Soma İçin Üniversite İşgal Eden Öğrenciler Hakim Karşısına Çıktı

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 kişinin şehit olduğu maden faciasını protesto etmek için Ege Üniversitesi Yabancı Diller Binası’nı işgal eden 38 öğrencinin yargılanmasına başlandı. İşgal eylemine katıldıkları için haklarında toplam...

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 kişinin şehit olduğu maden faciasını protesto etmek için Ege Üniversitesi Yabancı Diller Binası’nı işgal eden 38 öğrencinin yargılanmasına başlandı. İşgal eylemine katıldıkları için haklarında toplam 839 yıl hapis istenen sanık öğrencilere, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel destek verdi.

Ege Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü binasında 22 Mayıs 2014 tarihinde bir grup üniversite öğrencisi, Soma’da yaşanan maden faciası ve Berkin Elvan’ın ölümünü protesto etti. Binanın kapısını zincirleyen, üç katlı binanın koridorları ve merdivenlerine sınıflardaki sandalye ve masalarla barikat kurarak işgal eden, duvarlara çeşitli sloganlar yazan 38 öğrenci hakkında iddianame hazırlanarak dava açıldı. Eğitim öğretim hakkına engel olmak, kamu malına zarar vermek, görevi yaptırmamak için direnmek, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet, terör örgütü propagandası yapmakla suçlanan öğrencilerin her biri için 16 ile 22 yıl arasında değişen toplam 839 yıl hapis cezaları istendi. Gözaltına alındıktan sonra sevk edildikleri mahkemede tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan sanık öğrencilerin yargılandığı davaya bugün başlandı. İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmadan önce sanıklar ile Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Öğrencileri Onurumuzu Savunuyoruz Platformu üyeleri basın açıklaması yaptı.

'KAZANIN SORUMLULARI ELİNİ KOLUNU SALLAYA SALLAYA DOLANIYOR'

CHP Milletvekili Özel, burada yaptığı konuşmada, “Bugün Soma Holding’in sahibi Alp Gürkan meydanlarda gezerken, katliamın sorumluları elini kolunu sallaya sallaya dolaşırken orada yaşananın bir kaza değil, bir cinayet olduğunu söyleyen sizleri yargılayanlara yazıklar olsun.” dedi. Bilirkişi raporunda gerçeklerin ortaya çıktığını ifade eden Özel, “Üniversitede tepkinizi gösterirken ifade ettiğiniz her şey, bilirkişi raporunda karşılığını buldu. Bilirkişi raporu elbette holdingin sahibini ama onunla birlikte taşeron sistemi, hükümetin özelleştirme politikalarını ve bunun yanında her geçen gün biraz daha acımasızlaşan ve buna karşı hiçbir tedbir almayan sömürü düzenini sorumlu tuttu. O bilirkişi raporu cumhurbaşkanlığı seçimlerinde siyasi etki yapmasın diye, ardından da hükümete zarar vermesin diye gizli tutulmaya çalışıldı ancak hem bilirkişi raporunda hem de hepimizin ortak vicdanında kimin suçlu, kimin haklı olduğunu biliyoruz.” şeklinde konuştu.

Davada yargılanan öğrencileri temsilen yapılan açıklamada ise, “Gözaltına alınarak savcılığa teslim edilen öğrenciler, gözaltında, savcılık ifadelerinde ve mahkemede geri adım atmamış ve Soma’da yaşananın katliam olduğunu belirtmiştir. Bugün gerçekleştirilecek olan mahkemede ise eyleme katılan her öğrenci için 22 yıl hapis cezası istenmektedir. Soma bir rastlantı değil, kapitalist sistemin kendi hareketinin doğal bir sonucudur. Dün Soma’da yaşananlar, Torunlar Holding inşaatında ve son olarak da farklı bir boyutunda da olsa Kobani’de yaşanmaktadır.” denildi. Basın açıklamasının ardından sanık öğrencilerin yargılanmasına başlandı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri