Spd’nin Koalisyon İçin İlk Şartı Avrupa Politikası

Sosyal Demokrat Parti‘den (SPD) büyük koalisyon için ilk şart Avrupa politikasından geldi.

Sosyal Demokrat Parti‘den (SPD) büyük koalisyon için ilk şart Avrupa politikasından geldi. SPD’li Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Merkel’in Avrupa Birliği ülkelerinden talep ettiği kemer sıkma politikasından vazgeçmesini istedi. SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel ise prensip olarak CDU/CSU ile koalisyon kurmaya açık olduklarını söyledi.

Federal Başbakan Angela Merkel’in (CDU) büyük koalisyon hükümeti kurmak için SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel’i aradığını söylemesiyle birlikte gözler bu partiye çevrildi. Prensip olarak CDU/CSU ile işbirliği yapabileceklerini açıklayan Gabriel, muhtemel bir koalisyonun ancak partilerin içerik olarak anlaşmalarıyla mümkün olduğunu vurguladı. SPD Genel Başkanı, “SPD, Merkel ile koalisyon kurmak için sırada beklemiyordu” sözleriyle meclis dışında kalan FDP’nin yerinde gözlerinin olmadığını belirtti. “Hükümet kurmak için sonu açık bir görüşme olacak” diyen Gabriel, cuma günü Sosyal Demokratların dar çerçevede gerçekleşecek kurultay sonrası kararlarını vereceklerini kaydetti. SPD’li Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ise Merkel’in Avrupa Birliği (AB) ülkelerine dayattığı tasarruf politikasının devam edemeyeceğini söyleyerek, Merkel’e büyük koalisyon için ilk şartı dile getirdi. “Avrupa’da insanların sosyal şartları acilyet sınırına doğru gidiyor. Gençler arası işsizlik tehlikeli boyutta” diyen Schulz, Merkel’in bunları ciddiye alması ve ısrarcı olduğu aşırı kemer sıkma politikasından vazgeçmesi gerektiğini dile getirdi.

SEEHOFER, YEŞİLLER’İ İSTEMİYOR
CDU’nun kardeş partisi CSU Başkanı Horst Seehofer ise, Yeşiller ile kesinlikle koalisyon görüşmesi yapılmamasını istedi. Seehofer, Yeşil Partili politikacılar Jürgen Trittin ve Volker Beck için ortaya atılan “1980’li yıllarda çocuk tacizine destek verdiler” iddiasının Birlik Partileri’ne zarar vereceğini ifade etti. Seehofer, SPD ile koalisyon pazarlıklarının başlaması halinde seçim öncesi gündeme getirdiği otobanlarda yabancı araçlara yol ücreti uygulaması talebinden vazgeçmeyeceğini dile getirdi.

SOL PARTİ, SPD VE YEŞİLLER İLE KOALİSYONA HAZIR
SPD’nin birçok defa koalisyon kurmayacağını belirtmesine rağmen Sol Parti’den “SPD ve Yeşiller ile koalisyona açığız” açıklaması geldi. Federal Meclis’te sayısal olarak çoğunluğu siyasi işbirliğine dönüştürebileceklerini duyuran Sol Parti Grup Başkanı Groger Gysi, “Kapımız görüşmelere açık” dedi. Gysi, Sol Parti’ye SPD’nin kapıları kapattığı son seçimi yaşadıklarını ve Sosyal Demokratlarda da önümüzdeki zamanlarda değişim yaşanabileceğini ileri sürdü.

SPD ve Yeşiller’in sol kanadı ise partilerinin yönetimlerinin karşı çıkmasına rağmen Sol Parti ile koalisyon için özel görüşme yapılmasını talep ediyor. SPD Yönetim Kurulu Üyesi Ralf Stegner ve Yeşil Partili Milletvekili Hans-Christian Strobele, Sol Parti ile görüşmelere açık olunmasını talep ediyor.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri