Sosyal Demokratlar, Dindar Nesil Yetiştiren Okulları Dönüştürmek İstiyor

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletinde yapacağı kongre öncesi tabanda da bazı konularda hareketlilikler başladı. Özellikle dindar nesil yetiştirmek için kurulan kilise okullarının geleceğinin ayrımcılık...

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletinde yapacağı kongre öncesi tabanda da bazı konularda hareketlilikler başladı. Özellikle dindar nesil yetiştirmek için kurulan kilise okullarının geleceğinin ayrımcılık ve dışlama eleştirileri sebebiyle sorgulanması konusu gündem maddesi. Tabandan gelen istek üzerine kongrede konuşulacak olan bu meselede kilise okullarının normal ilkokullara (Gemeinschaftsgrundschule) daha kolay dönüştürülmesi isteniyor. KRV’de 4 bin adet beldeden 75’inin Gemeinschaftsgrundschule’leri olmadığı biliniyor.

Şayet bu teklif kabul görürse zaten iktidarda olan SPD’nin uygulamayı gerçekleştirmek için elinde fırsat olacak. Koalisyon ortağı Yeşiller’in ve bu parti mensubu Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann bu konuda istekli. Okuldaki velilerin beşte birinin hemfikir olması durumunda da okul dönüştürülebilecek. Aktüel uygulama ise üçte iki çoğunluk gerektiriyor. Dönüştürme ile birlikte aynı semtte olup da aynı inanca sahip olmayan aileler çocuklarını daha uzaktaki okullara götürmek zorunda kalmayacak. Semtteki tek okulun bu okullardan biri olması durumunda ise her halükarda dönüştürülmesi isteniyor.

Böylece ‘azınlıkların korunması’ fikri de uygulanmış olacak. Bunun dışında aynı inanca sahip olmayan öğretmenler bu okullarda çalışamadıkları için kendilerini dışlanmış hissediyorlardı. Israrla alınan başka din mensubu öğrenciler de bu okulda mecburen din dersleri ve haftalık kilise ayinlerine katılmak zorunda kalıyorlardı.

İNANCINA BAKILMAKSIZIN TÜM ÇOCUKLAR EN YAKIN OKULA GİTSİN

Arzu edilen değişiklikte esas hedef inancına bakılmaksızın tüm çocukları en yakın okula gitmelerini sağlamak. Bakanlığın rakamlarına göre eyalet genelinde 2 bin 944 ilkokulun 881’i Katolik, 94’ü de Protestan Kilisesi ve iki adedi de Museviler tarafından yönetiliyor. Bu okulların masraflarının tamamı devlet tarafından karşılanıyor. Katolik Kilisesi, ne kadar okulun dönüştürüleceği konusunun şubat sonunda pazarlığa açık olduğunu ima etmişti. Yeni kardinalin ise bu konuda daha rahat olacağı tahmin ediliyor. Bu arada eyaletteki ilkokullarda okuyan çocukların ortalama olarak yüzde 16’sının Hıristiyan ya da Musevi olmadığı biliniyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri