Sokak hayvanları yardım bekliyor

Konya’da kar yağışıyla birlikte havalar her geçen gün soğuyor. Olumsuz hava şartlarından en çok sokak hayvanları etkileniyor. Yemek bulmakta zorlanan sokak hayvanları vatandaşlardan yardım bekliyor.

Konya'da son günlerde etkili olan soğuk hava ve kar yağışı şehirde yaşamı olumsuz etkiliyor. Hava sıcaklıkları 4 ile eksi 8 derece arasında değişiyor. Meteoroloji buzlanma ve don olayı konusunda vatandaşları uyarıyor. Olumsuz hava şartlarından en çok sokak hayvanları etkileniyor. Sokakta yaşayan kedi ve köpekler soğuktan hareket dahi edemiyor. Sokak hayvanları yemek bulmakta zorlanıyor. Köpekler, aç kaldığı için kedilere saldırıyor. Ilgın, Kadınhanı ve Akşehir yol kenarında eşekler; sokağa bırakılıyor. Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Ümit Sürmeli Börü de vatandaşları duyarlı olmaya çağırarak, “Soğuk kış günlerinde sokak hayvanlarını unutmayın. Kapınızın önüne yiyecek ve su koyun. Merhameti elden bırakmayın” dedi.

ZOR KOŞULLAR ALTINDA YAŞIYORLAR

Kedi, köpek, kuş ve yaban hayvanlarının soğukların kendini iyice gösterdiği bu dönemde zor koşullar altında yaşadığını belirten Sürmeli Börü, belediyelerin sokak hayvanlarına yönelik çok duyarlı olduğunu dile getirdi. Vatandaşların da belediyelere yardımcı olarak sokak hayvanlarını doyurması gerektiğini söyleyen Sürmeli Börü, “Hayvanlar çok zor durumda. Vatandaşlarımız bu konuda gerekli hassasiyeti göstermeli. Kediler, soğuktan donmuş ve kara gömülmüş yürüyemiyor. Köpekler, aç kaldıkları için kedilere saldırıyor. Kuşlar, yiyecek bulamıyor. Vatandaşlarımız kapısının önüne ekmek doğramalı. Durumu iyi olan vatandaşlar gerekirse makarna yapmalı. Cam kenarlarına ekmek doğranarak kuşlara yiyecek temin edilmeli. Yine maddi durumu iyi olanlar, kuşlara yem almalı. Kuş yemi çok pahalı bir ürün değil. Aç hayvanı doyurmak çok sevap. Onlar konuşamıyor, bir şey isteyemiyor. Kuyruk sallayarak sadece bizlerden merhamet bekliyorlar. Lütfen hassasiyet göstermeye çalışalım. Bunun yanı sıra kedi ve köpekler 8 saatten fazla susuz yaşayamazlar. Hava çok soğuk sular donuyor. Birkaç saatte bir hayvanlara su verilen kaplara yeni su ilave edilmeli” şeklinde konuştu.

VATANDAŞLAR DUYARSIZ KALMASIN

Sokak ve yaban hayvanlarına vicdan ile yaklaşılması gerektiğini de kaydeden Börü, Ilgın, Kadınhanı, Akşehir ve Kulu'da hayvanların bazen mağdur edildiğini de ifade etti. “Ilgın, Kadınhanı, Akşehir'de bazı hayvanları bakmamak için sokağa salıyorlar. Kulu'da devasa büyüklükte Akbaba vuruyorlar, bunu hiçbir vicdan kabul etmez” diyen Börü, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hayvanlar soğukla uğraşırken bir de avcılar ile uğraşıyorlar. Avcılar, bu hayvanlardan ne istiyor? Bizim numaramız valilik, emniyet ve belediyeler de var. Trafik kazası geçirmiş, zayıflamış, bir yerde mağdur olmuş ve sahibi tarafından iyi bakılmamış hayvan varsa biz bakmaya adayız. Selçuklu, Meram ve Karatay belediyeleri dışında da 28 ilçenin belediyeleri bize çok yardımcı oluyor. Maddi ve manevi desteklerini esirgemiyorlar. 8 yıldır ortak uğraşlarımız sonucunda hiçbir hayvan ortada kalmadı.”

BELEDİYELER HAYVANLARI UNUTMUYYOR

Karatay Belediyesi ilçenin çeşitli noktalarına yerleştirilen kedi ve köpek besleme istasyonu ile sokak hayvanlarını yaşama bağlıyor. Konuyla ilgili bilgi veren Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Karatay’ın muhtelif mahallelerinde 26 adet köpek, 12 adet kedi besleme istasyonu ve 200 adet kuş evi bulunduğunu ifade etti. Karatay’ın muhtelif mahallelerinde haftanın belirli günlerinde 1,5 ton köpek maması, 150 kilogram kedi maması dağıtıldığını aktaran Başkan Mehmet Hançerli, karlı havalarda ise kuşlar için buğday dağıtılarak yaşam mücadelelerine destek verdikleri söyledi. Başkan Hançerli, "Hava sıcaklıklarının düşmesi en çok hayvanları etkiliyor. Yiyecek bulamayan hayvanlar donma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Biz sokak hayvanlarının bu duruma düşmemesi için yiyecek ihtiyaçlarını karşılıyoruz" dedi. Başkan Hançerli, yem bulamayan kuşların beslenmesi için özellikle kapalı Pazar Market gibi alanların tercih edildiğini söyledi. Başkan Mehmet Hançerli, tüm vatandaşları olumsuz hava şartları nedeniyle sokak hayvanları ve yaban hayvanlarına karşı daha fazla duyarlı olmaya davet etti.

ALİ İBİLEME

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri