Soğan depolama mağduru

Yanlış depolama ve üretim nedeniyle soğan fiyatının yükseldiğini aktaran İbrahim Dönmez, çiftçilerin bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi
2010 yılı soğan üretim rekoltesinin yüksek olmasına rağmen soğan fiyatları her yıl olduğu gibi bu yılda artmaya başladı. Marketlerde soğan kilogram fiyatı 3 TL’ye kadar ulaştı. Ancak sonraki günlerde talebin azalması ile birlikte soğan ucuzlamaya başladı. Soğanda hemen hemen her yıl baş döndüren yükselişlerin olması vatandaşların cebini yakıyor. Kış sezonunda soğan fiyatlarının yükseldiğini belirten Kadınlar Pazarı esnaflarından Nuri Atalay,”Soğan stokunun piyasada az olmasından dolayı fiyatlar sürekli artıyor. Fiyatların her kış sezonunda bu şekilde yükselişi her zaman görülüyor. Fiyatların yükselmesinde bir çok sebep bulunuyor. Tüm vatandaşlar soğan fiyatının yükselmesinin sebebi depolardaki soğanların çürümesi olarak görüyorlar. Bana göre soğanın piyasada az olmasının sebebi sadece bu değil” dedi. Pazarda soğanın ortalama fiyatının 2 TL olduğunu da vurgulayan Nuri Atalay, “Havaların biraz daha soğuması ve karın yağmasıyla birlikte pazarda soğan fiyatı daha da artacaktır. Geçen ay en kaliteli soğan 1 TL’den satılıyordu. Soğan stoklarının az olduğunu düşünmüyorum. Büyük şirketler soğanı sonbahar döneminde stokluyor ve piyasaya çıkarmıyorlar. Medya yoluyla da yapılan spekülasyonlarla fiyatlar artırılıyor. Soğan fiyatlarının yükselmesiyle şirketler haksız para kazanıyorlar. Şu an fiyatlar yüksek vatandaş ihtiyacı kadar soğan alabiliyor. Soğan fiyatlarının yükselmesi vatandaşlar kadar bizleri de zor durumda bırakıyor. Bu yükselişten ne üretici para kazanabiliyor ne de biz. Soğanı cüzi miktarlarda stoklayan büyük şirketler para kazanıyor” diye konuştu.
‘YANLIŞ DEPOLAMA NEDENİYLE SOĞANLAR ÇÜRÜYOR’
Yanlış depolama ve bilinçsiz üretim nedeniyle soğan fiyatların arttığını söyleyen Konya Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkan Yardımcısı İbrahim Dönmez, “Bu sene soğan stoku ihtiyacın iki katıydı ama bilinçsiz depolama nedeniyle soğanlar depoda çürüdü. Bu depomla sıkıntısı sadece soğanda bulunmuyor tüm tarım ürünlerinde bulunuyor. Türkiye’de depolama sıkıntısı var. Çiftçilerimiz bu kondu bilinçlendirilmesi gerekir. Her yıl tarım ürünlerinde bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Diğer sektörlerde olduğu gibi tarım sektöründe de merkezlerin kurulması gerekir. Büyük tarım şirketleri bir araya gelerek tarım merkezi kurmaları lazım. Bu merkezlerden gerekli denetim ve çalışmalar yapılarak ürünlerimizin çürüyerek çöpe gitmesini önlemeliyiz. Bu şekilde hem vatandaşlarımız hem de ülkemiz kazançlı çıkacaktır” ifadelerini kullandı.
‘TARIM POLİTİKASININ BİR AN ÖNCE YAPILMASI GEREKİR’
Türkiye’de tarım politikasının oluşturulmadığı için hangi ürünün nerde ve ne kadar üretildiğinin bilinmediğini vurgulayan İbrahim Dönmez, “Tarım Bakanlığı sektörü iyi yönetemiyor. Ülkemizde tarım politikası hala uygulamaya konulmadı. Sektörde yaşadığımız sorunların en başında bu politikanın olmamasıdır. Tarım Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın ortaklaşa bir çalışmayla tarım sektörü düzene konulacaktır. Sektörde bu şekilde bir ekonomik istikrar sağlanacaktır. Bu çalışmalar ve tarım politikası oluşturulmadan tarım ürünlerdeki fiyat artışları önlenemeyecektir” diye konuştu. Soğandaki fiyat artışının vatandaşları mağdur ettiğini de dile getiren Dönmez, sözlerini şöyle tamamladı: “Fiyat artışının önlenmesi ve vatandaşların mağdur edilmemesi için soğan ithali yapılabilir. Yalnız burada soğan ithaliyle çiftçilerimiz mağdur edilmemesi gerekir. Bakanlarımız politikaları iyi yönetmeleri gerekir. Kırmızı et konusunda da böyle bir sıkıntı yaşamıştık. Yöneticilerin bu konularda hassas davranması gerekir.”
n MUSTAFA AKÇA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Merhaba Şehir Haberleri