Spd, Aile Birleşiminde Önce Vize Başvurusu Sonra Sınav İstedi

Türkiye’den evlilik yoluyla Almanya’ya gelmek isteyenlere uygulanan dil sınavı zorunluluğu yeni evlenen birçok çiftin aylarca ayrı kalmasına neden oluyor.

Türkiye’den evlilik yoluyla Almanya’ya gelmek isteyenlere uygulanan dil sınavı zorunluluğu yeni evlenen birçok çiftin aylarca ayrı kalmasına neden oluyor. Vize başvurusu yapmak için önce Almanca dil sınavını geçme zorunluluğu olmasına karşı çıkan Sosyal Demokrat Parti (SPD), koalisyon görüşmelerinde aile birleşiminde "Önce vize başvurusu sonra sınav" uygulaması istedi.

Dil sınavının İçişleri Çalışma Grubu’nda görüşüldüğünü söyleyen SPD’li bir politikacı, "SPD olarak Türkiye’de dil sınavı yapılmasına karşı değiliz. Fakat önce sınavı geçip sonra vizeye başvurulması zamanın uzamasına sebep oluyor. Bunun yerine evlilik yoluyla Almanya’ya gelecek kişinin vize başvurusunu yapıp, işlemler devam ederken Almanca sınavına girmesi daha iyi olur." açıklamasında bulundu. Dil testi uygulamasıyla Türkiye’den evlilik yoluyla gelenlerin önemli oranda azaldığını söyleyen SPD’li politikacı, "Almanca sınav şartının gelişleri bu kadar düşüreceği tahmin edilmiyordu." dedi.

Almanca dil testi uygulamasında değişiklik için CDU ve CSU ile görüşmelere devam edildiği belirtildi. Hıristiyan Birlik partileri ile Sosyal Demokratlar, çifte vatandaşlık konusunda belli bir model üzerinde henüz uzlaşma sağlayamadı. Ancak CDU’lu siyasilerin kamuoyuna aktardığı bazı bilgilere göre, CDU kulislerinde çifte vatandaşlığın iki nesil sonrasına miras bırakılmaması isteniyor.

Başbakan Angela Merkel’in de sıcak baktığı bu teklife göre iki nesil sonra Almanya’da yaşayacak Türkler, Türk veya Alman vatandaşlığından biri için yine tercih yapmak zorunda kalacak. Hıristiyan Demokratlar "durağan-etkin” vatandaşlık modelini de teklif ettikleri gibi CSU’lu İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, 23 yaş olan opsiyon modeli yaşının 30’a çıkarılması teklifinde bulunmuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri