Spordan önce hekim kontrolü tavsiyesi

Konya Vakıf Hastanesi Biyokimya Uzmanı Dr. Fuat Sarıkaya yaptığı açıklamada hayatımızın bir parçası haline gelen sporun bilinçli ve doktor kontrolünde yapılması gerektiğini belirtti.

Sporun insan hayatındaki önemine dikkat çeken Dr. Sarıkaya, “Peki, bundan sonra ne yapmalıyız? Bu konuda eksiklikler nelerdir? Zannediyorum en büyük eksiklik şu: Kişi nasıl spor yapmalı ki sağlıklı bir kişi olurken kendisine zarar vermesin?  Bugün profesyonel sporcularda bile spor kazalarına rastlamaktayız” dedi.

Futbol oynarken oluşan diz yaralanmaları, ağırlık kaldırırken oluşan kas yırtılmaları, koşarken görülebilen ani kalp krizi vakalarını spor kazalarına örnek olarak gösteren Sarıkaya, şöyle devam etti: “Herkesin en basit olarak bildiği ve yaptığı yürüme sporu herkes için uygun mu? Bu sporu yapmadan önce bir doktor kontrolünden geçtiniz mi? Tansiyonunuz, kalp veya şeker rahatsızlığınız, kemik ve eklem problemleriniz, sistemik diğer rahatsızlıklarınız var mı veya bunlar sizin yapacağınız spora engel mi?  Yaşınıza, cinsiyetinize göre uygun seçenekler hangileri?  Bu seçenekler içerisinde sizin kişisel tercihleriniz nelerdir? Dolayısıyla bu şekilde bir sağlık kontrolünden sonra uzman kişilerle görüşerek yürümeyi ne kadar süre, ne zaman, hangi sıklıkta ve hangi derecede yapmalıyız?  Spora başlamadan önce bunları konuşmalıyız. Bizim görevimiz sadece hastaları tedavi etmek değil. Sağlıklı insanları da profesyonel bir anlayışla ele alarak onlara sağlıklarını nasıl koruyacakları hususunda da yardımcı olmaktır. Bunun için spordan önce kişilerin mutlaka bir hekim kontrolünden geçmelerini tavsiye ediyoruz.”

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Spor Haberleri