Steinbrück, Merkel’le Bir Kez Daha Ortaklık İstemiyor

Alman Sosyal Demokrat Partisi (SPD) başbakan adayı Peer Steinbrück, Angela Merkel yönetimindeki hükümetin ortağı olmak istemediğini söyledi.

Alman Sosyal Demokrat Partisi (SPD) başbakan adayı Peer Steinbrück, Angela Merkel yönetimindeki hükümetin ortağı olmak istemediğini söyledi. Alman ikinci devlet kanalı ZDF’deki ‘Yaz Söyleşileri’ programında Steinbrück, seçmenleri mobilize ederek başarıya ulaşmak istediklerini belirtti. SPD adayı ayrıca hükümetin NSA-skandalı çerçevesindeki tavrını eleştirdi.

22 Eylül’deki genel seçimler yaklaştıkça bir sonraki hükümet ortaklıkları ile ilgili senaryolar konuşuluyor. Kamuoyu yoklamaları, sağ ve sol blokun hükümet kurmak için yeterli oy çoğunluğunu elde edemediğini gösteriyor. Halkın çoğunluğunun Sosyal Demokratlar ve Hırıstiyan Demokratlardan oluşacak Büyük Koalisyon istediği belirtiliyor. SPD’nin başbakan adayı Peer Steinbrück ise 2005-2009 yıllarında olduğu gibi bu seçimlerden sonra da Büyük Koalisyon’un küçük ortağı olmak istemediklerini söyledi.

İkinci devlet kanalı ZDF’nin ‘Yaz Söyleşileri’ kuşağına katılan Steinbrück, Hıristiyan Birlik Partileri ile Büyük Koalisyon kurma ihtimalinin oldukça düşük olduğunu vurguladı. Steinbrück, SPD’nin daha bir kez Büyük Koalisyon ortağı olarak Angela Merkel’in başbakanlık koltuğuna yükselmesini sağlayan üzengi olmak istemediklerini belirtti. Büyük Koalisyon döneminde SPD’nin ödüllendirilmediğine dikkat çeken Steinbrück, “Bunu bir kez daha tekrarlamayacağız.” dedi.

Seçmenleri mobilize etmenin seçimlerin kaderini belirleyeceğini ifade eden Steinbrück, seçim kampanyası çerçevesinde sosyal demokratların 5 milyon haneyi ziyaret edeceğini, kendisinin ise şimdiye kadar yaklaşık 25 ziyaret gerçekleştirdiğini anlattı. Steinrück, SPD’nin seçim programındaki ana konuları vatandaşlara ulaştırmak için bu tür aksiyonların çok önemli olduğunu vurguladı. Seçim kampanyalarının merkezine ‘kira’ konusunu taşıyacaklarını söyleyen Steinbrück, genç ailelerin gelirlerinin yüzde 30 ila 40’ını kiraya vermek zorunda olduklarını kaydetti.

Yedi milyon insanın 8,50 Euro saat ücreti karşılığında çalıştığını ve bunun toplumu böldüğünü ileri süren başbakan adayı, gelir dağılımında makasın açıldığına dikkat çekti. Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Başbakan Angela Merkel’i bu sorunlar karşısında seyirci kalmakla eleştiren Steinbrück, Almanya’nın ‘yöneltilmeye değil, tasarlanmaya’ ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Steinbrück ayrıca Amerikan Güvenlik Kurumu NSA’nın dinleme skandalı çerçevesinde hükümetin takındığı tavrı eleştirdi. Steinbrück, Merkel’in verilerin korunması konusunda ABD’den ‘Alman yasa ve çıkarları doğrultusunda hareket ettiği, endüstriyel casusluk yapılmadığı’ yönde yazılı garanti talep etmesi gerektiğini vurguladı. Merkel’in ‘Amerikalılar lütuf buyururlar da, acaba bizi bu konuda biraz bilgilendirebilirler mi?’ şeklinde bir tavır içinde olduğunu öne süren Steinbrück, “Başbakan olsaydım Merkel tarzında beklemezdim.” dedi.

CDU Genel Sekreteri Hermann Gröhe ise SPD’nin güvenirlik sorunu olduğunu savundu. ZDF kanalına açıklamada bulunan Gröhe, SPD’nin programının Sol Parti tarafından alkışlanacak derecede sosyal konuları içerdiğini, ancak Steinbrück’ün yüksek geliri, yaşam tarzı ve böbürlenmesiyle yanlış bir aday olduğunu savundu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri