Sosyal Demokrat Parti Yönetimine Delegelerden Sarı Kart

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD) Baden-Württemberg (BW) Teşkilatı olağan kongresi Reutlingen şehrinde yapıldı.

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD) Baden-Württemberg (BW) Teşkilatı olağan kongresi Reutlingen şehrinde yapıldı. Genel seçimlerde az da olsa oy artışı sağlamasına rağmen beklenen çıkışı yapamayan SPD’ye delegeler ilk ikazı buradan yaptı.

Eyalet Teşkilatı Başkanlığı’na Eyalet Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Nils Schmid yeniden seçildi. Schmid, delegelerden 208 oy alırken (yüzde 71), delegelerden beklenen oranda destek gelmemesi şaşkınlık oluşturdu. İki yıl önce yüzde 88,2 oranında destek alan Schmid, düşüşü federal hükümeti kurma çalışmaları ve parti içi iletişimdeki durumlara bağladı. Schmid, “Delegeler apaçık bir şekilde tutumlarını sergiledi. Daha iyi iletişim için çalışıp, attığımız adımları ve başarılarımızı paylaşmamız şart.” dedi.

Oldukça yüksek bir tempo içinde geçen kurultayda ağırlıklı olarak tartışılan konuların başında büyük koalisyon, eğitim ve parti içerisindeki güven kaybı oldu. SPD Eyalet Parlamentosu Grup Başkanı Claus Schmiedel, ”Sosyal demokratlar başarılara imza atıyor ama parti içerisinde yeterince anlatılmıyor.” diye konuştu. Schmiedel, partisinin bir muhalefet partisi olmasından dolayı başarılarının kamuoyuna pek duyurulamamasından yakındı.

Kurultaya misafir olarak katılan Hamburg Büyükşehir Belediye Başkanı Olaf Scholz ise SPD ile Hıristiyan birlik partileri arasında koalisyon hükümeti kurulmasına (büyük koalisyon) ihtimal vermediğini dile getirdi. Scholz 8,5 Euro/saat asgari ücret konusunda partisinin net tavrını dile getirerek, anaokulları ve kreşler gibi desteklenmesi gereken sosyal alanlara dikkat çekti.

İki gün süren kurultayda delegelerin büyük koalisyon çalışmalarına sıcak bakmadığı görüldü. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri