Su ile şifaya ulaşılan ilçe ILGIN

Ilgın Belediye Başkanı Halil İbrahim Oral, “İlçemiz tarihi ipek yolunun, hicaz demiryolunun geçtiği kaplıcaları ile şifa dağıtan İç Anadolu’da şirin bir ilçedir”
Ilgın Belediye Başkanı Halil İbrahim Oral, Ilgın ilçesine yaptığımız ziyarette çalışmalarını anlatırken ilçenin tarihi ve özellikleri konusunda da geniş bilgi verdi. Oral, “Ilgın tarihin çeşitli devrelerinde önemli roller üstlenmiş bir ilçe. 36 köy, 7 beldemiz ile nüfus olarak toplam 70 bine yakınız. Etnik olarak çok zengin bir ilçeyiz. Yörüğümüz, türkmenimiz, Çerkezimiz, Kafkas göçmenlerimiz, Balkan göçmenlerimizin yanı sıra çevre il ve ilçelerden çok miktarda göç alan bir ilçeyiz. Şeker fabrikası yaklaşık 1 milyon ton şeker pancarı işleme kapasitesi ve bin çalışanı ile önemli bir katkı sağlıyor. Kömür işletmelerinde 200 çalışanı var.
Bunların ötesinde ilçemiz tarihi çok eskilere dayanan bugün bile insanların hizmetinde olan kaplıcaları ile insanlarımıza şifa kaynağı oluyor” dedi.
TANITIM YÖNÜNDEN ZAYIFIZ
İlçenin geliri konusunda da bilgi veren Oral, “İlçe olarak kazancımızın büyük bölümü tarım ve hayvancılığa dayanıyor. Üretim konusunda çok iyi noktadayız ama maalesef bunu pazarlama konusunda geri kalmışız.  İlçemiz suyu sayesinde turizm bölgesi ilan edildi. Bu alanda projelerimiz ve hayallerimiz var.  Tek hedefimiz Ilgın’a kesinlikle kaplıcamıza yönelik uygun bir fakülte veya yüksek okulu kazandırmak. Bununla ilgili olarak ilgili birimleri ziyaret ettik. Bizim altyapı çalışmalarımızı tamamlamamız halinde konuya sıcak baktıklarını söylediler. Bu hayalimizin gerçekleşmesi için tüm Ilgın halkının desteklerine ihtiyacımız olacak” diye konuştu.
2009 YILI PROJELEREMİZ
Belediye olarak geçen yıl başladıkları projeler ve bu yıl tamamlanması planlanan projeler hakkında da bilgi veren Oral, “Belediyemizde toplam 73 memur, 115 kadrolu işçi ve 5 tam zamanlı, 2 kısmi sözleşmeli olmak üzere 195 personel görev yapmaktadır. İş-Kur’la sözleşme imzalanarak 4 projeyle 36 kişiye 3 aylık iş imkanı sağlandı. Toki Jeotermal sondaj ihale işlemleri tamamlandı. 220 metre derinliğinde kuyu açıldı. Toki, Elif Yapı Kooperatifi ve Esentepe'ye yeni yapılacak şebeke hattına bir adet 400 tonluk depo ihalesi yapıldı.
İlçemizdeki kanallar üzerinde yapılması planlanan 2 adet köprü projesi çalışması devam etmektedir. İlçemiz Vakıfağılı Bölgesi’nde açılan yeni kuyuların depoya bağlanması için yapılan ihale işlemleri tamamlandı Atık su arıtma tesisi 3. havuz yapılması için İller Bankası Genel Müdürlüğüne yetki verilmiş olup ihale aşamasına gelindi. İlçemiz Askerlik Şubesi’nin tanzimi için ihale çalışmaları devam etmektedir. Organize hayvancılık projesinin harita çalışmaları devam etmektedir. Hükümet konağı, Adliye sarayı, Belediye sarayı yapım projesi önemli yatırımlarımızdan bazılarıdır.
İlçemiz merkezinde yer alan sanayi sitesinde Ilgın’ın ve çevre ilçelerin ihtiyacını karşılayabilecek her türlü onarım, imalat ve yedek parça mevcuttur. İlçemizde ürettiği ürünleri yurt dışına ihracat yapan 2 adet firma bulunmaktadır. Tarım ürünleri işleyen (Pancar ve Meyve) Çelik Güneş A.Ş.’ye ait Meybal Fabrikası ile tarımsal sulamalarda kullanılan plastik boru imalatı yapan Ilgın Akplas Plastik Fabrikası. İlçemiz de devlete ait 1 adet şeker fabrikası, özel sektöre ait 3 adet un fabrikası, 2 adet yem fabrikası, 1 adet termal su ile ısıtılan sera bulunmaktadır” diyerek ilçenin ekonomik durumunu değerlendirdi.
ILGINLI UNUTULMAYANLAR
Yaptığımız gezide dikkatimizi çeken en önemli ayrıntı ise Ilgın ilçesinden başta Vefa Tanır olmak üzere birçok ismin önemli görevlerde bulunması idi. Edindiğimiz bilgilere göre Ilgın’ın unutulmayan isimlerinden bazıları şunlar,
Vefa Tanır, 1927 Ilgın doğumlu olup Ilgın Merkez ilkokulundan mezun olmuştur. Orta öğrenimini Konya'da tamamlayan Tanır, liseyi ise İstanbul Haydarpaşa'da bitirdi. 1954 Yılında İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirmiş. 1961, 1965 ve 1969 yıllarında Konya Milletvekili olarak görev yapan Tanır, 1972 Naim Talu Hükümeti'nde Sağlık Bakanı, 1974 Sadi Irmak Hükümeti'nde Bayındırlık Bakanı, 1977 Süleyman Demirel Hükümeti’nde Sağlık Bakanı. 1987 Konya Milletvekili, 1991 yılında Orman Bakanı,1993 yılında Meclis Başkan vekilliği,1995 yılında Milli Savunma Bakanlığı,1996–2000 Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı olarak görev yapmıştır. Evli, iki kızı dört torunu vardır.
Faruk Bal, Argıthanı doğumlu olup Adalet Bakanlığı Müşavirliği yaparken 1999 seçimlerinde Konya Milletvekili seçilmiştir. Kabinede Devlet Bakanı olarak görev yapmıştır.
Emekli Başkonsolos Orhan Türelli, Prof. Dr. İbrahim Erkul, Doç. Dr. Hasan Hüseyin Telli. Doç. Dr. Mehmet Gök, ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Kaya. Prof. Dr. Tezer Kutluk, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi çocuk onkoloji bölümünde görev yapmakta. Prof. Dr. Servet Mutlu, Y.Mimar olarak Başkent Üniversitesi’nde görev yapmakta. Bayburt Valisi Osman Dıraçoğlu, Hasan Kirman D.P.T.planlama uzmanı olarak görev yapmakta. Ilgın’ımızın yetiştirdiği insan sayısı yukarıdaki örneklerin dışında çok fazladır. Doktorlar, hukukçular, mühendisler, öğretmenler, sağlık görevlileri. ordu mensupları ve her meslek dalında yetişen insan sayısı çok fazladır. Yukarıdaki isimler sadece bunlardan birer örnektir.
ILGIN BELEDİYE BAŞKANI
1965 yılında Aşağıçiğil Kasabası’nda doğdu. İlk ve orta öğrenimini kasabada aldıktan sonra lise öğrenimini Konya Karatay Lisesi’nde tamamladı. 1984 yılında Selçuk Üniversitesi Niğde Eğitim Yüksekokulunu bitirerek yaklaşık 2 yıl Kahramanmaraş’ta ilkokul öğretmenliği yaptı. Öğretmenlik görevinden istifa ederek 1986–1990 yıllarında Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde okuyarak, 1990 yılında Ziraat Mühendisi olarak mezun oldu. 1990 yılında Rize Tarım İl Müdürlüğü Proje Şubesinde Ziraat Mühendisi olarak göreve başladı.
Rize’de 6 yıl çalıştı. 2008 yılı Temmuz ayında memleket özlemi ve Ilgın sevgisi ağır basarak, boşalan Ilgın İlçe Tarım Müdürlüğüne tayin oldu. Yaklaşık 4 ay İlçe Tarım Müdürü olarak görev yaptıktan sonra en büyük geliri tarım ve hayvancılık olan İlçemize Belediye Başkanı olarak en üst düzeyde hizmet etmek amacıyla, 29 Mart 2009 tarihinde yapılacak yerel seçimlerde Ilgın Belediye Başkanı seçildi Evli ve 3 erkek 1 kız olmak üzere 4 çocuk babasıdır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Merhaba Şehir Haberleri