Sporda şiddet örgütlü yapılıyor

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Egemenoğlu, kulüplerin maçları izlemeye gelen taraftarları kategorize ederek, Emniyet yetkililerine bildirmeleri kararını aldıklarını söyledi.
TFF Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Egemenoğlu, Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Daire Başkanı İsmail Çalışkan’la birlikte basın toplantısı düzenleyerek alınan kararları açıkladı. Sporda şiddetin artarak örgütlü bir hale geldiğini kaydeden Egemenoğlu, müsabaka günlerinde kentlerin, şiddetin mekanı haline dönüştüğünü ifade etti. Platform olarak bazı kararlar aldıklarını belirten Egemenoğlu, “Kulüplerin stadyuma gelen kişileri seyirci, taraftar, holigan ve fanatik olarak kategorize ederek, bu bilgileri emniyet yetkilileri ile paylaşması kararlaştırılmıştır” dedi. Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Daire Başkanı İsmail Çalışkan da, toplantı süresince özel güvenlik şirketlerinin statlarda görevlendirilmesi ve kulüplere özel polis görevlendirilmesini içeren “gözlemci polislik” konularına ağırlık verdiklerini söyledi. Çalışkan, 5 Mayıs itibariyle stadyum içinde, kulüpler tarafından görevlendirilecek özel güvenlik görevlilerinin sorumluluk alacağını, ancak polisin statlardan tamamen çekilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı.
Platformun aldığı kararlardan bazıları şöyle: “Bilet satış sisteminin değiştirilerek tanımlı seyirci sayısının artırılması amacıyla, barkotlu sistem yerine çipli plastik kartlı bilet sistemi uygulanmalıdır. Futbolda şiddet ve düzenliğin önlenmesi için stadyumların fiziki şartları iyileştirilmek zorundadır. Stadyumların mülkiyet sorunları çözüme kavuşturulmalı, stadyum iyileştirmelerinde devlet katkısı sağlanmalıdır. Emniyet Genel Müdürülüğü’nce kulüplere yönelik bir gözlemci polis (spotter polis) uygulaması hayata geçirilmelidir. Halen yürürlükte olan kanundan alınan dersler ve tecrübeler çerçevesinde caydırıcı nitelik taşıyan cezalar öngörülerek, oluşturulacak yeni kanunun fiilen uygulanması için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Adli ve disipliner cezaların layıkıyla uygulanmasına ilaveten futbola fair-play ruhunun hakim olması için kulüpleri ve taraftarları teşvik edici faaliyetler desteklenmelidir. Medya da, yapıcı haberlerle tansiyonun düşürülmesi ve ideal taraftar eğitiminin sağlanması için taşın altına elini sokmalıdır.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Spor Haberleri