Steinmeier: Rusya’nın Kurduğu Avrasya Ekonomik Birliği İstişarelerine Katılalım

Almanya Federal Dışişleri Bakanı Frank-WalterSteinmeier bugün mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşmek üzere Rusya’ya gidiyor. Ukrayna krizinin aşılmasının askeri müdahaleler ile çözülemeyeceğinin altını çizen Steinmeier, Rusya ile yeni...

Almanya Federal Dışişleri Bakanı Frank-WalterSteinmeier bugün mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşmek üzere Rusya’ya gidiyor. Ukrayna krizinin aşılmasının askeri müdahaleler ile çözülemeyeceğinin altını çizen Steinmeier, Rusya ile yeni bir diyalog platformunda bir araya gelinmesi gerektiği çağırısında bulunarak “Rusya tarafından kurulan Avrasya Ekonomik Birliği ile AB temsilcilerini bir araya getirelim.” dedi.

Avustralya’da düzenlenen G20 zirvesinde Ukrayna’ya müdahaleler konusunda Rusya’ya çok sert eleştirilerde bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel ile gerilen Alman-Rus ilişkilerini yumuşatmak üzere bugün Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier Ukrayna’nın başkenti Kiev üzerinden Moskova’ya resmi bir ziyaret gerçekleştiriyor. Alman Dışişleri Bakanı, mevkidaşı SergeyLavrov ile bir araya gelecek.

Rusya ziyareti öncesi açıklamalarda bulunan Bakan Steinmeier, “Rusya ile ilişkilerimizde yeni bir bakış açısına ihtiyacımız var. Anlaşmazlıkların diplomasi ile çözüme kavuşturulması kaçınılmaz.” dedi. Rusya’ya diyalog çağrısında bulunan Sosyal Demokrat Partili Dışişleri Bakanı Steinmeier, “AB ile Rusya arasındaki ikili ilişkileri rahatlatacak bir imkân oluşturulmalıdır. Bunu sağlayabilecek imkânlardan biri de Rusya tarafından kurulan Avrasya Ekonomik Birliği ile AB temsilcilerini bir araya getirmek olacaktır.” dedi.

Kırım’ın ilhakının “açık bir uluslararası hukuk ihlali” olduğu görüşünü yineleyen Bakan Steinmeier’in, “yine de Rusya ile oluşan konuşma imkânlarının şova dönüştürülmemesi gerektiğine” dikkat çekmesi gözlerden kaçmadı. Başbakan Angela Merkel ile görüş birliği içinde olduklarının altını çizen Steinmeier, başbakanın Kırım’ın ilhakı konusundaki açıklamalarını desteklediğini söyledi. Doğu Ukrayna’da yaşanan krizin askeri yollardan çözülemeyeceğini kaydeden Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Ukrayna’daki krizin etkilerinin uluslararası toplumu olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

RUSYA’YA YENİ YAPTIRIMLAR YOK

Bu arada Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Stenmeier’in de yer aldığı AB Dışişleri Bakanları toplantısında Ukrayna konusunda gelecekte izlenecek stratejiler ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ikili ilişkiler de masaya yatırdı. İlgili toplantıda Rusya’ya yönelik yeni yaptırım kararları alınmadı. Bugüne kadar kabul edilen ve finans, savunma ve enerji alanlarını kapsayan yaptırımların yeterli olduğu karara bağlandı.

Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı güçlere yönelik yaptırım listesinin ise genişletilmesi kararlaştırıldı. AB Dışişleri Bakanları tarafından hazırlanan ortak bildiride AB Komisyonu’nun Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçılara yönelik yaptırımların genişletilmesi konusunda ay sonuna kadar hazırlık yapacağı kaydedildi. AB Komisyonu’nun yaptırım listesine eklenecek isimlerle ilgili öneride bulunacağı hatırlatıldı. Bugüne kadar toplam119 Ukrayna ve Rus vatandaşı ile 23 şirket ve kuruluşun yaptırım listesinde bulunduğu biliniyor. Listede adı geçen kişilerin seyahat etmeleri engelleniyor, kişi ve kurumların banka hesapları donduruluyor.

AB: UKRAYNA DA REFORMLARI UYGULAMAK ZORUNDA

Diğer taraftan Bakan Steinmeier ile Brüksel’deki ikili görüşmeler sonrası açıklamada bulunan AB Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “Ukrayna hükümeti de ülkede istikrarı sağlayabilmek için reformlarını başarıyla uygulamak zorundadır.” uyarısında bulundu. Rusya’ya yaptırımların genişletilmesinin “tek başına yeterli olmayacağını” belirten Mogherini, “Yaptırımlar, başka önlemlerle birlikte harekete geçirildiğinde etkin bir araç olabilir. Bu sebeple Rusya’yla diyalog kurma konusu yeniden tartışmaya açılmalıdır.” dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri