Soğuklar kalp krizini tetikliyor

Türkiye'nin en şişman illeri arasında yer alan Konya'da buna bağlı olarak da kalp krizi vakaları artıyor. Aşırı kilo ve dengesiz beslenmenin yanı sıra aşırı soğuk havalar da kalp krizi riskini artırıyor

Konya etkili olan aşırı soğuk havalar kalp krizi riskini artırıyor. Soğuk havanın damarlarda büzüşmeye neden olması ve bu duruma vücudun tepki göstermesi sonucu kalbin çok daha fazla çalışmasına neden oluyor. Konya'da da hava sıcaklıklarındaki ani düşüşler kalp krizi geçirme riskini artırıyor. Soğuk havalarda kalp, vücut ısısını dengelemek için daha hızlı çalışmaya başladığı için kalp ritmi ve kan basıncı artıyor. Bunun sonucunda vücuda direk temas eden aşırı soğuk ve rüzgâr, kalp damarlarının büzüşerek kişinin ani kalp krizi yaşamasına neden oluyor. Ayrıca soğuklarda fazla efor sarf edilmesi, aşırı kilolu kişilerin soğuk havada aşırı iş ve yoğun egzersizlerde bulunması, kişilerin rüzgara karşı sportif faaliyetlerde bulunması ve fazla yorucu işler yapması vücudun dengesini bir anda bozarak kalbin zorlanmasına ve kalp krizlerine sebep olabiliyor.

GENÇLER DE RİSK ALTINDA

Özel Medline Konya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzm. Dr. Mehmet Alparslan Küçük, soğuk havaların günümüzde en çok yaşlılarda kalp krizi riskine neden olsa da, gençleri de etkisi altına aldığını söyledi. Gençlerin yaşlılara oranla daha sık dışarıda vakit geçirdiğini belirten Küçük, "Bu nedenle, vücut dengeleri bu sıcaklıklara uyum sağlamaya daha meyillidir. Fakat hava değişimine alışkın olmayan ileri yaşlı kişilerin bir anda soğuk havaya maruz kalması, vücutlarında aniden şok etkisi yaşayarak kalp krizine neden olabilir. Bununla beraber; aşırı kilolu gençlerde, akciğer rahatsızlığı ve kronik kalp hastalığı olan kişilerde de kalp krizi görülme riski artar" dedi.

Kalp krizinin en yaygın olarak görülen belirtileri hakkında da bilgi veren Küçük, "Kalbin çok hızlı çarpması, düzensiz kalp çarpıntısı, nefes darlığı ve kalbe yetersiz kan gelmesi sonucu oluşan göğüs ağrısıdır. Aynı zamanda birkaç dakikadan uzun süren göğüste baskı, doluluk hissi ve sanki göğüs eziliyormuş gibi hissedilen ağrı da görülür. Ağrının derecesi, krizin şiddetine göre orta dereceliden şiddetliye doğru farklılık gösterebilir. Bu ağrılar göğüs bölgesinde olabileceği gibi karnın üst kısmında, boyun ve çene bölgesinde, her iki kolda veya omuzlarda da ortaya çıkabilir" diye konuştu.

KONYA'NIN KİLOSU FAZLA

Konya'nın, Türkiye'nin en şişman illerinden biri olması nedeniyle risk altında olduğunu kaydeden Küçük, fazla kilo ve dengesiz beslenmenin kişinin vücut dengesini zorlayıcı sebepler olduğu için kalp krizine doğrudan etkilediğini kaydetti. Kalp krizinden korunmak için en dikkat edilmesi gereken durumun beslenme olduğuna dikkat çeken Dr. Küçük, "Özellikle de ailesinde kalp krizi olan kişiler, beslenmelerine ve düzenli kontrollerine dikkat etmelidirler. Meyve sebze tüketimini arttırmak, daha sık tahıllı yiyecekleri tüketmek, aşırı ve fazla ağır gıdaları tüketmekten kaçınmak ve yağlı yiyeceklerden uzak durmak kalp krizine karşı alınması gereken önlemler arasındadır. Bunun yanı sıra kilo kontrolünü sağlayabilmek için hareketli bir yaşamı da tercih etmek gerekir. En azından her gün düzenli olarak yapılacak yarım saatlik tempolu bir yürüyüş hem kilo kontrolü sağlar hem de kalp krizi gibi ölümcül sebeplere neden olabilecek bir rahatsızlığı önlemeye yardımcı olur" açıklamasında bulundu.

KONYA'DA KALP KRİZİNDE İLK SIRADA

Konya’da da kalp krizi vakalarında artış yaşandığını belirten Küçük, "Kalp krizi, günümüzde Dünya’nın da en başta gelen ölüm sebepleri arasında yer alıyor" dedi. Araştırmalara göre kalp krizinin her geçen yıl genç yaştaki kişileri etkilediğini vurgu yapan Küçük, "Bunun nedenleri ise; hayat standartlarındaki değişiklikler, stres, hareketsiz yaşam tarzı, sigara kullanımı, fast food tarzı beslenme, gereğinden fazla tüketilen yağ, karbonhidratlı ve tuzlu besinler olarak sıralanabilir. Bununla birlikte; kontrolsüz televizyon seyretme alışkanlığı, internet ve konsol oyunlarında çok fazla vakit geçirme hali ve bu durumun neden olduğu hareketsizlikte kalp sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Tüm bunlar; vücudun gereğinden fazla yağlanmasına, damarların sertleşmesine neden oluyor ve kalp krizi riskini artırarak toplumsal bir sorun haline getiriyor" ifadelerini kullandı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri