‘Sokak köpekleri’ ile ilgili düzenleme yasalaştı

Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi', Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda iki gün boyunca 28 saat süren görüşmelerin ardından AK Parti ve MHP oylarıyla yasalaştı.

Kamuoyunda 'ötanazi' tartışmalarıyla tepkilere neden olan 17 maddelik ‘160 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi', Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda iki gün boyunca 28 saat süren görüşmelerin ardından AK Parti ve MHP oylarıyla yasalaştı. Teklif, 224 'Hayır' oyuna karşılık 275 'Evet' oyuyla kabul edildi.

Katılım oranının en yüksek olduğu günlerden birini yaşayan Genel Kurul, 30 Temmuz saat 03.50'de teklifin yasalaşmasıyla 1 Ekim Salı gününe kadar tatile girdi.

MUHALEFETTEN TEPKİ

CHP sıraları "Tarihe kara gün olarak geçecek, 'evet' oyu verenleri ne tarih affedecek ne insanlık. Bu insanlık tarihine utançla geçecek bir düzenlemedir. Barınaklar ölüm merkezidir. Milyonlarca hayvan orada ölür, buna tahammül edemezler. Çocuklarınıza kanlı bir miras bıraktınız" diyerek tepki gösterdi.

AK PARTİ’DEN SAVUNMA

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ise "Öldürme kanunu" diyen muhalefete tepki göstererek, "Bu kanunda öldürme yok, yalan! Sahiplenme var, teşvik var" dedi.

Yasadaki en muğlak düzenlemelerden biri 5. maddeye yönelik. Barınaklara alınan köpeklerden "insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına", Veteriner Hizmetleri Kanunu'nu 9. maddesindeki hükümlere göre veteneriner hekim kontrolünde 'ötanazi' uygulanabilecek. Belediyeler, 31 Aralık 2028'e kadar barınakları kurmak, "rehabilitasyon" işlemlerini gerçekleştirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5'ini; büyükşehir belediyeleri binde 3'ünü kaynak olarak aktaracak. Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak, "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açık bir şekilde tanımlanacak.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri