Soma Fezlekesinde Sorumluluk Mühendis Ve Teknikerlerin Üzerine Yıkılmış

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma ilçesinde 301 işçinin şehit olduğu maden faciasıyla ilgili Soma Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan ve Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na teslim edilen...

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma ilçesinde 301 işçinin şehit olduğu maden faciasıyla ilgili Soma Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan ve Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na teslim edilen fezlekede, bütün sorumluluğun diplomalı işçi olarak nitelendirilen maden mühendisleri ve teknikerlerin üzerine yıkıldığını söyledi.

Özel, Türkiye’nin en büyük, dünyanın sayılı iş cinayetlerinden biri olan Soma maden faciasının adli soruşturmasının, kamuoyunu rahatsız eden bir adaletle ilerlediğini kaydetti: “Bilirkişi raporu hazırlandığı halde ilgili mercilerce, cumhurbaşkanı seçimi öncesi siyasi sonuç doğurur gerekçesiyle bekletilmiş, sonra ise içeriğinin Türkiye’yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’nde zora sokacağı ve yine siyasi sonuçlarının da olacağı gerekçesiyle oyalanmıştır. 5 Eylül günü resmen kayda sokulmasına rağmen 17 Eylül’e kadar gizlenmiş, nihayetinde tarafımızdan verilen bir soru önergesinden saatler sonra dosyasına havale edilmiştir.”

‘BAKANLAR KENDİNİ KURTARDI’

Milletvekili Özel, bu iklimde ve baskı ortamında cesaretle kaleme alındığını düşündükleri bilirkişi raporunda bile maalesef olayın en asli failleri dönemin hükümetinin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yer almadığını ifade etti: “Soma faciasına ilişkin bu davayı tıpkı bir uzay mekiğinin yolculuğu gibi düşünürsek, bu zorlu adalet yolculuğunun bilirkişi aşamasında ayrılan ilk kapsülde nitekim Recep Tayyip Erdoğan, Faruk Çelik ve Taner Yıldız bırakılmış, onlar kendilerini kurtarmıştır. Devamında fezleke aşamasına gelindiğinde ise Maden İşleri Genel Müdürü, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Yönetim Kurulu Başkanı, TKİ İşletme Dairesi Başkanı, 2010 yılından olay tarihine kadar Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Eynez Maden Ocağı’nın işletme projelerini inceleyen, denetleyen ve onay veren yetkili Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) kontrol ve denetleme elemanları, olay tarihinden önceki son iki yıl içinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Eynez İşletmesi'nde denetim yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu iş müfettişlerine ilişkin verilecek izinlerin beklendiği gerekçesiyle dosyadan ayrılmıştır. Şu anda da Soma için adalet arayışı, işveren ve işveren vekilleri üzerinden devam etmektedir. Her ne kadar 301 kez ağırlaştırılmış müebbet talebiyle fezleke yazılmış olsa da CEO, genel müdür ve birkaç yönetici dışında diplomalı işçi olarak nitelendirebileceğimiz maden mühendisleri ve teknikerlerin üzerine bütün sorumluluğun yıkıldığı görülüyor.”

‘ÜST DÜZEY BÜROKRASİ TAMAMEN SORUŞTURMANIN DIŞINDA TUTULMUŞ’

CHP Milletvekili Özel, şöyle devam etti: “Bu fezlekede de Türkiye’nin enerji politikaları, madenlerin Anayasa’ya aykırı olarak, adeta kanunların etrafından dolandırılarak özelleştirilip hızlı üretim baskısı ile işletilmesi, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin hiçe sayıldığı hususu gözardı edilmiş, hükümet politikalarının, özelleştirme politikaları ve denetim politikalarının Soma gibi bir faciaya neden olduğu yok sayılmış ve ayrıca eğer bürokratlar yargılanırlarsa siyasetle kurulacak bağ da düşünülerek, üst düzey bürokrasi tamamen soruşturmanın dışında tutulmuştur.”

‘FEZLEKE FACİAYI MADENE HAPSETMEKTEDİR’

Fezlekeye göre olayın sadece o madenin içinde meydana getirildiğini ve sorumluların da o maden ocağıyla sınırlı tutulduğunu belirten Özgür Özel, “Endişemiz odur ki fezlekenin iddianameye dönüşme aşamasında da bir grup sorumlu kendini kurtarabilir ve bu iş sadece içeride arkadaşlarını kaybeden birkaç teknisyenle birkaç maden mühendisinin sırtına bırakılmak suretiyle yargılama aşamasına geçilebilir. Bu konuda endişeliyiz. Davayı her aşamasında takip etmeye ve adaletin tesisi için kamuoyunu bilgilendirme ve Soma faciasındaki gerçekleri unutturmamaya devam edeceğiz.” dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri