Sosyalist Kültür Dergisi Birikim, ‘islamcılık’ Konusunu Kapağına Taşıdı

Sosyalist kültür dergisi Birikim’in bu ayki kapak konusu, ‘Dinden ideolojiye, itirazdan ikbale İslamcılık’. Kapak dosyasında, ‘İslamcılık’ anlayışının ideolojik kavramlarıyla beraber batı karışında duruşunu ve bunun ülkeler üzerinde...

Sosyalist kültür dergisi Birikim’in bu ayki kapak konusu, ‘Dinden ideolojiye, itirazdan ikbale İslamcılık’. Kapak dosyasında, ‘İslamcılık’ anlayışının ideolojik kavramlarıyla beraber batı karışında duruşunu ve bunun ülkeler üzerinde etkileri analiz ediliyor. Dergide, bağlantılı olarak işlenen konularla birlikte günümüz iktidar partilerinin de bu anlamda konumları ve sosyolojik etkileri ele alınıyor.

Murat Belge ve Ömer Laçiner öncülüğünde yayın hayatına devam eden sosyalist kültür dergisi Birikim, bu ayki sayısında ‘İslamcılık’ konusunu kapağına taşıdı. Derginin kapak dosyasında imzası bulunan Ömer Laçiner, batının ilerleyişi ve modernizm karşısında kendini yenileyemeyen toplumların son zamanlarda ortaya çıkan Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) ve El Kaide'yi eleştiremeyecek durumda olduğuna dikkat çekiyor. Dergide yer alan, ‘İslamcılık ve AKP: Mazeret ve Kibir’ başlıklı makale de ise, AKP’nin, siyasal İslamcılığın 150 yıllık serüveninin bir sonucu olarak belirtilmesi de merak uyandırıyor.

Bu ay 304’üncü sayısıyla okuyucularına ulaşan Birikim dergisi, alışılagelmişin dışında bir konuyu ele aldı. ‘Dinden ideolojiye, itirazdan ikbale İslamcılık’ kapak dosyasıyla çıkan dergide; Tanıl Bora ve Kerem Ünüvar imzalı, ‘İslamcılık ve AKP: Mazeret ve kibir’, derginin kurucusu Ömer Laçiner’in makalesi, ‘İslamcılık: Gün batımında manzara-i umumiye’, Serdar Şengül’ün, ‘Türkiye’de İslam’a ve İslamcılığa yaklaşımlar’, Ahmet Çiğdem’in, ‘Dinden ideolojiye yaklaşımlar’, Tanıl Bora röportajı, ‘Ruşen Çakır ile söyleşi: İslamcılık, artık sistemin merkezinde’, Yavuz Çobanoğlu’nun, ‘Gülen, cemaat ve AKP deneyiminin muhasebesi’, yine Tanıl Bora’nın röportajı, ‘İsmail kara ile söyleşi: Ankara’ya ve sisteme üçüncü büyük entegrasyon dönemi’, Utku Balaban’ın, ‘Faburjuvazi ve burjuvazi arasındaki gerilimin güncel sonuçları’, Menderes Çınar’ın makalesi, ‘AKP’nin düşünce kuruluşları cephesi’, Yüksel Taşkın’ın, ‘Arap baharı ve Türkiye’deki İslamcı çevrelere etkileri’, Yıldız Ramazanoğlu’nun, ‘Kadınların kırılgan iyimserliği’, Nagihan Haliloğlu’nun, ‘Başörtüsünden bahsederken aslında neden bahsediyoruz’, Zeynep Kevser Şerefoğlu’nun, ‘Türkiye İslamcılığında bir kadın hareketi’, Özlem Avcı’nın, ‘İslami söylem Gezi Parkı eylemlerinin neresinde’, Asım Öz’ün, ‘Reel İslamcılığın sivil İslam çerçevesinden eleştirisine dair’ gibi konular yer alıyor.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri