Steven Young: Türkiye'de Toplam İhracatın Yüzde 1'den Fazlasını Bosch Yapıyor

Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young, Bosch grubu olarak Türkiye'nin 2023 hedeflerini benimsediklerini vurguladı.

Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young, Bosch grubu olarak Türkiye'nin 2023 hedeflerini benimsediklerini vurguladı. Young, "Şu anda grup olarak ihracat açısından yaklaşırsam olaya, ülkenin toplam ihracatının yüzde 1'inin fazlasını biz yapıyoruz. Bu sene 1,5 milyar Euro ihracat yapacağız. Geçen sene 1 milyar 250 milyon Euro'luk ihracat yaptık. Bunları orantılarsanız yüzde 1'den fazlasını Bosch yapıyor Türkiye'de." dedi.

    Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bursa'da gazetecilerle yılın değerlendirmesi ve hedefler toplantısında bir araya gelen Steven Young, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

    Robert Bosch'un bizzat başlattığı yolculukta 1897 yılında icat ettiği buji ile dünyadaki otomotiv teknolojisinde bir devrim yaptığını anlatan Young, "Bosch, otomotiv teknolojileri ile bütünleşip çok hızlı yol aldı ve bu gün dünyanın otomotiv yan sanayisinin en büyük firması. 32 milyar Euro ciro yaptı Bosch geçen sene dünyada otomotiv teknolojileri üzerine. Otomotiv teknolojileri en eski ve en büyük iş kolu. Bosch'un içinde toplam 4 iş kolu var. Birincisi otomotiv, ikincisi sanayi teknolojileri, üçüncüsü dayanıklı tüketim mamülleri, dördüncüsü de enerji ve bina teknolojileri." dedi.

    "TOPLAM CİROMUZUN YÜZDE 9.1'İNİ AR-GE'YE AYIRIYORUZ"

    1950'lerden 2000 yılına kadar gelen sürede Bosch'un bir iş kolundan bu günkü 4 iş koluna kadar geliştiğini anlatan Young, "Sloganımız ise; yaşam için teknoloji. Bu dört iş sahası ile insanlık için, yaşam için teknoloji üretiyoruz. 2012 sonu itibari ile dünya çapında 52,5 milyar Euro ciro elde ettik ve 306 bin kişi çalışanımız dünyada Bosch ailesi içinde. 150 pazarda faaliyet gösteriyoruz ve çok yoğun bir şekilde de Ar-Ge yapıyoruz. Yaşam için teknoloji, yani teknoloji icat eden teknoloji üreten bir firmayız. Günde geçen sene 19 patent başvurusu yaptık. Toplam ciromuzun yüzde 9.1'ini Ar-Ge için yatırım yaptık. Dünyada 43 bin kişiden fazla Ar-Ge çalışanımız var. Geçmişteki rakamlarda yüzde 9.1'lik rakam hiç bir zaman yüzde 7'nin altına düşmemiştir. Kriz yıllarında bile yüzde 7,5, yüzde 8'lik bir rakam. Yani biz sürekli ileriye, yarına yatırım yapan bir firma halindeyiz bunu da yaşam için teknoloji için yapıyoruz." diye konuştu.

    Geçen sene dünyada yüzde 5'lik bir büyüme kaydettiklerini anlatan Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young, şöyle devam etti: "Türkiye'de geçen sene 2.1 milyar Euro'luk ciromuz vardı. 10 bin'in üzerinde çalışanımız vardı. Türkiye'de 2008 yılından beri Ar-Ge çalışması yapıyoruz ve Türkiye'de 3 tane devlet tasdikli Ar-Ge merkezimiz var. Bunların biri Çerkezköy, bir tanesi Manisa, bir tanesi de Bursa'da. Geçen sene 18 patent elde ettik Türkiye'de."

    Türkiye'de üretim, satış ve satış sonu hizmetlerinin yanında Ar-Ge'de yaptıklarını ifade eden Steven Young, Bosch'un Türkiye'de 1910 yılında başlayan serüveninde kat ettiği yolu şöyle anlattı: "Türkiye'de bu günkü durumda 4 alanın hepsinde faaliyet gösteriyoruz. Türkiye'de üretimimizin Bursa'da ise 41. yıl oldu. Bu gün Bursa'da toplam üretim alanı 200 bin metrekareyi aşan bir alanda 5 tane fabrikamız bulunuyor. Bursa'da 7 bin kişi çalıştırıyoruz. Bu 5 fabrika'da dizel üretim enjektörleri yapıyoruz. Benzinli üretim, benzinli araçlar için enjektör yapıyoruz. Fren sistemleri yapıyoruz ve Hidrolik alanında faaliyet gösteren fabrikamızda var."

    TÜRKİYE'YE TOLAM 2 MİLYAR EURO'LUK YATIRIM

    Son 6 yılda Türkiye'ye grup olarak 1 milyar Euro'luk bir yatırım yaptıklarını ifade eden Bosch Temsilcisi Young, şöyle devam etti: "Toplama bakarsak 2 milyar Euro'luk bir yatırım, Türkiye'de varlığımızdan bu yana bu yatırımı yaptık. Bunun yarısını son 6 yılda gerçekleştirdik."

    Bursa'nın kendileri için çok önemli olduğunun altını çizen Steven Young, bunun yanında sosyal sorumluluk alanında da bir çok faaliyette bulunduklarını söyledi.

    2013'DE CİROMUZU YÜZDE 16 ARTIRACAĞIZ

    Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young, grup olarak 2013 hedeflerini ise şöyle sıraladı: "2013'de Cirolarımızı yüzde 16 mertebelerinde yükseltmeyi hedefliyoruz. İhracatımız içinde aynı şey geçerli. Yatırım açısından bakarsanız 2012 yılı seviyeleri mertebesinde 2013'de de yatırım yapacağız. 2012'de 220 milyon Euro tüm Türkiye'de yatırım yapmıştık. 2013'de tekrar benzeri seviyelerde bir yatırım grup olarak Türkiye'de gerçekleştireceğiz."

    Türkiye'de yapacakları yeni yatırımlarda Almanya'nın dışında ki ilk defa üretilecek ürünleri üreteceklerini söyleyen Young, bunun da Türkiye'nin Bosch dünyasında ne kadar saygın ve önemli bir yere sahip olduğunun göstergesi olduğunu söyledi.

    Grubun çalışan sayısı olarak Avrupa'da Almanya'nın dışında en büyük ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen Bosch Temsilcisi Young, "10 bin kişiden fazla bir istihdam sağlıyoruz Türkiye'de. Bu sayı ile Almanya'nın dışında Avrupa'da en büyük ülke, dünyada ise 4. büyük ülkeyiz." bilgisini verdi. Young, ayrıca çalışan sayılarını 1821 kişi daha artırarak yıl sonunda 11 bin 858’e ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

    DÜNYADAKİ DEĞİŞİMİ YÖNETEBİLENLER KRİZE GİRMİYOR

    Gazetecilerin "Avrupa'daki kriz sizleri nasıl etkiliyor?" sorusuna ise Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young, şu cevabı verdi: "Dünyada bir değişim var, bu değişimi iyi yönetebilenler krize girmiyor, bu değişimi yönetemeyenler bundan olumsuz etkilenebiliyor. Ben bu şekilde bakıyorum buna. Biz geçen sene büyüdük, bu senede büyümeye devam edeceğiz. İhracatımızın evet kayda değer kısmı Avrupa'ya gidiyor. Ama sadece Avrupa ile sınırlı kalmıyor. Biz Türkiye'de otomotivde 30 farklı markaya üretim yapıyoruz. Dünyada üretilen 5 dizel arcın bir tanesinin enjektörü Bursa'dan çıkıyor. Amerika, Çin, Avrupa dünyanın tüm kıtalarına Bursa'dan ihracat yapıyoruz. Bu anlamda yumurtalarımızın hepsini bir sepete koymadık. Güzel bir şekilde dağıttık. Dünyadaki talep değişkenliği evet etkiliyor ancak bizim yönetebileceğimiz oranlarda olduğu için ve altyapısını bu şekilde kurduğumuz için biz olumsuz etkilenmedik bu gelişmelerden." şeklinde cevap verdi.

    Steven Young, "Bosch'un Türkiye'nin 2023 hedeflerine paralel olarak hedefleri var mı?" sorusuna ise "2023 hedeflerini biz de benimsemiş durumdayız. Şu anda grup olarak ihracat açısından yaklaşırsam olaya; ülkenin toplam ihracatının yüzde 1'inin fazlasını biz yapıyoruz grup olarak. Bu sene 1,5 milyar Euro ihracat yapacağız. Geçen sene 1 milyar 250 milyon Euro'luk ihracat yaptık. Bunları orantılarsanız yüzde 1'den fazlasını Bosch yapıyor Türkiye'de. Ürettiğimiz üretim nitelikli üretimdir. Bu da yan sanayi için çok faydalı bir şey. 2023 yolunda gerek Türkiye'de ki yaptığımız üretim, bu üretim yüksek yerlileştirme oranı yan sanayiye oluşturduğu imkanlar. Ayrıca Türkiye'de de iyi bir yan sanayi var onu da söyleyeyim. Bizim burada yatırım yapmamızın sebeplerinden biride budur. Gerekse üretimimizi Türkiye'de üretim yapıp dünyadaki daha nitelikli pazarlarda yer almasında köprüler kuruyoruz. Şu anda Türkiye'de otomotiv biriminde uygulama merkezinde 50 mühendis çalışıyor. Üretimimizle Türkiye'ye üretimi aktarmamızla biz burada ülkenin hem 500 milyar dolarlık ihracatı, hem de ilk on ekonomi olma hedeflerine bir katkı sağlayabileceğimize inanıyoruz ve tüm çalışanlarımızla bu motivasyonla çalışıyoruz ve bunun da olabileceğine inanıyoruz." şeklinde cevap verdi.

    İstihdam konusuna ki soruya ise Steven Young, şu cevabı verdi: "Yatırımlar kademeli olarak devreye giriyor. Fabrikalarımızın inşaat aşaması bitmek üzere ve bu yılın sonunda da bu yatırımları devreye sokacağız. Bu sene içinde Bursa'dan bahsedersek Bursa'da ki yeni istihdam sayısı mevcut çalışanlarımızla diğer birimlerle esnek çalışma imkanlarımız ile o ihtiyacı rahatça karşılayabiliriz. 2014-15 ve 16 yılında ise bir rampalama söz konusu olacak ve o zamana daha artan bir şekilde talep olacak. Onları da gerek mevcut 7 bin arkadaş içinden gerekse yeni arkadaşları ailemize alarak onları o şekilde karşılayacağız."

    GEZİ OLAYLARI TÜRKİYE'YE BAKIŞIMIZI ETKİLEMEDİ

    "Gezi parkı olayları Türkiye'nin imajını nasıl etkiledi" şeklinde ki bir soruyu ise Bosch Temsilcisi Young, "Bu olaylar dünya basınında geniş bir şeklide yer aldı. Ancak bizim şirketimizin faaliyet konusu dışında olduğu için yorum yapmam doğru olmaz. Bizim ilgi alanımıza girmiyor. Fakat bu olaylar bizim yatırımlarımızı her hangi bir şekilde etkilemedi, cirolarımızı da herhangi bir şekilde etkilemedi ve Bosch'un da Türkiye'ye bakış açısında olumsuz bir şekilde etkilemedi." şeklinde cevapladı.

    Yeni ürün ve teknolojilerde çalışanlarının fikirlerinden de yararlandıklarını anlatan Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young, sözlerini şöyle noktaladı: "Sürekli iyileştirme süreci kapsamında her sabah mesai başlamadan on dakika birim tahtasına giderek çalışanlarımızla beyin cimnastiği yapıyoruz. Bunun da birçok faydasını gördük. Mesela bizde 2012'de enerji üzerine yoğunlaştık ve tükettiğimiz enerjiyi nasıl tekrar geri kazanabiliriz i araştırdık. Bunun sonucunda bir fabrikada 300'den fazla makinemiz var. Bunlar ısı veriyor. Biz de bu ısıları depoluyoruz, binanın ve fabrikanın veya ofislerin ısınması için tekrar kazanıyoruz onu. Dünyada hiç bir Bosch fabrikasında bu yapılmadı. Biz bunu ilk kez Türkiye'de yaptık ve geçen sene 2 milyon Euro tasarruf sağladık. Burada hem bir mali tasarruf sağlanıyor, hem de cari açığa faydamız oluyor. Bu da çalışanlarımızdan çılgın bir fikir olarak geldi ve mühendis arkadaşlarımız üzerinde çalıştı ve gerçekleştirdi." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri