Soma Holding'e Ait 'Işıklar' Kömür Ocağında Üretime Yeniden Başlandı

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs tarihinde 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği facianın ardından kapatılan Soma Holding'e ait 3 kömür ocağından Işıklar'da dün akşam itibariyle üretim yeniden başladı. Soma Kaymakamı Bahattin Atçı,...

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs tarihinde 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği facianın ardından kapatılan Soma Holding'e ait 3 kömür ocağından Işıklar'da dün akşam itibariyle üretim yeniden başladı. Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı uzmanlarının eksiklerin giderildiğine dair kontrolleri ve verdikleri olumlu raporlar sonrasında madenin üretime başladığını açıkladı. Atçı, holdinge ait Atabacası ocağında da eksiklerin giderildiğini her iki bakanlıktan gelecek raporlara göre burada da üretimin başlayabileceğini ifade etti. Kaymakam Atçı, 301 işçinin hayatını kaybettiği Eynez ocağında ise benzeri çalışmanın yürütüldüğünü ve bu ocağın akıbeti ile ilgili kararın verilmediğini kaydetti.

Soma Holding'e ait ilçedeki 3 maden ocağından Eynez'de 301 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından firmaya ait Işıklar ve Atabacası ocaklarında da eksikler tespit edilerek üretim durdurulmuştu. Gazetecilere açıklama yapan Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, "Ankara'dan Çalışma Bakanlığı'ndan gelen iş güvenliği müfettişleri ve Maden İşleri Genel Müdürlüğü teknik elemanları bu ocaklarda bir takım eksiklikler tespit etmişlerdi. Bu eksiklerin giderilmesi gerekiyordu. Kazadan sonra firma, bu eksikliklerin giderilmesiyle ilgili çalışmaları, tamirat ve temizlik işlerini yaptı. Bir kaç kez firma, hazırlıkların tamam olduğunu söyledi. Müfettişler gelerek, yeniden denetlediler ve bir takım eksikler tespit ettiler. Bu eksikliklerin tam giderilmesini istediler. Nihayetinde firma, geçen hafta hazır olduğunu üretime hazır hale geldiğini belirten yazıyı gönderdi. Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nden gelen teknik elemanlar burada eksikliklerin giderildiğiyle ilgili tespit raporunu hazırladı. Tarafımıza yazı gönderildi, biz de firmaya tebliğ ettik. Ancak o raporda 4 ayak diye tabir edilen, ayaklardan birisiydi. İş güvenliğiyle ilgili de uygun görülmesi gerekiyordu. Bu rapor üzerine iş güvenliği müfettişleri de geldi. Onlar da geçtiğimiz hafta incelemelerini yaptı. Onlar da raporlarını düzenleyip tarafımıza gönderdi. Dün o rapor elimize geçti ve o raporda aynı şekilde 'olumlu' çıktı. 4'üncü ayakta üretimin işleyebileceğini belirten bir içerikli geldi, onu da biz firmaya tebliği ettik." dedi.

'IŞIKLAR ÜRETİME YAKLAŞIK 2 BİN KİŞİ ÇALIŞACAK'

Kaymakam Atçı, Işıklar maden ocağında dün akşam itibariyle üretimin başladığını belirterek şöyle konuştu: "Işıklar ocağında bugün üretim devam ediyor. Burada 2 bin civarında işçinin çalışacağını biliyoruz. Bin 800, 2 bin civarında, bunun 2 bin 500 civarına kadar çıkabileceği yönünde bize bilgi ilettiler. Şimdi bu ocakta aynı zamanda 3 ayakta da üretim olması gerekiyor. Orada da bir takım eksiklikler var. Bunların da girilmesiyle ilgili çalışmalar sürüyor. Bu eksiklikler tamamlandıktan sonra yeniden hem Maden İşleri Genel Müdürlüğü hem de Çalışma Bakanlığı'nın müfettişlerinin gelip yerinde inceleme yapması gerekiyor. Ayrı ayrı rapor yazacaklar. Eğer eksikliklerin giderildiğine dair bir kanaat oluşursa, veya bir tespit yapılırsa raporlardan sonra 3 ayakta da üretim devam edecek. Eğer o zaman tam kapasite olarak çalışacak."

'ATABACASI OCAĞI DA ÜRETİME BAŞLANMASI BEKLENİYOR'

Kaymakam Atçı, Atabacası maden ocağındaki eksiklerin de giderilmeye çalışıldığını ifade ederek, "Firmanın bize belirttiğine göre bu Atabacası'ndaki ocaktaki eksikliklerde önümüzdeki hafta itibari ile tamamlanacak. Orası içinde bahsettiğim purosedür işleyecek. Müfettişlerimiz gelecek. Görecekler. Eksikliklerin giderildiği yönünde bir tespitleri olursa Atabacası ocağında da üretim başlayacak. Ondan sonrada Eynez'le ilgili çalışmalara geçilecek. Tabi Eynez'le ilgili nasıl bir çalışma yapılacağıyla ilgili önümüzdeki günlerde göreceğiz. Firma, nasıl bir karar alacak. Nasıl bir gelişme olacak. Ama Atabacası ocağı önümüzdeki günlerde hazır hale geliyor."

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri