Son zamlarla çıkmaza girdik!

Türkiye, yeni yıla zamla girdi. Konut, sanayi ve ticari kuruluşların elektrik ve doğal gaz tarifeleri zamlandı. Sanayici, çiftçi ve özellikle de vatandaş büyük bir çıkmaza girdi. Artık faturalar daha da kabarık gelecek

Elektrik, doğal gaz ve akaryakıta yeni yılla birlikte yeni zamlar geldi. Elektrikte fiyat artışı yüzde 50 ila yüzde 125 arasında oldu. Ocak ayı itibarıyla yeni doğal gaz tarifesi açıklandı. Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'den yapılan duyuruya göre konutlarda kullanılan doğal gazın fiyatı yüzde 25; büyük sanayi ve ticari kuruluşlara sağlanan doğal gazın fiyatı ise yüzde 50 zamlandı. Elektrik üretim amaçlı kullanılan doğalgaz tarifesi de yüzde 15 oranında arttı. Benzin ve motorin de son zamla birlikte 13 liraya dayandı. Bu zamlar, vatandaşı zorladığı gibi sanayiciyi ve çiftçileri de aşırı şekilde zorlayacak.

ÇİFTÇİ GERÇEKTEN TEDİRGİN!

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, elektrik ve mazota gelen yeni zamların çiftçiyi çok zorlayacağına dikkat çekti. Kavuneker, çiftçinin tedirgin olduğuna vurgu yaptı. Bu kadar yüksek elektrik faturasını çiftçinin ödeyememe durumunun olduğunu ifade eden Başkan Kavuneker, “Elektrik her ay ödeniyor. Belki çiftçi ödeme yapamayacak. Elektriği kesilecek. Üretimi tehlike altına girecek” dedi. Tarımsal üretimde kullanılan elektrikte süspanse istediklerini de dile getiren Kavuneker, ürün hasadına göre ödeme planı yapılmasını istediklerini aktardı. Kavuneker, “Zam oranı çok yüksek. Elektrik ve mazot fiyatı, son zamlarla birlikte çok yükseldi. Çiftçinin önemli girdisinden biri de mazot. Tedbir almak gerekir. Tedbir alınmazsa verim kaybı çok büyük olur. Gübrede de sıkıntı hala devam ediyor. Dolar düştü, gübre de düştü. Dolar tekrar yükselmeye başladı, gübre de yükseliyor. Gübre geçen yıl 3 bin 3 bin 500 TL civarındaydı. Çiftçi gerçekten tedirgin” şeklinde konuştu.

VATANDAŞ FATURASINI ÖDEMEKTE ZORLANACAK!

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç de şunları söyledi: “Ocak ayında genelde zam yapılmazdı. Uzun süre sonra ilk kez Ocak ayında zam yapıldı. İnsanlar 'Ayın sonunu nasıl getireceğim' diye düşünüyor. Kombiler kısılıyor, başka sorunlar ortaya çıkıyor. İş, artık tasarrufla çözülebilecek bir iş değil. Vatandaşın yapacak bir şeyi kalmadı. Tasarruf edilir en fazla yüzde 5 yüzde 10 tasarruf sağlanır. Bugün evlerde çoğu şey elektrikle çalışır. Konutlarda elektrik tüketim oranı çok yüksek. Vatandaşın ezilmemesi adına gelir düzeyinin de aynı oranda arttırılması şart. 'Zam yapmayın' demek, piyasa gerçekleri ile uyuşmaz. Zam yapılır ancak vatandaşın alım gücü de artırılmalı. Geçen yıl ayda 500 TL doğal gaz faturası gelen bir aileye bu yıl 750 TL fatura gelecek. Elektrik faturası iki katına çıkacak. Vatandaş faturasını ödemekte ciddi zorluk yaşayacak. Kış zorlu geçecek.”

ÜRETİM AZALACAK İSTİHDAM KAYIPLARI YAŞANACAK

ARS Park Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Arslan ise “Sanayi demek doğal gaz demek elektrik demek. Sanayi demek, enerji demek” dedi. Yapılan zamların üretim maliyetlerine direkt etki edeceğinin altını çizen Arslan, “Sanayicinin desteklendiğinden bahsedilen bugünlerde yapılan bu zam, sanayicileri zorlu günlere sürükleyecek” şeklinde konuştu. İlerleyen süreçlerde üretim maliyetlerinin artmasıyla birlikte üretimin azalacağını, istihdam kayıplarının yaşanacağını kaydeden Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu girdi maliyetleriyle üretim yapabilmek çok zor. Üretim doğal olarak azalacak. Türkiye'de 350 bin kişiden oluşan faiz lobisinin, bankaya yatırdıkları paranın dövize endeksli bir şekilde korunduğu ortamda, sanayicinin ve üretim yapan kesimin desteklenmemesini anlamak mümkün değil.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri