St. Petersburg’da Cumhuriyet Bayramı Coşkusu

Rusya’nın St. Petersburg şehrinde 29 Ekim kutlamaları, şehrin önemli otellerinden Nevski Palas’ta gerçekleşti.

Rusya’nın St. Petersburg şehrinde 29 Ekim kutlamaları, şehrin önemli otellerinden Nevski Palas’ta gerçekleşti. Şehirde bulunan Türk toplumu, yabancı büyükelçilik temsilcileri ve Rus bürokrasisinden üst düzey misafirlerin katıldığı resepsiyona ilgi yüksek oldu.
Resepsiyonun açılış konuşmasını Rusça yapan Türkiye St. Petersburg Başkonsolosu Tanju Bilgiç, Türkiye Cumhuriyeti'nin 90. kuruluş yıl dönümünü St. Petersburg’da kutlamaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

Türkiye ve Rusya’nın birçok ortak değere sahip olduğuna vurgu yapan Bilgiç, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmeye devam ettiğine dikkat çekti. Bilgiç, “İki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler tarihin en yüksek seviyesine çıkmış durumda. Önümüzde 100 milyar dolar ticaret hacmini yakalama hedefi bulunuyor. Rusya’da halihazırda yaklaşık 2 bin Türk işletme var. Bizim de St. Petersburg konsolosluğu olarak hedefimiz, günümüzde yakalanan iyi komşuluk ilişkisini daha da geliştirmek. Bu hislerle, Türkiye Cumhuriyetinin 90’ıncı kuruluş yıl dönümünü kutluyorum.“ ifadelerini kullandı.

Başkonsolosun ardından söz alan St. Petersburg Yasama Meclisi Başkanı Vyaçeslav Makarov, Türk halkının cumhuriyet bayramını kutladığını ifade etti. İki ülke arasındaki son dönem tarihinde her zaman iyi komşuluk temelinde bir ilişki bulunduğunu kaydeden Makarov, iki ülkenin de bir birlerine zor zamanlarda yardıma koştuğuna dikkat çekti.

Bu geleneğin Türkiye Cumhuriyeti'nin 90’ıncı kuruluş döneminde devam etmesi ve daha da geliştirilmesi temennisinde bulunan Meclis Başkanı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ikili ilişkileri bir adım daha öteye götürdüğünü kaydetti.

Geceye davetli olarak katılan St. Petersburg Vedomosti Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Dimitri Şerih de Türk halkının cumhuriyet bayramını gönülden kutladığını söyledi. Gecenin oldukça renkli geçtiğini kaydeden Şerih, iki ülke halkı arasındaki sıcak ilişkilerin bunda etkili olduğunu kaydetti. Türkiye’nin Rusya için uzak bir ülke olmadığını belirten Genel Yayın Yönetmeni, “Buradaki Türkler bir yandan çalışıyor yollarımızı yapıyor, bir yandan havalimanı ve iş merkezi inşa ediyorlar. Ayrıca kültürel faaliyetlerde de bulunuyorlar. Bu yüzden bu gece St. Petersburg için parlak bir gece oldu.” şeklinde konuştu.

Davetliler için yemek verilen resepsiyon girişinde, “Rusların gözünde Türkiye” temalı fotoğraf yarışmasında dereceye giren resimler sergilendi. Geceye katılan bayan davetlilere nazar boncuklu kırmızı gül dağıtılırken, çıkışta da üzerinde Rusya ve Türkiye bayrağı bulunan rozet ve çikolata dağıtıldı. Program yapılan kapanış konuşmasının ardından sona erdi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri