'Son Bir Yılda Cumhuriyet Tarihinde İmha Edilen Kadar Mayın İmha Ettik'

Türkiye’nin evsahipliğinde, NATO ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı unsurlarının katılımıyla icra edilen "Nusret-2014 Davet Tatbikatı" ile ilgili gazetecilere brifing verildi. İzmir Alsancak Limanı’nda demirli "TCG Heybeliada" korvetinde düzenlenen...

Türkiye’nin evsahipliğinde, NATO ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı unsurlarının katılımıyla icra edilen "Nusret-2014 Davet Tatbikatı" ile ilgili gazetecilere brifing verildi. İzmir Alsancak Limanı’nda demirli "TCG Heybeliada" korvetinde düzenlenen brifinge Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Hasan Uşaklıoğlu ve tatbikata katılan ülkelerin gözlemcileri katıldı. Tatbikatla ilgili bilgi veren Mayın Filosu Komutanı Tuğamiral Mustafa Zeki Uğurlu, son bir yılda, cumhuriyet tarihinde imha edilen kadar mayını imha ettiklerini söyledi.

Tatbikatla ilgili bilgiyi, aynı zamanda tatbikatı sevk ve idare edecek olan Tuğamiral Uğurlu verdi. Tatbikatın, Türkiye’nin evsahipliğinde NATO ve Türkiye’den Deniz ve Hava kuvvetleriyle Sahil Güvenlik Komutanlığı yüzer ve uçar birliklerinin ve çok sayıda ülkeden gözlemcilerin katılımıyla 21-30 Kasım 2014 arasında İzmir Körfezi’nde icra edileceğini aktaran Uğurlu, amacının katılan birlik ve komutanlıkların mayın harbinin planlama, icra ve kıymetlendirme konularında eğitimini sağlamak, farklı ülkelerden katılan mayın harbi unsurlarının birlikte çalışabilirliğini geliştirmek olduğunu söyledi.

Tatbikata Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 1 korvet, 4 mayın avlama gemisi, 3 mayın tarama gemisi, 1 komuta kontrol gemisi, 1 karakol botu, 1 deniz helikopteri, 1 mayın toplama botu ve 1 su altı savunma (SAS) görev timi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 2 görev uçuşu savaş uçağı ve 1 C-130 uçağı, Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan 2 sahil güvenlik botu katılacak. Ayrıca NATO Daimi Deniz Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu (SNMCMG-2) kapsamında Türkiye, Almanya, Bulgaristan, İngiltere, İtalya ve Yunanistan’dan 5 mayın avlama gemisi ve 1 fırkateyn olmak üzere toplam 6 gemi iştirak edecek. Azerbaycan, ABD, Bangladeş, Bulgaristan, Cezayir, Gürcistan, Kore Cumhuriyeti, Katar, Lübnan, Pakistan ve Şili’den toplam 17 gözlemci personel ve karargah subayı da katılıyor.

'MAYIN HALEN BÜYÜK TEHDİT'

Mayın silahı hakkında bilgi veren Tuğamiral Uğurlu, “Mayın silahı, içinde bulunan yüksek patlayıcı miktarı nedeniyle çok büyük tonajlı gemileri bile kısa bir süre içinde omurgalarını kırarak batırabilecek özellik taşımaktadır. Her iki dünya savaşında da çok etkin olarak kullanılmıştır. İkinci Dünya Savaşı'nda sadece mayınlar nedeniyle batan gemi sayısı binin üzerinde, ağır hasar alan gemilerin sayısı da 500’ün üzerindedir. 1950’li yıllardan bugüne kadar Amerika’nın 20’ye yakın gemisi batmış veya ağır hasar almıştır. Bunların 15’i mayın nedeniyledir” dedi.

'NUSRET’İN DÖKTÜĞÜ 26 MAYIN DÜNYA TARİHİNİ DEĞİŞTİRDİ'

"Nusret" mayın gemisinin, Birinci Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Boğazı'na döşediği 26 mayının, hem savaşı hem de dünya tarihini değiştirdiğini aktaran Mustafa Zeki Uğurlu, “Mayın, hem gizli olması hem de yüksek miktarda patlayıcı ihtiva etmesi nedeniyle bugün de tarihte olduğu gibi hala tehlikeli bir silah olarak tüm gelişmiş deniz kuvvetleri tarafından algılanmaktadır. Şunu memnuniyetle ifade etmek isterim ki bugün denizlerimizde, dünya denizlerinde bayrak dalgalandıran tüm gemilerimiz, Deniz Kuvvetlerimiz'in bu gemilere ilave olarak tüm unsurlarıyla kendisine verilecek olan her türlü görevi, deniz hak ve menfaatlerimizi korumak adına gerçekleştirebilecek güçtedir. Mayın Filosu Komutanlığımız da Donanma Komutanlığımız'ın bir bağlısı olarak, vatan savunmasını denizden yapmak üzere kendisine verilecek her türlü görevi yapmaya muktedirdir. Mayın filomuz, dünyanın son teknolojisi mayın avlama gemileri ve belki de bundan daha önemlisi, eğitilmiş ve disiplinli bir insan gücüne sahiptir. Mayın silahının üretimiyle ilgili olarak diğer bahriyeliler gibi bizim de bazı çalışmalarımız vardır ancak bu hususun genellikle ülkeler tarafından saklı tutulması tercih edilmesi sebebiyle biz de çok fazla açıklamada bulunmak istemiyoruz. Mayın, çok büyük bir tehdit arz etmektedir. Gelişmiş ülkeler, mayınla mücadele için çok ciddi yatırımlar yapmaktadır. Fiyatı 2 bin ile 2 bin 500 dolar civarında olan bir mayının, yaklaşık 500 milyon dolar civarındaki bir gemiye hasar vermesi, çok uygun bir şekilde yerleştirildiği takdirde çok kolaydır.” dedi.

'SON BİR YILDA CUMHURİYET TARİHİNDE İMHA EDİLEN KADAR MAYIN İMHA ETTİK'

Türkiye denizlerinde ve çevre denizlerde, Birinci Dünya Savaşı'ndan kalma hala 200’ün üzerinde mayın bulunduğunu ifade eden Mayın Filosu Komutanı Uğurlu, “Ama 100 yılı aşkın bir süredir suyun altında olduklarından, ciddi bir tehdit teşkil etmemektedir. Deniz Kuvvetlerimiz tarafından yine de tehdit edebilecekler olduğu takdirde periyodik olarak bu mayınların tespiti ve imhasına yönelik faaliyetler rutin olarak devam etmektedir. Örneğin son bir yıl içinde, sahip olduğumuz son gelişmiş teknoloji ve tecrübemizin yardımıyla cumhuriyet tarihi boyunca imha edilen mayınlar kadar mayın, Deniz Kuvvetlerimiz'in mayın gemileri ve mayın harbi dalgıçları tarafından imha edilmiştir. Ayrıca bu mayınların tamamının yerleri, daha doğrusu tespit ettiklerimizin yerleri, mevkileri denizcilerimize, Deniz Kuvvetlerimiz tarafından ilanlar vasıtasıyla duyurulmaktadır.” diye konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri