Bize gelen soruları cevaplamaya devam edelim…
S:1- Hocam, ben Kur’an Müslümanıyım, hadislerini çoğu uydurmadır, biz onları kabul edemeyiz diyen bir gurup var o gurupla tartışıyoruz sünneti inkâr etmek günah değildidir? Açıklar mısınız?
C:1- Bismillahirrahmanirrahim.
İslam hukukunun dört ana kaynağından ikincisi hadislerdir, sünnettir. Veda hutbesinde Peygamberimiz (s a s) söyle buyuruyordu:
“Sen size iki kaynak bırakıyorum. Bunlara sarıldığınız müddetçe helake vuramazsınız; birisi Kur’an, diğeri benim sözlerimdir.” İkinci ana konu hadistir.
Kur’an şöyle der: “Söyle ya Muhammet (s.a.s.) eğer Allah’ı seviyorsanız bana tabii olunuz, Allah’ta sizi sever günahlarınızı bağışlar.”
Bir başka ayette “Peygamber size neyi getirmişse alınız; sizi neden men etmişe ondan sakınınız.”
Böylece Kur’an-ı kerim Hz. Peygamber (s.a.s)’in sözlerine sünnetlerine; hadislerine dikkat çekiyor. Evet, vacibi inkâr eden, kâfir olmaz ama bazı sünnetleri inkâr insanı küfre götürür. Meşhur ve mûtavatır sünnetleri inkâr eden dinden çıkar.
Örnek vermek istersek: bir hadiste peygamberimiz (s.a.s.) söyle buyurur: “Beytim ile benim orası sünnet bahçelerinden bir bahçedir.” Bir kimse ben Ravza’ya girdim, bahçe falan yok diyerek inkâr ederse bu kimse dinden çıkar tövbe edip dönerse kendini kurtarır, aksi halde, Allah korusun imansız gider
Kaynak: İmam-ı Azam el-fıkh’ûl-ekber fetevaye, zahiriye.
S:2- Hocam, biz arkadaş gurubuyla tartıştık; biz şeriatı kabul etmeyiz, şeriat artık bitmiştir, şeriat geride kalmıştır, diye inkâr ediyorlar durumu açıklar mısınız?
C:2- Şeriat tarikat, yol demektir. Bir kimse artık bu devirde şeriat kalmamıştır, ben şeriat falan tanımam derse o kimse dinden çıkar Ağod’la Mişon’la bir farkı kalmaz
Kaynak: el-Fıkhû’l-Ekber, say: 457, el-muhid.
S:3- Bir arkadaş kayın biraderine sana da senin şeriatında lanet olsun diyerek küfretti biz de ikaz ettik böyle söyleme büyük günaha giriyorsun diye. Bu duruma açıklık getirir misiniz?
C:3- Evet, küfür yapmak günahtır ancak sana da senin şeriatına da lanet olsun diyerek küfür ederse bu kimse dinden çıkar burada şeriata hakaret İslam’a hakaret olduğundan, o arkadaşın imanı tehlikeye girmiştir.
S:4- Hocam bazen karşılaşıyoruz; namaza gelen bir arkadaşa nerden geliyorsunuz diye soruyoruz o da alaylı bir tarzda şu borcumu ödedim de geliyorum, namazımı kıldım da geliyorum diyorlar. Bu sözü günah sayılmaz mı?
C:4- Bu arkadaş çok yanlış yapıyor. Bir kimse ben borcumu ödedim de geliyorum. Ben namazımı kıldım da geliyorum derse bunun imanı tehlikeye girer yani imanı kaybeder. Burada küçük görme, hakaret anlamına geliyor bunun için dinden çıkar.
Kaynak: İmam-ı Azam, el-Fıkhû’l-Ekber, say: 460
S:5- Hocam arkadaşlar tavla oynuyor. Tavla oyununa başlarken, besmele çekerse veya haram bir şeyi yerken besmele çekerse o insan dinden çıkar mı?
C:5- Evet, çünkü harama besmele çekilmez.
Yine bir kimse içki içerken besmele çeker bu insanda insan da dinden çıkar. Çünkü harama Allahın rızası yoktur. Haramı inkâr eden harama besmele çekerek başlayan bir kimse dinden çıkar.
Kaynak: İmam-ı Azam, el-Fıkhû’l-Ekber, say:445, el-tetilmme adlı eser.
S:6- Hocam çok önemli sorumuz var. Bir yerde yemek yiyorduk. Yemek sahibi sofradaki hacılara ve hocalara şöyle dedi. Bostana hocalar ile camız girmiş ne yapayım? Adam: ‘Aman oğlum koş, camız dursun hocaları çıkar’ demiş. Bu sözü söylemek günah değil midir, açıklar mısınız.
C:6- Hocayla peygamber olayıdır. İlimle olayıdır. İlim de Allahın sıfatlarındandır. Bundan dolayı insan imanını kaybeder, bu sözler Siyonistlerin uydurmasıdır.
Kaynak: İmam-ı Azam, el-Fıkhû’l-Ekber, say: 451, el muhid.
Evet değerli okuyucu kardeşlerim çok dikkatli olmanız lazım. Şeytan insanın en büyük düşmanıdır bu yollarla imanızı çalmak ister.
Selam ve dualar
SORULARINIZ İÇİN
Tel: 0 332 352 42 13
GSM: 0505 772 15 93