Soğuk algınlığına dikkat

İl Sağlık Müdürü Yrd.Doç.Dr.Hasan Küçükkendirci, mevsim değişikliği nedeniyle soğuk algınlığına bağlı hastalıkların arttığına dikkat çekerek, vatandaşların hijyene ve kişisel bakıma dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Havaların soğumasıyla birlikte soğuk algınlığı vakaları arttı. Soğuk algınlığını atlatmanın en iyi yollarından biri dinlenmek olsa da uzmanlar, bir gün içinde kendi kendinize alacağınız basit önlemlerle hastalığı daha kolay atlatabileceğinizi belirtiyor. İl Sağlık Müdürü Yrd.Doç.Dr.Hasan Küçükkendirci,"Soğuk algınlığına yakalanan kişilerin, özellikle burun temizliğinden sonra sık sık ellerini yıkamaları, mümkünse ağız ve burunlarını kapatan tıbbi bir maske takmaları ve kalabalık yerlerden uzak durmaları gerekmektedir" dedi. Kış mevsimi hastalıklarından soğuk algınlığı ve grip çoğu zaman birbirine karıştırılmakla birlikte, apansız bastıran enfeksiyonlara karşı insanların nasıl tedavi olacağı konusunda yeterince bilgi sahibi olmadıklarını belirten  Küçükkendirci yaptığı açıklamada,"Soğuk algınlığı, üst solunum yollarında çeşitli virüslerin neden olduğu bulaşıcı bir enfeksiyondur. Birçok virüs soğuk algınlığına neden olabilmektedir. Burun, boğaz, kulaklar, nefes borusu, ses telleri ve akciğerler gibi organlar soğuk algınlığından etkilenebilir. Soğuk algınlığı en çok okul çağındaki çocuklarda görülmekte olup, görülme sıklığı ilerleyen yaşla birlikte azalmaktadır Soğuk algınlığı genellikle 7 ile 14 gün arasında iyileşir. Bazen soğuk algınlığına bağlı olarak gelişen, sinüzit, orta kulak iltihabı, larenjit veya bronşit gibi hastalıklar nedeniyle iyileşme daha ağır ve uzun sürebilir" ifadelerine yer verdi.

BELİRTİ VE BULGULARI

Soğuk algınlığının belirtilerinin hafiten başlayarak yavaş yavaş belirginleştiğini belirten Yrd.Doç.Dr.Hasan Küçükkendirci,"Soğuk algınlığının ilk belirtileri genellikle boğazda takılma hissi, burun akıntısı ve hapşırık olurken başlangıçta su gibi olan burun akıntısı, bir süre sonra sarı-yeşil renkli ve koyu hale gelebilir. Çocuklarda boğaz ağrısı, öksürük, baş ağrısı, ateş, halsizlik, kas ağrıları ve iştahsızlık da görülebilir" dedi.

HASTALIĞIN ÖNLENMESİ

Soğuk algınlığının önlenmesininin en büyük yolunun kişisel bakım ve hijyenden geçtiğini belirten Küçükkendirci şöyle konuştu:"Çoğu zaman soğuk algınlığına yakalanan kişiler, henüz hasta olduklarını anlamadan bulaştırıcı döneme girmiş olmaktadır. Ancak soğuk algınlığına yakalanan kişilerin, özellikle burun temizliğinden sonra sık sık ellerini yıkamaları, mümkünse ağız ve burunlarını kapatan tıbbi bir maske takmaları ve kalabalık yerlerden uzak durmaları gerekmektedir. Aksi takdirde hastalığı diğer kişilere bulaştırma riski yükselmektedir."

EVDE TEDAVİ MÜMKÜN

Soğuk algınlığının düzelmesinin  zamana bağlı olduğunu, bu süre içinde istirahat edip, bol sıvı gıda alınması (su, meyve suları gibi) gerektiğini belirten Yrd.Doç.Dr.Hasan Küçükkendirci,"Genellikle ağrı kesici, dekonjestan ve antialerjik maddeler içeren soğuk algınlığı ilaçları kullanılmakta olup bunlar hastalığı iyileştirmekten ziyade sadece kas ağrısı, burun tıkanıklığı ve baş ağrısı gibi belirtilerin hafifletilmesine yardımcı olmaktadır. Buruna fizyolojik serum (yüzde 0.9 konsantrasyonda tuz solüsyonu) damlatılması ve oda havasının nemlendirilmesi burun tıkanıklığı şikayetini hafifletebilir" ifadelerine yer verirken, boğaz ağrısının şiddetlenmesi ve uzun sürmesi, öksürükle birlikte koyu balgam gelmesi veya öksürüğün 10 günden uzun sürmesi, vücut ısısının 38 derece üzerinde olması ve birkaç gün sürmesi, göğüs ağrısı, sık nefes alma, yutma güçlüğü, sıvı gıda alamama, kulak ağrısı, uyuklama hali, boyunda ağrılı şişlikler, dudak, deri veya tırnaklarda morarma gibi belirtilerden herhangi birinin görülmesi halinde ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerektiğini belirtti.

TOLGA PARLAK

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri