Soğan, patates cep yakıyor

Ülkede tarım politikasının olmamasından dolayı her yıl en az bir ürün zam şampiyonu oluyor. Bu yıl soğan ve patatese gelen zamlar vatandaşın gelirine balta vuruyor
Türkiye’de tarım politikasının olmaması vatandaşı zor durumda bırakıyor. Ülkede her yıl en az bir ürün zam şampiyonu oluyor. Vatandaşlar ise her yıl böyle bir durumla karşılaşmaktan bıktıklarını belirtiyor. Ülkenin verimli topraklarının iyi değerlendirilememesinden dolayı meyve ve sebze ürünleri ya yeterince üretilemiyor ya da gereğinden fazla üretilerek tüketilmeyip çöpe atılmasına neden oluyor. Bu yıl ülke genelinde soğan ve patatese fahiş zamlar meydana geldi. Soğanın 3 TL’ye dayanan fiyatı ve patatese de geçen yıla göre yüzde 50 zam gelmesi ülkede uygulanmayan tarım politikasını tekrardan gündeme getirdi. Meyve ve sebze ürünlerinin fiyatları bilerek yükseltildiğini belirten Kadınlar Pazarı esnaflarından Ramazan Serin, “Soğanı üreten, alan ve satan memnun değil. Ürünlerde her yıl buna benzer fiyat artışlarının olması kimseye yarar sağlamıyor. Soğanın bu yıl rekoltesi iyi durumdaydı. Ancak ürün iyi değerlendirilemediği için fiyatlar yine arttı. Bunun birçok sebebi bulunuyor. Büyük tüccarlar soğanı stoklayarak pazara çıkmasını engelleyerek daha pahalıya satmak isteniyor. Soğanların depolarda çürümesiyle herkes zarar etti. Yaz ortasında soğanın fiyatı 50 kuruştu. Şimdi bu fiyata soğan bulmak imkânsız” dedi. Gelen bilgilere göre soğan tohumunun olmadığını da vurgulayan Serin, “Gelecek yıl fiyatların daha fazla olmasını bekliyoruz. Çünkü çiftçide soğan ekecek tohum yok. Kaliteli ve yeterince soğan tohumunun olması büyük sıkıntı. Bu durum ürün rekoltesine yansıyacaktır ve soğan fiyatları beklenenin üstünde olacaktır. Bu durum bizim de işlerimize olumsuz engel oluyor. Vatandaşlar ürün almıyor biz de satış yapamıyoruz” ifadelerini kullandı.
PATATES GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 50 DAHA PAHALI
Patatese geçen yıla göre en az yüzde 50 zam geldiğini de dile getiren Ramazan Serin, sözlerini şöyle tamamladı: “Patates geçen yıl bu zamanlar 50 kuruşa satılıyordu. Bu sene ise kaliteli patates 1.5 TL’ye satılıyor. Ülkemizin insanları en çok tükettiği ürünlerin başında patates geliyor. Bu nedenle patates fiyatlarının yüksek olması vatandaşlardan büyük tepki alıyor. Ülkemiz patates ürünü ekimine çok müsait. Yaşanan bu sorunlar bize ülkemizin topraklarının iyi değerlendirilmediğini gösteriyor. Böyle bir sorunun olması şaşırtıcı bir durum. Pazarda patates de fazla bulunmuyor. Burada da sanırım büyük tüccarlar patates ürününü depoladılar. Buna izin verilmemesi gerekir. Birileri fazla kar elde edecek diye vatandaşlara olması gerekenden yüksek fiyata ürün satılmamalıdır. Yöneticilerin yaşanan bu sorunlara bir an önce çözüm bulması gerekir. Ancak bizim ülkemizde sorun yaşandıktan sonra çözüm arayışı içine giriliyor. Bu yöntem çok yanlıştır. Vatandaşlar mağdur olmadan yaşanması beklenen soruna çözüm bulunması gerekir.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri