinmelidir” diye konuştu.

Konuşmaların ardından terleme sulama sistemlerini geliştiren Alman firmasının temsilcisi Gerhard Friedel, sistemin nasıl çalıştığını uygulamalı olarak anlattı.

 

RASİM ATALAY

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri