Sponsorluğun ne anlama geldiğinin ve ne işe yaradığının açıklamasını ana hatları ile yapmamız gerekirse bir kuruluşun belirlemiş olduğu hedeflere ulaşmak için spor, sanat, kültür ve sosyal olaylara çeşitli kişi, kuruluş ve olayları nakdi veya başka türlü desteklerle yapılan tüm faliyetlerin planlanması, uygulanması ve kontrol edilmesi süreçlerini kapsayan taraflar arasında karşılıklı olarak birbirlerine fayda sağlamaya yönelik yapılan yazılı sözleşmeye sponsorluk diyebiliriz.
Sponsorluk hala oldukça farklı algılanıyor olsa da günümüzde reklamveren tarafından fark edilmesiyle hakkındaki yanlış ifadelerin zincirlerini kırıyor. Sponsorluk etkin bir pazarlama iletişimi aracıdır. Sponsorluk algılananın aksine bağış veya yardım değildir. Sponsorluk bir etkinliğe destek vererek kurumu, ürünü, hizmeti tanıtarak hedeflenen kitlenin bilinç altında marka imajını oluşturmak veya güçlendirmek ve satın alma tercihlerini etkilemektir.
Ayrıca firmalar sosyal sorumluluk adı altında maddi bir kazanç beklemeksizin sponsor olurlar. Bu sponsorluk şekli halkla ilişkilerin en etkili uygulamasıdır. İşletmenin kendi temel ticaretleri dışında toplumsal sorunlarla ilgilenmesidir. Bu tip sponsorluklar da kurumsal kimliğin güçlendirilmesine katkı sağlar.
Sponsorluk özetle, şirketlerin reklam ve tanıtım amacıyla, daha geniş kitlelere ulaşmak için bir etkinlik, organizasyon ya da bir kişiye kaynak aktarma yoluyla destek olması olarak tanımlanıyor. Klasik pazarlama araçlarının dışına çıkmak isteyen birçok şirket sponsorluğun gücünü ve büyüsünü keşfetmiş durumda.
Sponsorluk noktasında en çok rağbet gören kesimde ise kuşkusuz spor ön plana çıkıyor. Sporda sponsorluk noktasında firmalar; Olimpiyatlar, Dünya Kupası, farklı spor branşlarının ligleri vb. spor ve spor kuruluşlarına reklam vererek yada spor etkinlikleri, takımlar ve bireysel sporcuları kullanarak ürünlerinin promosyonunu yaparlar. Kuruluşlar bireysel sporculara ve takımlara sponsor olarak görsel, yazılı basın, spor tesislerini kullanarak hedef kitle ile daha güçlü duygusal bir bağ kurarak ürünlerinin tanıtımını yaparlar.
Sponsorluğu ve sporda sponsorluğu ana hatlarıyla tanımladıktan sonra isterseniz konumuz spor ve amatör sporlar olduğuna göre amatör spor kulüplerimiz öncelikle devletimizden yardım alabilirlermi? Hükümetimizin son yıllarda spora bakışı ve inanılmaz desteği çerçevesinde, kulüplerimiz farklı spor branşlarında tescillerinin yaptırarak ve bu branşlarda yarışmalara katılarak; Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü ve Spor Toto Teşkilat Başkanlığı’ndan kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde nakdi ve ayni yardımlar alabilirler. Ayrıca spor kulüplerimiz Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın www.gsb.gov.tr adresinde ilan edilen Proje Desteği’ne müracaat ederek gençlik ve spor adına gerçekleştirebilecekleri; etkinlik, organizasyon, kurs vb. proje dosyalarını hazırlayıp destek alabilirler.
Amatör spor kulüplerimizin sporda sponsorluk için çok büyük projelerle ve ulusal firmalarla bunu gerçekleştirmek istemeleri uzak bir ihtimal olması sebebiyle büyük firmaların bu tür kulüplere veya projelerine sponsor olmaları malumunuz zordur. Burda yapılacak olan amatör spor kulübünün ölçeğine göre projeler üretmek ve buna göre küçük sponsorlar bulmaktır.
(Bir sonraki yazımızda; Amatör spor kulüplerimizin firmalarla ve çeşitli kurumlarla sponsorluk konusunda teknik-pratik olarak bilgiler ve ipuçları vereceğiz.) Sporla kalın.
**