Spor Egzersizleri, Depresyon Ve Zihinsel Hastalıklardan Uzak Tutuyor

İsveçli bilim adamları, spor egzersizlerinin insanı zihinsel hastalıklardan ve depresyondan koruduğunu ortaya koydu.Egzersizlerin insanı fiziksel sağlığa kavuşturmanın yanı sıra stresten de uzak tuttuğunu belirten bilim adamları, çalışan...

İsveçli bilim adamları, spor egzersizlerinin insanı zihinsel hastalıklardan ve depresyondan koruduğunu ortaya koydu.

Egzersizlerin insanı fiziksel sağlığa kavuşturmanın yanı sıra stresten de uzak tuttuğunu belirten bilim adamları, çalışan kasların aynı zamanda depresyon bağlantılı kimyasalları dışarı attığına vurgu yaptı.

Karolinska Enstitüsü’nde yapılan yeni çalışmayla ilgili bilgi veren bilim adamı Jorge Ruas, kasları çalıştırmanın; beynin, kinurenin denilen zararlı bir maddeyi tasfiye etmesine büyük yardımının olduğunu söyledi. Kinurenin’in tam fonksiyonu bilmediklerini kaydeden Raus, zihinsel hastalarda bu maddeye yüksek miktarda rastlanıldığını belirtti.

Raus, “egzersiz yapıldığında kasların Kinurenin’i Kinurenik aside çeviren bir enzimi üretimleri artış gösteriyor. Bu da Kinurenin’in kandan beyne gitmesini önlüyor. Yani iyi antrenmanlı kaslar bir enzim üreterek beyninize zarar veren maddelerin sisteminizden temizlenmesini sağlıyor.” diye konuştu.

Bilim adamları bu çalışmayı fareler üzerinde test ettiklerini de kaydetti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri