Sri Lanka’dan İzmirli Sanayicilere: Hammaddeyi Kaynağından Alın

82. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF)’nın onur konuğu ülkesi Sri Lanka, İzmirli sanayicilere, hammaddeyi kaynağından alma çağrısı yaptı.

82. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF)’nın onur konuğu ülkesi Sri Lanka, İzmirli sanayicilere, hammaddeyi kaynağından alma çağrısı yaptı. Sri Lanka Ticareti Geliştirme Kurulu Genel Müdürü Sydtha Weerakoon ile işadamı ve bürokratlardan oluşan bir heyet, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)’nı ziyaret etti.

EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu’nun ağırladığı Weerakoon, 65 bin kilometrekarelik yüzölçüme sahip ve 21 milyon nüfuslu ülkesinin çay, Hindistan cevizi, tarçın, gıda, içecek, kauçuk, değerli taşlar ve kuyumculuk başta olmak üzere birçok alandaki üretimde dünyada söz sahibi olduğunu vurguladı. Sri Lanka’nın Asya’nın yatırım, ticaret ve turizm destinasyonu olduğunu belirten Genel Müdür Weerakoon, şunları kaydetti: “320 bin tonla dünyadaki çay üretimin yüzde 9’unu yapıyoruz. Dünyadaki tarçının yüzde 85’i Sri Lanka’da üretiliyor. Doğaltaş ve mücevherlerimizin, kalite ve hacim olarak dünyada rakibi yok. Başta Prenses Diana olmak üzere dünyadaki önemli ülkelerin kraliyet mensuplarının takı setleri Sri Lanka’da üretiliyor. Üretimde çevre lisansına sahip en çok firma Sri Lanka’da. Tekstilde spor giyim, çocuk giyimi ve dış giyim konusunda uzmanlaştık. Londra Olimpiyatları’nda yarışan bütün sporcuların kıyafetleri Sri Lanka’da üretildi. Kauçuk üretimimizden dolayı otomotivde dış lastik pazarının yüzde 20’si bizim elimizde.” Kendi ürünlerini kendi markalarıyla sattıklarını dile getiren Weerakoon, “Türkiye’de de çok çeşitli sektörler var. Neden işbirliği yapmıyoruz? Mücevherat, doğaltaş, çay ve gıdada ürünlerimizi, başka ülkeler yerine doğrudan bizden alın. Birbirimizde olmayan ürünler için de kaynakları doğru kişilerle buluşturup karşılıklı ortak yatırımlar yapalım.” teklifinde bulundu.

‘İZMİR'LE DE İŞBİRLİĞİ YAPALIM’

Türkiye’de şehirlerle işbirliklerine de başladıkları bilgisini veren Sydtha Weerakoon, Gaziantep ile Sabra Gamma arasındaki mücevherat ve kuyumculuğa ilişkin anlaşmayı örnek gösterdi: “Benzer bir çalışmayı, başka bir sektör için İzmir'le de yapabiliriz. Şu anda ülkelerimiz arasındaki dış ticaret rakamları düşük ama ortaklaşa çabalarımızla sektörler arasında işbirliği arttıkça rakamlar da yükselecektir.”

GÖKÇÜOĞLU: BİRLİKTE ÇALIŞALIM

EBSO Başkan Yardımcısı Gökçüoğlu da Türkiye ile karşılıklı işbirliğini geliştirmek amacıyla Sri Lanka’nın 82. İEF’de onur konuğu ülke olmasından dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti. İki ülke arasındaki ilişkilerin 105 yıl öncesine dayandığını hatırlatan İbrahim Gökçüoğlu, “Dostluğumuzun ekonomiye de köprü olması için beraberce çalışmayı arzuluyoruz. Sri Lanka’ya 37,4 milyon dolarlık ihracat, 84,4 milyon dolarlık ithalat yapıyoruz. İzmir’den yapılan 2 milyon dolarlık ihracata karşılık 8,6 milyon dolarlık ithalat var. Bu rakamları olması gereken düzeylere çıkarmak için her iki ülkenin küçük ve orta ölçekli firmalarının işbirliği yapmalarını ve güçlerini birleştirmelerini destekliyoruz. Bu kapsamda EBSO olarak her türlü yardıma hazırız.” dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri