Kış mevsiminden izler yaşadığımız şu günlerde, giyim kuşamdan tükettiğimiz yiyecek-içecek de dahil tüm ihtiyaçlarımız mevsime göre şekil alıyor. Bunların en başında da hiç şüphesiz uzun kış akşamlarının vazgeçilmez ürünü balık. Tabi balık yemek de belli bir kültür isteyen bir süreç. Hâl böyle olunca Konya'da kurulan balık halinde taze taze ağına takılan balıkları satan Mehmet Yavuz isimli balıkçı, bu noktada şunları kaydediyor: “Şehir halkında son 10 yıla kadar balık tüketme kültürü yoktu. Ancak şimdi televizyonlarda çıkan uzmanlar, doktorlar sayesinde vatandaş bir bilinç kazanıyor. İster istemez bu bilinçle balık tüketme ihtiyacı hissediyor.”
Sosyal medya, artık hayatımızdan bir parça haline geldi neredeyse. Her gün muhakkak ya televizyonu, ya interneti ya da radyoyu istem dışı bir hareketmiş gibi kullanıyoruz. Kullanmadığımız zaman da kendi içimizde bir boşluk hissediyoruz. 'Bugün bir şeyleri eksik yaptım' cinsinden. Artık hayatımızda günlük yapacağımız işleri, kararları, düşünceleri sosyal medya ekseninde yön veriyoruz. Bunlardan biri de şüphesiz kış mevsiminin unutulmazları arasında olan balık. Bu aralar balık halleri, balık pazarları bir hayli yoğun. Yoğunluğun olduğu yerlerden birisi de Konya'nın Meram ilçesine kurulan balık hali. Balıkçılar genel olarak işlerden memnun. Zira önceki senelerde işlerin durgun olduğunu belirtiyorlar. Uzun yıllar balıkçılık işiyle uğraşan Mehmet Yavuz, balık tüketmenin bir kültür olduğunu aktararak, bu bilinci kazanan insan, balık almaya geldiğini ifade ediyor. Televizyonların, internet ortamının vatandaşı balık tüketmeye yönelttiğini söyleyen Yavuz, “Şimdi yeme-içme programlarında uzmanlar çıkıyorlar, mevsime göre ürünleri söylüyorlar. Bunlar arasında balık da oluyor. Özellikle balığın insan vücuduna faydalarını anlattıklarında programı seyreden vatandaş soluğu burada alıyor” şeklinde konuşuyor.
PALAMUDUN YERİNİ LÜFER ALDI
Kış ayları balık sezonunun bol ve bereketli olduğu zamanlar. Önceki senelerde balık tezgahlarında bolca palamut olduğunu anlatan balıkçı Yavuz, şöyle konuşuyor: “En son geçen sene tezgahlarımızda bir palamut bolluğu vardı. Fakat bu yıl bir hayli lüfer avladık. Bir de lüferin küçüğü olarak adlandırılan çinekop var. Onda da aynı şeyleri söyleyebiliriz. Bu yıl tezgahların en çok satanları arasında hamsinin yanında çinekop ve lüfer var. Çok satmasının nedeni de, bir balık türü bolsa fiyatı da o kadar ucuz oluyor. Bundan ötürü gelen müşteri hem halk arasında denizlerin paşası olarak bilenen, lezzetiyle tanınan lüferi tercih ediyor hem de besin değeri yüksek bir balık olduğu için bu yönde talepde bulunuyor.” Peki çinekop, lüfer bunların yanında hamsi bu sezon bol. Acaba fiyatları ne aralıklarda seyrediyor? Mehmet Yavuz, konu hakkında şunları dile getiriyor: “Öncelikle lüferin küçüğü olan çinekop kilosu 12 ila 15 lira arasında değişiyor. Lüfer adet olarak bir adeti 25 lira. Hamsi ve istavrit ise yine kilosu 5 liradan başlıyor.”
MUSTAFA GÜZEY