Siyasi ve Diğerleri ile Kazların Toplu İdareciliği

Ahmet Güldağ
Bizdeki siyasi partiler pek uymasa da demokrasisi gelişmiş diyebileceğimiz milletlerde havada uçuşan kaz toplulukları gibi hareket edebilmekte.
***
Yıllar derken on beş yıl önce bir profesör okuyucumun gönderdiği, Amerikalılarca araştırıp ortaya koyulan kaz topluluğunun uçuşları hakkında ki raporu yazmakla kalmamış seçim veya bir genel kurul arifelerinde tekrarlamıştım.
Aslında sadece siyasilerin değil ticaret, sanayi ve araştırma çalışmalarında bile görülebilir bu.
Yıllar öncesinden yazılarımı izleyenler hatırlasa da son yıllarda iştirak edenler tabiî ki bilmeyebilirler.
Gerçi yıllar evveli bendenizin yazdığı bu konuda ki kaz topluluğu uçuşları yıllar sonra medyada da yayınlandı ama onlar olayı dışına çıkmamış oldular
 ***
Aşağıda müşahedelerime ait yorumlarla birlikte sunacağım bu kaz olayı bu yılki seçimler arifesinde tam değilse de siyasi topluluğumuzun birinde tam, birinde yarım diğerlerinde ise hiç uyumayan sabitlik içinde devamla serdediverdi
Ne imiş şu kazların toplu uçuşlarda ki disiplin ve kurallarını bir görelim bakalım.
***
Göç eden yaban kazlarını havada süzülürken hiç izlediniz mi? Eğer izlediyseniz “V” şeklinde bir biçimlenme (formasyon) içinde uçtuklarını görmüşsünüzdür.
Bilim adamları kazların neden bu şekilde uçtuklarını araştırmışlar ve sonuçta kazların hiç de “kaz kafalı” olmadıkları ortaya çıkmış. Hatta kazların yaşamında, bizlerin de ders alacağı noktalar var:
“ ‘V’ seklinde uçulduğunda, uçan her kuş, kanat çırptığında arkasındaki kuş için, onu kaldıran bir hava akımı yaratıyormuş. Böylece ‘V’ şeklinde bir biçimlenme de uçan kaz grubu, birbirlerinin kanat çırpışları sonucu ortaya çıkan hava akımını kullanarak uçuş menzillerini %70 oranında uzatıyorlarmış. Yani tek başına gidebilecekleri maksimum yolu grup halinde neredeyse ikiye katlıyorlarmış.”
Yorum: Belli bir hedefi olan ve buna ulaşmak için bir araya gelen insanlar, hedeflerine daha kolay ve çabuk erişirler.
“Bir kaz grubu “V” grubundan çıktığı anda uçmakta güçlük çekiyor, çünkü diğer kuşların yaptığı hava akımının dışında kalmış oluyor. Bunun sonucunda, genellikle gruba geri dönüyor. Ve yoluna bu şekilde devam ediyor.”
Yorum: Bizimle ayni yöne gidenlerle bilgi alışverişini ve işbirliğini sürekli kılmalıyız.
““V” grubunun başında giden kaz, hiçbir hava akımından yararlanamıyor. Bu yüzden diğerlerine oranla daha çabuk yoruluyor. Bu durumda en arkaya geçiyor ve bu defa hemen arkasındaki kaz lider konumuna geçiyor. Bu değişim sürekli yapılıyor. Böylece her kaz, grubun her noktasında yer almış oluyor”
Yorum ve örnek: Yaptığınız her işi yeri ve zamanı geldiğinde başkasına bırakmak gerekiyor. Bu sizin için de iyi, diğerleri için de
Son seçimde ki olaylar! Ve son günlerde siyasi topluluğun birisinin hemen hemen aynı tatbikat içinde iken bir diğerinin yarım diğerlerinin hiç uymaması!
“Uçuş hızı yavaşladığında gerideki kuşlar, daha hızlı gitmek üzere öndekileri bağırarak uyarıyorlar.
Yorum ve örnek: İlerlemek ve yol almak için bazen başkalarının uyarılarına gereksinim duyarız. Bundan alınmamalıyız; tam aksine, böyle uyarıları sevinç ve takdirle karşılamalıyız.
Dün Mumcu ve benzerlerinin yaptığı, bu gün ise buna hiç kulak verilmemesi gibi
“Gruptaki bir kuş hastalanırsa ya da bir avcı tarafından vurulup uçamayacak duruma gelirse; düşen kuşa yardım etmek üzere gruptan iki kaz ayrılıyor ve korumak üzere hasta/yaralı kazın yanına gidiyor. Tekrar uçabilene (eğer ölürse, ölümüne) kadar onunla beraber kalıyorlar. Yaralı kuşu asla terk etmiyorlar. Daha sonra kendilerine başka bir Kaz grubu bulup katılıyorlar.
Hiçbir kaz grubu, kendilerine bu şekilde katılmak isteyen kazları reddetmiyor.”
***
Elhasıl; Kazlardan öğreneceğimiz bir çok şeyler var!
 Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.