Soğuk havada salebe ilgi arttı

Havaların iyice soğumaya başlamasıyla birlikte Türklere özgü bir içecek olan salep satışlarında artış yaşanıyor.

Havaların iyice soğumaya başlamasıyla birlikte Türklere özgü bir içecek olan salep satışlarında artış yaşanıyor. Soğuk kış aylarında vatandaşların vazgeçilmez içeceklerinden biri olma özelliği taşıyan salep, soğuk havada hem vücudun direncini artırıyor hem de soğuk algınlığına iyi geliyor. Yazın dondurmaya lezzet veren salep bitkisi kış aylarında ise içecek olarak kullanılıyor. Orkidenin köklerinden elde edilen salepi vatandaş, boğazı yumuşatması, ciğerleri rahatlatması nedeniyle tercih ederek soğuk havalara karşı tedbir alıyor.

SAHTESİNE DİKKAT

Piyasa'da herşeyin sahtesi olduğu gibi salepinde sahtesinin olduğunu ve vatandaşın bu konuda dikkatli olması gerektiğini belirten Uzun, "Orjinal salepin fiyatının pahallı olmasından dolayı bu işinde ucuzuna kaçan dolandırıcılar pirinç, arpa unu ve salep esansı ile yaptıkları karışımı piyasaya sürüyor. Fiyatın uygun olmasından dolayı vatandaş bu sahte ürünlere aldanıyor. Hakiki toz salepin kilosu 450-500 TL civarında değişiyor. Vatandaşlara salepi güvenilir ve gerekli belgeleri bulunan yerden almalarını tavsiye ediyorum" dedi.

BOĞAZ VE CİĞERLERE İYİ GELİYOR

Eymen Baharatçılık sorumlusu Gültekin Uzun, Konya halkının kış aylarında salebe olan ilgisinin arttığını söyledi.Uzun, " Salep orkidenin köklerinden elde edilir. Türkiye'nin çeşitli topraklarında dağlarda ve nemli yerlerde yetişir. Çeşitli işlemlerden geçerek sütle birleşir. Biraz şekerle yaklaşık 1 saat kadar kaynatılarak özel salep tozuyla birleşerek sunum haline gelir.  Soğuk kış aylarının gelmesiyle birlikte Konya halkının salebe olan ilgi bir hayli arttı. Vatandaşlar özellikle orijinal toz salebe ilgi gösteriyor. Toz orijinal salebin kilosu 100 lira, vatandaşlar toz salebi gram olarak alıyorlar. Zaten 100 gram salep vatandaşa bir hayli idare ediyor. Paket salepler o kadar fazla tutulmuyor. Salep bize Burdur'un Bucak ilçesinden geliyor. Salebin astımda, nefes darlığında, vücudun direncini artırmada faydası daha çok. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor" dedi.

ZÜLEYHA ÖNAL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri