Kurak bir kış yaşamakta olduğumuz 2023 yılının bu son aylarında düzensiz yağış rejimi ve gerekli yağış biçimlerinin oluşmaması üretim hedefleri ve rekoltelerde istenen verimin alınamayacağını göstermektedir.
**
Özellikle buğday gibi serin iklim tahıllarında, çiçeklenmenin uyarılması (vernalizasyon) için gerekli sıcaklık 0-100 C. Kasım ayı içeresinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar bitkinin bu soğuklanma ihtiyacını karşılayamamaktadır.
**
Bitkinin ihtiyacı olan besin elementlerini alabilmesi, fotosentez (besin üretmek için) yapabilmesi için de su gereklidir. Yeterli miktarda su alamayan bitkide kısırlık olabilmektedir. Ayrıca, suda çözünen gübreler, kuraklık nedeniyle bitkiler tarafından etkin bir şekilde alınamaz.
**
Bu şekilde ürünlere gübre verme zamanının kaymasıyla hasat zamanı değişir, çiftçinin ticari faaliyetleri aksar. Toprakta, bitkiler için etkili kök derinliğinde yeterince su olmadığında kazık köklü (yonca gibi 8-10 m derinlere inebilen) bitkiler taban su seviyesinden ihtiyacını alabilirken, saçak köklü ve yüzeysel kök sistemine sahip bitkiler ihtiyacı olan suyu alamadığı için erken olgunluk dönemine girebilir, hasattan elde edilen ürünler ise cılız ve zayıf olabilmektedir.
**
Salma veya yağmurlama sulamayla verilen suyun yüzde 60-70’lik kısmı bitkiye temas ederken, damlama sulama sistemi, diğer sulama yöntemine göre suyun yüzde 40’ı verilerek yüzde 95 oranında bitkiye teması sağlanıyor.
**
Çiftçilerin damlama sulama yerine yağmurlama sulama sistemlerini kullanmaları, kontrolsüz kuyu açmaları taban su seviyesinin daha derinlere inmesine neden olmaktadır. Günlük yağış durumuna bakmayan çiftçiler yağışlı havalarda bile sulama yaparak su yönetimini sekteye uğratmaktadır. Bu yüzden Karapınar ilçemizde obruklar oluşmakta ve tarım alanları daralmaktadır.
**
Hoyratça kullanılan toprak ve su kaynaklarının bozulması Konya’nın tarımsal üretim faaliyetini baltalayacaktır. Tarım ve Orman Bakanlığı bölgelerin yağış tipine ve miktarına göre tarım ürünlerine destek vermelidir.
**
Konya ovasında mısır, pancar ve ayçiçeği gibi su ihtiyacı 350mm ‘den fazla olan ürünlere destek vermek yerine su ihtiyacı 350mm ve daha az su ihtiyacı olan ürünlere destek verilmeli ya da su ihtiyacı yüksek bitkiler ekilecekse damlama sulama yöntemleri seçilmelidir.
**
Su kaynaklarımızı yok etmeden gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmak için Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde kontrollü su kullanımının önemini anlatan paneller düzenlenmeli, ziraat mühendisleriyle iş birliği yapılmalıdır. Her köye bir ziraat mühendisi projesi hayata geçirilmelidir.