"Soma'da Teknik Nezaretçiler, Bütün Suçun Kendi Üzerlerine Kalmasından Korkuyor"

Manisa'nın Soma ilçesinde, 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasını araştırmak üzere oluşturulan TBMM Araştırma Komisyonu'nun üyeleri; soruşturma kapsamında tutuklanan Soma Maden İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan,...

Manisa'nın Soma ilçesinde, 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasını araştırmak üzere oluşturulan TBMM Araştırma Komisyonu'nun üyeleri; soruşturma kapsamında tutuklanan Soma Maden İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişiyi ilk kez dinledi.

Görüşmede; Genel Müdür Ramazan Doğru'nun, AK Parti mitingine işçilerin götürülmesi iddialarına net bir cevap vermediği ancak yalanlamadığı da öğrenildi. Görüşmede, cezaevinde tutuklu bulunan ve yönetici durumunda olmayan teknik nezaretçilerin, bütün suçun kendi üzerlerine kalmasından çekindikleri öğrenildi.

13 Mayıs 2014 Salı günü Manisa'nın Soma ilçesinde, Soma Kömür İşletmeleri AŞ'ye ait Eynez Maden Ocağı'nda medyana gelen faciada 301 madenci hayatını kaybetmişti. Türkiye ve dünyayı yasa boğan olay sonrasında, TBMM'de grubu bulunan partilerin teklifiyle, Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu. İlk olarak 9 Haziran'da ilçeye gelip inceleme yapan komisyon üyeleri, geçen hafta tekrar geldikleri Soma'da, üç günlük ikinci çalışmalarını tamamladı. AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun başkanlığındaki komisyon üyeleri, son olarak, Aliağa Şakran'daki cezaevi kampüsünda tutuklu bulunan Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, maden mühendisi Ertan Ersoy ile vardiya amirleri İsmail Adalı, Hilmi Kazık, Yasin Kurnaz ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay'ı dinledi.

TEKNİK NEZARETÇİLER BÜTÜN SUÇUN ÜZERLERİNDE KALMASINDAN KORKUYORMUŞ

Cezaevinde gerçekleştirilen görüşmede; sahte imza iddialarından, mitinglere işçi götürülüp götürülmediğine, kazanın neden olduğuna kadar bütün sorulara milletvekilleri ayrıntılı cevaplar aldı. Komisyon üyelerinden CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, yönetici durumunda olmayan teknik nezaretçilerin, bütün suçun kendi üzerlerine kalmasından çekindiklerini gözlemlediğini söyledi.

TUTUKLULAR KAZA NEDENİYLE ÜZÜNTÜ DUYUYORMUŞ

Facia sonrasında tutuklanan 8 kişi, bu görüşmeyle, cezaevine girdikten sonra ilk kez kazayla ilgili açıklama yaptı. Cezaevinde milletvekilleri ilk olarak, birlikte kalan Ramazan Doğru, Akın Çelik ve Ertan Ersoy'la görüştü. Ardından, kampüs içerisindeki başka bir cezaevinde kalan Can Gürkan ve birlikte kaldığı 4 çalışanıyla görüşme yapıldı. Tutuklular, görüşme zorunlulukları olmamasına rağmen, milletvekilleriyle görüşmeyi kabul ettikleri ve bütün sorularını da cevaplandırdıkları öğrenildi. Kaza nedeniyle üzüntü duyduklarını sık sık vurgulayan tutuklu zanlıların, 4 ay boyunca kamuoyuna yansıyan, yansımayan hemen bütün olasılıkları, tek tek kendi aralarında değerlendirdiklerini ama saatler süren görüşmelerinden, kazanın nedeniyle ilgili bir sonuca varamadıklarını söyledikleri öğrenildi.

Komisyon üyelerine, olayın sabotaj hatta önemli bir tektonik hareketten bile olabileceğini ileri süren Can Gürkan, Ramazan Doğru ve Akın Çelik'in, Türkiye'nin en büyük maden firmalarından birisi olarak her türlü tedbirlerin alındığını ama buna rağmen yaşanan bu kazanın oluş nedeninin tam olarak belirlenmesiyle, madenciliğin seyrinin değişeceğini, sık sık dile getirdikleri ifade edildi. Bunun yanı sıra tutuklular, kamuoyuna da yansıyan ikinci bilirkişi raporuna tepki gösterdi ve yeni bir araştırma için önümüzdeki günlerde ya da mahkeme sürecinde başvuruda bulunacaklarını açıkladı. Görüşmede, özellikle de Akın Çelik ile teknik sorumluların, kurtarma çalışmalarını anlattıkları sırada oldukça duygulandıkları da öğrenildi.

SAHTE İMZA SORULARINI YANITLADILAR

Komisyon üyelerinden CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, günlerce tartışılan yönetim kurulu kararındaki 'sahte imza' iddialarını da gündeme getirdiğini ifade etti. Bu yöndeki soruya, Ramazan Doğru'nun, "Kurtarma çalışmalarıyla ilgilendiğim bir sırada benim hakkımda böyle bir iddianın yöneticilerim tarafından ortaya atılması ve bunun belgesinin de savcılığa sunulması beni şok etti. Ben de bunun doğru olmadığını söyledim, zaten son yapılan araştırmalar da benim haklı olduğumu ortaya çıkardı. Yine benim hakkımda sahte belgeyi mahkemeye sunan şirket avukatlarının da sırf bu yüzden beni savunmalarını istemedim ve kendime başka bir avukat buldum." dediği öğrenildi. Doğru'nun, şirketin patronlarıyla sorun yaşadığını, ancak zaman zaman avukatları aracılığıyla da görüştüklerini söylediği de öğrenildi.

Can Gürkan'ın ise aynı soruya, "Sahte imza olan bir belgeyi neden savcılığa verelim? Biz yönetim kurulunda bu kararı aldık ve imzalaması için de Ramazan Doğru'ya gönderdik. Ama onun belgeyi imzalamadığından haberimiz yok. Bunun yanında kimin ne sebeple imzaladığı ya da belgeyi ona götürmeyen kuryenin kendisinin mi imzaladığı gibi ihtimaller ise sonra ortaya çıkacaktır." dediği belirtildi.

MİTİNG SORUSU MİLLETVEKİLLERİNİ GERDİ

Öte yandan, maden şirketinde çalışan işçilerin AK Parti mitinglerine götürülüp götürülmediğine yönelik sorular gelmesi üzerine, AK Parti ile muhalefet milletvekilleri arasında tartışma çıktı. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın, miting sorularına, Ramazan Doğru'nun eşinin AK Parti'den siyasete girmesinin kendi kararı olduğu için ses çıkarmadıklarını, ayrıca Soma'daki bu tür faaliyetler için genel müdür olarak inisiyatifin Ramazan Doğru'da olduğunu ve ona karışmadıklarını söylediği öğrenildi. Ramazan Doğru'nun ise mitinge işçilerin götürülmesi iddialarına net bir cevap vermediği ancak yalanlamadığı da öğrenildi.

ÖZEL: MÜHENDİS, VARDİYA AMİRİ, TEKNİK NEZARETÇİ GÜNAH KEÇİSİ SEÇİLECEK

Tutuklu madencilerle yapılan görüşme hakkında değerlendirmelerde bulunan CHP Manisa Milletvekili ve Komisyon Üyesi Özgür Özel, mühendis, vardiya amiri ve teknik nezaretçi görevinde bulunan zanlıların zor günler yaşadıklarını söyledi. Özel, "Onlar diplomalı işçi gibiler, hepsi yeni evli ve küçük çocukları var. Onlar da bu davanın uzun yıllar süreceği, ardından parası olanların ve güçlü olanların bir şekilde kurtulacağı ama kendilerinin günah keçisi olarak seçilip cezalandırılacakları inancı var. Bu da onları psikolojik olarak yıkmış. Ben, bu kişilerin en azından Denetimli Serbestlik Yasası'ndan yararlandırılarak serbest bırakılmalarını isterim. Çünkü kaza sırasında birisi Bursa'daymış, diğeri evinde ve vardiyaya gitmeye hazırlanıyormuş. Ama kazadan hemen sonra gidip arkadaşlarının cesetlerini çıkarmışlar." dedi.

Bilirkişi raporunu da tamamen reddedemeyeceklerini dile getiren Özel, "Bilirkişi raporunun tamamen reddedilip yeni bir araştırma yapılması gerektiğine katılmıyoruz. Biz komisyon olarak da bilirkişi heyetiyle görüşmeliyiz. Yanımızda konunun uzmanları da olmalı." diye konuştu. Komisyon başkanının dediği gibi 'yeni bir bilirkişi raporu hazırlanmalı' deme gibi bir hakları olmadığını belirten Özel, "Çünkü onu yapacak olan makam mahkemedir. Komisyon başkanının bu açıklaması, kamuoyunda farklı bir algı yaratıyor. Ayrıca daha önce komisyonun yurt dışına gitmeleri tartışıldı. Komisyon üyeleri olarak bizler, manavın açık kalp ameliyatına girmesi gibi bir durum yaşıyoruz. Madende bize kim ne anlatırsa ya da ne gösterirse onu görüyoruz. Ben bilim adamlarının yurt dışına gidip bizim adımıza araştırma yapması, yine yurt dışından da bilim adamlarının gelip bu kazayı araştırmaları gerektiğine inanıyorum. Çünkü bu kaza nasıl oldu işi, mahkemenin işi. Biz komisyon olarak kriminalize olmuş biri olayı araştırır gibi yapıyoruz. Oysa biz, bu tür olayların bir daha yaşanmaması için gerekli hangi önlemler alınır, hangi düzenlemeler yapılır, bunları tespit edip, raporumuzda yer vermeliyiz." şeklinde konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri