Sokak hayvanları yardım bekliyor

Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Ümit Sürmeli Börü, vatandaşlara çağrıda bulunarak, “Soğuk kış günlerinde sokak hayvanlarını unutmayın. Kapınızın önüne yiyecek ve su koyun. Merhameti elden bırakmayın” dedi.

Konya'da etkili olan soğuk hava ve kar yağışı, aralıksız sürüyor. Hava sıcaklıkları, sıfırın altında eksi 2 ile eksi 10 derece arasında değişiyor. Meteoroloji şiddetli buzlanma ve don olayı konusunda vatandaşı sıklıkla uyarıyor. Olumsuz hava şartlarından en çok sokak hayvanları etkileniyor. Sokakta yaşayan çoğu kedi, soğuktan yürüyemiyor ve kara gömülmüş bir şekilde yaşamını sürdürüyor. Köpekler, aç kaldığı için kedilere saldırıyor. Ilgın, Kadınhanı ve Akşehir yol kenarında eşekler; sokağa bırakılıyor. Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Ümit Sürmeli Börü de vatandaşları duyarlı olmaya çağırıyor.

AÇ HAYVANLARI DOYURUN

Kedi, köpek, kuş ve yaban hayvanlarının soğukların kendini iyice gösterdiği bu dönemde zor koşullar altında yaşadığını belirten Sürmeli Börü, belediyelerin sokak hayvanlarına yönelik çok duyarlı olduğunu dile getirdi. Vatandaşların da belediyelere yardımcı olarak sokak hayvanlarını doyurması gerektiğini söyleyen Sürmeli Börü, “Hayvanlar çok zor durumda. Vatandaşlarımız bu konuda gerekli hassasiyeti göstermeli. Kediler, soğuktan donmuş ve kara gömülmüş yürüyemiyor. Köpekler, aç kaldıkları için kedilere saldırıyor. Kuşlar, yiyecek bulamıyor. Vatandaşlarımız kapısının önüne ekmek doğramalı. Durumu iyi olan vatandaşlar gerekirse makarna yapmalı. Cam kenarlarına ekmek doğranarak kuşlara yiyecek temin edilmeli. Yine maddi durumu iyi olanlar, kuşlara yem almalı. Kuş yemi çok pahalı bir ürün değil. Aç hayvanı doyurmak çok sevap. Onlar konuşamıyor, bir şey isteyemiyor. Kuyruk sallayarak sadece bizlerden merhamet bekliyorlar. Lütfen hassasiyet göstermeye çalışalım. Bunun yanı sıra kedi ve köpekler 8 saatten fazla susuz yaşayamazlar. Hava çok soğuk sular donuyor. Birkaç saatte bir hayvanlara su verilen kaplara yeni su ilave edilmeli” şeklinde konuştu.

VİCDANLI OLUN DUYARSIZ KALMAYIN

Sokak ve yaban hayvanlarına vicdan ile yaklaşılması gerektiğini de kaydeden Sürmeli Börü; Ilgın, Kadınhanı, Akşehir ve Kulu'da hayvanların bazen mağdur edildiğini de ifade etti. “Ilgın, Kadınhanı, Akşehir'de bazı hayvanları bakmamak için sokağa salıyorlar. Kulu'da devasa büyüklükte Akbaba vuruyorlar, bunu hiçbir vicdan kabul etmez” diyen Sürmeli Börü, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hayvanlar soğukla uğraşırken bir de avcılar ile uğraşıyorlar. Avcılar, bu hayvanlardan ne istiyor? Bizim numaramız valilik, emniyet ve belediyeler de var. Trafik kazası geçirmiş, zayıflamış, bir yerde mağdur olmuş ve sahibi tarafından iyi bakılmamış hayvan varsa biz bakmaya adayız. Selçuklu, Meram ve Karatay belediyeleri dışında da 28 ilçenin belediyeleri bize çok yardımcı oluyor. Maddi ve manevi desteklerini esirgemiyorlar. 8 yıldır ortak uğraşlarımız sonucunda hiçbir hayvan ortada kalmadı.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri