Sokak köpekleri tehlike saçıyor

Kısırlaştırma çalışmalarının yetersizliği yüzünden Konya'nın her yerini sokak köpekleri bastı. Şehrin en işlek merkezlerinde bile sokak köpekleri cirit atıyor. Konya'daki hayvan barınağında ise 2 bin 400 köpek bulunuyor

Konya'daki sokak köpekleri sayısında ciddi bir artış yaşanıyor. Sokak ve parklarda dolaşan başıboş köpekler hem okula giden çocuklar hem de yaşlılar için büyük tehlike saçıyor. Özellikle Otogar ve Bosna Hersek Mahellesi'ndeki köpekler zaman zaman insanlara saldırabiliyor. Şehrin turistik açıdan önemli yerlerden birisi olan Mevlana Türbesi ve diğer müzelerde sokak köpekleri dikkat çekiyor. Zafer ve Alaeddin Bulvarı civarında da sokak köpeklerinden geçilmiyor.

Çöplüklerden beslenen köpekler, iç güdüsel olarak bölgesini korumak istiyor. Yabancı biri bölgesine girdiğinde saldırganlaşabiliyor. Sokak köpeklerini öldürmek de sonuca ulaştırmıyor. En etkin yöntemin ise kısırlaştırmak olğudu öğrenilirken, kısırlaştırılmayan bir çift köpeğin 6 yıl sonunda yavrularıyla birlikte 67 bin köpek popülasyonuna ulaşıyor. Bu istatiğe göre kısırlaştırılmayan bir çift köpek bir yılda yavruları ile 16, ikinci yılda 128, üçüncü yılda 512, dördüncü yılda 2 bin 48, beşinci yılda 12 bin, altıncı yılda ise tam 67 bin köpek popülasyonuna ulaşıyor.

ÇOCUKLAR KORKUYOR

Büyükşehir Belediyesi de her yıl Mart ya da Nisan aylarında sokak köpeklerini toplayarak kısırlaştırıyor. Uzman kontrolünde aşıları yapılan köpeklere sahip çıkan gönüllü olmazsa barınakta tutulduktan sonra alınan yere tekrar koyuluyor. Ancak sokak ve parklarda dolaşan başıboş köpeklerin bazıları vatandaşlara saldırırken, insanlarla iç içe yaşayan bazı sokak köpekleri ve kedileri de ölümcül hastalık taşıyor. Uzmanlar, köpeklerin mutlaka aşılanması gerektiği uyarısında bulunuyor. Konya'nın en büyük ve en işlek parklarından bazıları da sokak köpeklerinin ve kedilerinin mekanı durumuna geldi. Özellikle başı boş köpekler şehir merkezinde ve ilçelerde şafak vakti sabah namazına giden vatandaşları, gündüz ise sokak aralarında oynayan çocukları tedirgin ediyor.

BU HASTALIĞA DİKKAT

Köpekler kist hidatik olarak bilinen akciğer tümörüne neden oluyor. Bu yüzden hekimler, kedi ve köpeklerin mutlaka tedavi edilmesi gerektiği noktasında uyarıyor. İnsanların akciğerlerinde oluşan ve özellikle çocuk yaştaki çocuklarda ölümlere neden olan kist hidatik hastalığı köpeklerin incebağırsağında parazitlenen tenya ekinokokusun yumurtaları ya da gebe halkaları köpeğin dışkısı ile çevreye yayılmasıyla oluşuyor. Bu yumurtalardan kirlenen içme suyu, meyve ve sebzeler ya da bu yumurtalara bulaşmış olan eller aracılığıyla ağız yoluyla parazitler insanın sindirim kanalına girmiş oluyor. Tenya yumurtaları köpeğin kuyruk ve ağız çevresinde tüylerinde ve hatta vücudunu örten tüylerde de bulunabiliyor.

KORKACAK BİR ŞEY YOK

Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Ümit Börü, sokak köpeklerine başıboş demenin yanlış bir tabir olacağını kaydetti. Belediyelerin sokak köpeklerinin aşılarını yaptığını ve parazitlerden temizlediğini söyleyen Börü, "İnsanlar bu hayvanlarla yaşamak zorunda. Barınakta şu an 2 bin 400 köpek var. Bu köpekler Mart ayında aşılanıp, kısırlaştırılarak tekrar alınan yerlere koyulacak. Bu her zaman böyle oluyor. Eğer köpek hasta ise iyileştirilip, parazitler temizlendikten sonra sokağa bırakılıyor. Korkacak bir şey yok" dedi.

Büyükşehir Belediyesi'nin Konya'nın bütün ilçelerini kapsayacak şekilde yeni köpek barınaklarını kuracağını ifade eden Börü, "6 ilçe pilot bölge olacak. Bu şekilde ilçelerdeki sokak köpekleri de koruma altına alınacak. Halkın şunu da bilmesi gerekiyor. Onlar bizimle değil, biz onlarla yaşıyoruz. Bütün gelişmiş şehirler bu şekilde yaşıyor. Buna da alışmak zorundayız. Çocuklarımız da köpeği görüp kaçmasınlar. Çağdaş ülkelerde hiçbir çocuk köpekten kaçmaz" diye konuştu.

Vatandaşlar ise sokak köpeklerin barınaklarda yaşaması gerektiğini savunuyor. Geçici bakım evlerinin köpekleri tekrar sokağa bıraktığını belirten bir vatandaş, "Barınak sayıları artırılmalı. Köpekler orada hayata tutulmalı. Yollarda her gün araba çarpmış köpek görüyoruz. Köpekleri o halde görünce içimiz burkuluyor. Yiyecek bulmak için çöplüklerde yaşıyorlar. Zamanla da saldırganlaşıyorlar. En azından barınakta güvenli bir şekilde yaşayabilirler" ifadelerini kullandı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (9)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri