Son iki haftada 89 terörist etkisiz hale getirildi

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyi dahil yürütülen operasyonlarda son iki haftada 89 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, bakanlıkta düzenlediği basın bilgilendirme toplantısında, Metehan'dan ebedi Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e kadar kahraman komutanlar yetiştirerek nice zaferler elde eden Türk Kara Kuvvetlerinin 2233'üncü kuruluş yıl dönümünü kutladı.

Milli Savunma Bakanlığının tüm birlik ve kurumlarıyla ülkenin savunma ve güvenliği için var gücüyle çalışmaya, kendisine tevdi edilen tüm görevleri azim ve kararlılıkla yerine getirmeye devam ettiğini belirten Aktürk, tehditleri sınırların ötesinden başlamak üzere bertaraf etmeyi öngören terörle mücadelenin, kesintisiz bir şekilde sürdüğünü söyledi.

Aktürk, terörle mücadele harekatlarına da değinerek, "Başarıyla icra edilen operasyonlarla Irak ve Suriye'nin kuzeyi dahil, son iki haftada 89 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Böylece, 1 Ocak 2024'ten bugüne kadar etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1270 olmuştur." ifadelerini kullandı.

Operasyonlar sonucu ayrıca Irak'ın kuzeyindeki barınma alanlarından kaçan 5 PKK'lı teröristin daha Habur'daki hudut karakoluna teslim olduğunu anımsatan Aktürk, 21 Haziran'da Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde şehit olan Astsubay Çavuş Mehmet Ali Horoz ile 23 Haziran'da şehit olan güvenlik korucusu Cumali Esendemir'e rahmet diledi.

Tuğamiral Aktürk, şöyle devam etti:

"Pençe-Kilit Harekatı ile bugüne kadar elde ettiğimiz alan hakimiyetini sahanın gerekliliğine uygun, alışılmadık ve öngörülemez operasyonlarla geliştiriyor, terör örgütünün eylem ve hareket kapasitesinin sıfırlanması için gözümüzün değmediği, ayağımızın basmadığı yer bırakmayacak şekilde faaliyetlerimize devam ediyor, Irak'ın kuzeyindeki güvenlik kilidini tamamen kapatıyoruz."

Sınır güvenliği

Sınırlarda, yoğun, etkin ve dinamik tedbirlerle çok yönlü güvenliğin sağlandığına dikkati çeken Aktürk, son iki haftada yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 486 kişinin yakalandığını, bunlardan 16'sının terör örgütü mensubu olduğunu bildirdi.

Aktürk, 2 bin 581 kişinin ise sınırı geçemeden engellendiğini belirterek, "1 Ocak'tan bugüne kadar hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 5 bin 215'e yükselmiştir. Hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 62 bin 217 olmuştur." şeklinde konuştu.

Bölgesel ve küresel barışa katkı

Tuğamiral Aktürk, birçok coğrafyada başarıyla görev yapan Türk Silahlı Kuvvetlerinin, dünya barışına katkı sağlamaya da devam ettiğini aktardı.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in, 13-14 Haziran'da Brüksel'de "Ukrayna Savunma Temas Grubu Toplantısı" ile "NATO Savunma Bakanları Toplantısı"na ve müttefik ülke savunma bakanlarıyla Ukrayna için düzenlenen "İyi Niyet Mektubu İmza Töreni"ne katıldığını hatırlatan Aktürk, şunları kaydetti:

"Söz konusu toplantılarda Sayın Bakanımız tarafından, başta toprak bütünlüğü olmak üzere Ukrayna'ya olan güçlü desteğimiz, Montrö Sözleşmesini hassasiyetle uyguladığımız ve Karadeniz'de en uzun kıyıya sahip müttefik olarak bölgesel sahiplik ilkesine verdiğimiz önem ve bu kapsamda Bulgaristan ve Romanya ile birlikte teşkil ettiğimiz 'Karadeniz Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu İnisiyatifi' ile uyumlu çalışılması gerektiği ifade edilmiştir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri