Sosyal Demokrat Parti, Koalisyon Ortaklığını Tabanına Soracak

Almanya'da genel seçimden galip çıkan Başbakan Angela Merkel koalisyon ortağı aramaya devam ediyor.

Almanya'da genel seçimden galip çıkan Başbakan Angela Merkel koalisyon ortağı aramaya devam ediyor. Birlik Partileri, Hür Demokrat Parti (FDP) meclise giremediği için Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller’den gelecek cevabı bekliyor. Yeşiller’de yönetim krizi devam ederken, SPD ise hükümet ortaklığı konusunu parti tabanına soracak.

Almanya'da tek başına iktidar olma imkanını kıl payı kaçıran Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), Federal Meclis’e giren Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Sol Parti arasından birini koalisyon ortağı olmaya ikna etmesi gerekiyor.

Sol Parti’ye kapıları kapatan Birlik Partileri, SPD veya Yeşiller’le hükümet kurmayı hedefliyor. Birlik Partileri ile ortaklık yapanların hezimetini göz önünde bulunduran SPD ve Yeşiller’in kolay karar vermesi zor gözüküyor. Başbakan Angela Merkel’in “Seçimlerden sonra yüksek gelirlilerin vergileri yükseltilmeyecek” demesi bu partilerle ortaklığı zora sokacak. CDU Başkan Yardımcısı Armin Laschet ve bir önceki kabinede Federal Maliye Bakanı olan Wolfgang Schaeuble ise bu verginin gelebileceği sinyalini verdi.

Sosyal Demokratlar ise işi ağırdan alıyor. SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel ile Merkel her ne kadar seçim akşamı görüşse de Büyük Koalisyon çabucak kurulacağa benzemiyor. SPD yönetimi bu ortaklığı parti tabanına sormak istiyor. Ayrıca bu akşam SPD’li delegeler partinin genel merkez binası Willy-Brand-Haus’da toplanıyor.

2005-2009 yılları arasında Büyük Koalisyon’un küçük ortağı olan SPD, bu ortaklıktan büyük zarar görmüş, 2009’daki seçimlerde tarihinin en kötü sonucunu almıştı. Bu hezimeti konuşmalarında dile getiren SPD başbakan adayı Peer Steinbrück, bir kez daha kendilerini kullandırtmayacaklarını, kendisinin ise Büyük Koalisyon’da yer almayacağını belirtmişti. Bu açıdan bu akşam olağanüstü kongreden çıkacak sonuç merakla bekleniyor.

Yeşiller’de ise yönetim krizi sürüyor. Birlik Partileri ile SPD’nin meclis grupları başkanlarını belirlerken, Yeşiller’de Jürgen Trittin ve Renate Künast’ın boşalttığı meclis grubu başkanlığı yarışı sürüyor. Seçimlerde liste başı adayı olarak yarışan Katrin Göring-Eckardt, meclis grubu eşbaşkanı olmak istiyor. Ancak bu göreve Kerstin Andrea da talip. Jürgen Trittin’in yerine ise şimdilik Anton Hofreiter adaylığını koydu. Göring-Eckardt ise parti çalışmalarına ağırlık vermek için Almanya Protestan Kiliseleri Birliği (EKD) yönetimindeki görevinden istifa etti.

Sol Parti ise SPD ve Yeşiller’i işbirliğine çağırmaya devam ediyor. Bu parti, henüz hükümet kurulmadan yasal asgari ücreti mümkün kılacak yasa taslağı hazırlığında olduğunu duyurdu. Bilindiği gibi SPD ve Yeşiller, seçmenlere 8,50 Euro’luk asgari ücret sözü vermişti. Muhalefetteki bu üç parti şu an Federal Meclis’te çoğunluğa sahip.

Sol Parti Genel Başkanı Katja Kipping SPD ve Yeşiller’i Kırmızı-Kızıl-Yeşil hükümeti kurmaya çağırıyor. Kipping, bu ortaklık için SPD, Yeşiller ve Sol’un kendi parti tabanına başvurmayı, oradan çıkacak sonuca göre hareket etmeyi öneriyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri