Sosyal Demokratlar Koalisyon Görüşmesinde Çifte Vatandaşlığı Gündeme Getirecek

Almanya'da Merkel'in Birlik Partileri ile koalisyon müzakerelerine oturacak Sosyal Demokratlar (SPD), çifte vatandaşlık konusunu da ortaklık için şart koşacak.

Almanya'da Merkel'in Birlik Partileri ile koalisyon müzakerelerine oturacak Sosyal Demokratlar (SPD), çifte vatandaşlık konusunu da ortaklık için şart koşacak. SPD yönetimi, müzakerelerde çifte vatandaşlık sözü verilen seçim programlarının temel alınacağını açıkladı.

SPD yönetimi, muhtemel 'Büyük Koalisyon' için Cuma günü yapılacak müzakerelerin içeriği ile şimdiden bir açıklamada bulunamayacaklarını belirtmesine rağmen, görüşmelerde partinin seçim programında yer verdiği konuların temel alınacağını belirtti. “Bizim için önemli olan bakanlık sayısı değil, seçim sürecinde mücadele ettiğimiz hükümet programın içeriği önemlidir.” denilen açıklamada, seçim programındaki vatandaşlık yasasının modernleştirileceği vaadine dikkat çekildi.

SPD parti programında “Eşit Haklara Sahip Katılım: Modern Uyum Politikaları İçin” başlığı altında uyum politikası sözü vermişti. Hükümete geldiklerinde tüm bakanlıkların göçmenlerin toplumsal ve siyasi katılım hakkına önem vermelerini sağlayacağı vaadinde bulunan bu parti, çifte vatandaşlık sözünün yanı sıra beş yıldan fazla süredir burada ikamet edenlere Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarına verilen yerel seçim hakkını vaat etmişti.

Federal Meclis’e giren SPD’li Türk milletvekili Gülistan Yüksel ise “Birlik Partileri ile yapılacak koalisyon için ön görüşmelerde SPD’nin parti programında yazılan ve ilk yüz gün içinde gerçekleştirilmesi hedeflenen konular konuşulacaktır. Göçmen uyruklular olarak çifte vatandaşlık ve opsiyon modelinin kaldırılması konusunda ağırlığımızı koyacağız.” diye açıklamada bulundu. Yüksel, Yeşiller partisiyle hükümet kurmak için oy çoğunluğunu elde edemedikleri için bu konuları yürürlüğe koymanın kurulacak hükümete bağlı olduğunu da hatırlattı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri