Spora yeni çehre

Başesgioğlu: Türkiyenin, her ilçede teşkilatlanacak, yeni bir gençlik spor organizasyonuna ihtiyacı var. Yeni yapı, GSGM, TMOK, kulüpler, federasyonlar ve yerel yönetimler arasında koordinasyon makamı olacak

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Türkiye’nin hem spor, hem de gençlik konularındaki ihtiyaçlarına karşılık verecek, yeni bir spor organizasyonuna ihtiyacının olduğunu ve bu konuda çalışma yürüttüklerini açıkladı. Devlet Bakanı Başesgioğlu, basın mensuplarıyla makamında yaptığı sohbet toplantısında, 2008 yılında düzenlenen spor şurasının kendileri için bir yol haritası olduğunu ve şuradan çıkan en önemli başlığın da “yeniden yapılanma” olduğunu belirtti.

Türk sporunun şu anki kurumsal yapısının, “gençlik” ve “spor” gibi iki önemli konuya dar geldiğini ifade eden Bakan Başesgioğlu, şunları söyledi: “Gençlik konusu şu anda GSGM bünyesinde bir daire başkanlığı marifetiyle yürütülüyor. Fakat bu konunun daha geniş kapsamlı ele alınması lazım. Spor konusu da çok genişledi. Özerk federasyonlar kuruldu. Her ilçede teşkilatlanacak, tesisleri olacak yeni bir gençlik ve spor örgütlenmesine ihtiyaç var. En azından gençlikle ilgili, spor hizmetleriyle, spor tesislerinin yapımı ve işletmesiyle ilgili genel müdürlük seviyesinde organizasyona ihtiyaç var. Yeni yapının adı müsteşarlık olabilir, müstakil spor bakanlığı olabilir. Bu konuda tercihi hükümetimiz yapacaktır. Fakat yeni yapı daha çok TMOK (Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi), GSGM (Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü), özerk federasyonlar, kulüpler ve yerel yönetimler arasında bir koordinasyon makamı olacak.
Bu süreçte TMOK’un daha aktif rol almasını arzu ediyorum. TMOK ile işbirliğimizin sınırlarını yeniden belirleyeceğiz. Mahalli idareleri de tesisleşme ve altyapı sürecine nasıl dahil edeceğimizi planlayacağız. Spordaki yeniden yapılanma projemiz konusunda ilgili herkesten yazılı görüş istedim. Özel bir çalışma grubu oluşturduk. Bu konuda hazırlıklarımız sürüyor.” Bakan Başesgioğlu, spordaki yeni yapılanma ihtiyacının tamamen Türkiye’nin dinamiklerinden ortaya çıktığını da belirterek, “Bu konuyu Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ile de paylaştım. Türk sporunun yeniden yapılandırılması konusundaki düşüncelerimi sayın başbakanımız da paylaşıyor. Aslında yeniden yapılanma konusunda Spor Üst Kurulu projesi de var elimizde. Fakat bu projenin taşra ayağı eksik. Böyle olunca da, bana göre başarı şansı yok” diye konuştu.
ÖZERKLİKTEN DÖNÜŞ YOK
Özerk spor federasyonları konusunda kurumsal altyapıyı oturtmak için de çalışmalarının bulunduğunu ifade eden Bakan Başesgioğlu, “Özerklikten dönüş yok. Fakat standart bir çerçeve statü oluşturup, kuralları koyduktan sonra, federasyonları daha sıkı denetleyeceğiz. Hatta sadece formel denetleme değil, performans açısından da denetleme yapabilmemiz gerekir. Mesela 2008 Pekin Olimpiyatları’nın değerlendirmesini yaparken ya da 2012 Londra Olimpiyatları hazırlıklarını değerlendirirken, meselelere müdahil olabilmeliyiz” dedi.
Bakan Başesgioğlu, özerk federasyonların çerçeve statüsünde, genel kurulların kimlerden oluşacağı, faaliyetleri, yetkileri, denetlemelerinin ne şekilde yapılacağı gibi hususları karara bağlamak istediklerini belirterek, tüm federasyonların merkezi bir muhasebe sistemi içine alınabileceğini söyledi.
KULÜPLER YASASI ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ
Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Türk sporundaki yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında Kulüpler Yasası hazırlıklarının da bulunduğunu bildirdi. Bu konuda bir komisyon oluşturulduğunu ve spor kulüplerini, İçişleri Bakanlığı Dernekler Masası bünyesinden çıkarmak istediklerini vurgulayan Başesgioğlu, “Kulüplerimizin denetleme ve tescil işlemlerinin spor teşkilatı tarafından yapılması lazım” dedi.
Hazırlanacak Kulüpler Yasası kapsamında birçok konu üzerinde tartıştıklarını anlatan Bakan Başesgioğlu, şöyle devam etti: “Mesela ‘temlik’ diye bir konu var. Bir yönetici geliyor kulübü borçlandırıyor, başka kimse yönetime talip olamasın diye. Bu konuda kulüplerin tüm alacaklarına temlik konulabilsin mi? Kulüp yöneticileri ne kadar harcama yapmaya yetkili olmalı? Aynı ligde mücadele edip, transfer harcamaları diğer kulüplerden 10 kat fazla olan kulüpler var. Bu şekilde adil bir yarış olmaz. Ayrıca kulüplere kimler üye olabilmeli? Üye sayıları ne kadar olmalı? Bu konularda geniş bir çalışma içindeyiz. Kulüpler Birliği Vakfı’ndan da görüş aldık.”
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Spor Haberleri