Sosyal ağların kurbanı olmayın

Facebook, Twitter, İnstagram gibi son yıllarda popüler ve milyonlarca kullanıcı tarafında kullanılan sosyal medya uygulamaları yaptıkları hatalarla kullanıcıları mağdur ediyor

Son yıllarda hayatımızın bir parçası haline gelen sosyal ağlar zaman zaman olumsuzluklara da neden olabiliyor. Özellikle Facebook’un yapmış olduğu hesap kapatma uygulaması kullanıcıları zor durumda bırakıyor. Kullanıcıların yapmış olduğu herhangi bir rahatsız edici paylaşım yokken hesabını rahatsız edici paylaşımlar nedeniyle kapatabiliyor. Çok sayıda takipçisi olan bazı Twitter hesapları kullanıcının izni ya da haberi olmadan satılabiliyor. İnstagram hesabının gerçek kullanıcı olmasına rağmen bu profil başka birini taklit ediyor gerekçesiyle kapatılan bazı kullanıcılar hesaplarını yeniden açmalarına rağmen tekrar tekrar kapatıldığını dile getirdi.

“KREDİ KARTIMDAN İZNİM OLMADAN PARA ÇEKİLMEK İSTENDİ”

Hesaplar kullanıcılara ait kredi kartı bilgilerinin uygulama üzerinde yapılan herhangi bir alışverişte elinde bulundurması halinde kullanıcının haberi olmadan kredi kartından para aktarımı yapabiliyor. Bu tür uygulamalarda mecbur kalmadıkça kart bilgilerinin girilmemesi gerekiyor. Facebook’ta reklam vermek için kredi kartı bilgilerini veren ve daha sonra hesabından habersiz para çekildiğini brelirten bir kullanıcı: “Saat 00.45 bankanın müşteri hizmetlerinden arandım hesabımdan 5 TL'lik bir işlem yapıldığını bu işlemden bilgim yoksa bildirmemi istendi. Müşteri hizmetlerini arayıp işlem yapmadığımızı belirttik ve kartımızı kullanıma kapattırdık. Yapmadığımız bir işlem için nasıl bir çekim yapılabilir. Facebook'a da güvenip reklam veremeyecek miyiz?” diye sordu.

FOTOĞRAF PAYLAŞIRKEN DİKKAT

Kullanıcılar herhangi bir sosyal medya hesabı üzerinden kişisel fotoğraflarını takipçileriyle paylaşabiliyor. Fakat bazı kötü niyetli kişiler tarafından bu fotoğraflar kopyalanıp farklı isimlerde açılan hesaplarda paylaşılabiliyor. Bu tür durumlarda hesabın gizli tutulması ve şahsi olarak tanınmayan kimselerin fotoğraflara erişime izin verilmemesi gerekiyor. Hata ve açıklarla dolu olan bu sosyal medya uygulamaları şahsi olarak kullandığınız hesabı kapatıp adınıza açılmış sahte hesabı şikayet etmemenize rağmen kapatmayabiliyor.

GÜÇLÜ ŞİFRE OLUŞTURULMALI

Günümüzde artık anıların fotoğrafını çekip arşivleme olayı artık fotoğrafları gidip bir fotoğrafçıdan çıkarmak yerine sosyal medyada paylaşılıp arşiv oluşturulmaya başlandı. Fakat hesabın şifresini unutmak, hesabın yöneticiler tarafından kapatılması ya da hesabı kötü niyetli kişilerin ele geçirmesi fotoğraflara olan ulaşımı engelliyor ve tüm fotoğraflar yok olabiliyor. Buna engel olmak için hesap şifrelerinin kimse ile paylaşılmaması ve şifrenin güçlü ve kimsenin aklına gelmeyecek bir şekilde oluşturulması gerekiyor.

UYGULAMA İÇİ SATIN ALIM YAPMAYIN

İnternet üzerinden oynanan ve uygulama içi satın alımlar sunan bazı oyunlarda da para yatırıldığı halde oyunda verilmesi gereken özellik gelmiyor. Günümüzde internet üzerinden oyun oynayanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Bazı oyunlarda oyun içi bir özelliğin açılması için para yatırılması gerektiği söyleniyor fakat para yatırıldığında özellik gelmiyor. Paranın geri verilmesi için yapılan şikayette ise kullanıcılar herhangi bir muhatap bulamıyor. Para tuzağı haline gelen bu tür uygulama ya da oyunlardan uzak durulması gerekiyor. Günümüzde milyonlarca vatandaşın kullandığı ve bağımlısı haline geldiği bu tür hesaplar kullanılırken dikkatli olunması gerekiyor. Kullanıcı memnuniyetinde çok kendi çıkarlarını düşünen bu tür uygulamaları kullanırken; kredi kartı bilgileri paylaşılmamalı, şifre güvenli ve güçlü bir şekilde oluşturulmalı, hesaplara şahsi olarak tanınmayan kişilerin ulaşmasına izin verilmemesi gerekiyor.

ALİ İBİLEME

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri