Siyaset yeniden şekilleniyor

Konya'nın temsiliyet oranını büyük ölçüde değiştiren 24 Haziran erken seçimlerinden sonra, şehrin siyaset algısı ve anlayışı yeniden şekillendi. Konyalılar, kararları ile AK Parti'den 10, CHP ve MHP'den 2, İYİ Parti'den ise 1 milletvekilini meclise gönde

24 Haziran seçimi, sona erdi. Vatandaş, sandık başına giderek kararını verdi. Yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı yüzde 52,5 oyla Recep Tayyip Erdoğan oldu. Milletvekili sayısı bakımından da çoğunluk Cumhur İttifakı'nın oldu. AK Parti Milletvekilliği seçiminde Türkiye genelinde yüzde 42,98 oy alarak 293 milletvekili, CHP yüzde 21,93 oy alarak 146 milletvekili, MHP yüzde 11,73 oy alarak 50 İYİ Parti yüzde 10,37 oy alarak 44 milletvekili, HDP ise yüzde 11,6 oy alarak 67 milletvekili çıkardı. 14'ten 15'e çıkarılan milletvekili sayısında da özellikle AK Parti cephesinde düşüş oldu. Mevcut vekil sayısı 14 iken 12 vekil çıkaran AK Parti, 24 Haziran'da Konya'dan 10 vekil çıkarabildi. Genellikle 1 vekil çıkaran CHP ise bu seçimde 2 vekil çıkarmayı başardı. İYİ Parti Konya'dan 1 vekil kazanırken, MHP ise meclise 2 vekil göndermenin mutluluğunu yaşadı. AK Parti seçmeni, AK Parti listesine tepki göstererek, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan'a, vekil seçimlerinde ise MHP'ye destek verdi. AK Parti'nin Konya'da oy oranlarında yüzde 15'e varan gözle görülür bir düşüş oldu.

12-13 VEKİL ARZU EDİYORDUK

AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni yönetimin başı olduğunu ve ülkede yeni bir dönemin yaşanacağını belirtti. Konya'dan daha fazla vekil çıkarmayı arzu etmiş olduklarını söyleyen Angı, şunları kaydetti: "12-13 vekil çıkarmayı arzu ediyorduk ama her şey seçmenin takdiridir. Konya AK Parti listesine tepki verildi fakat listeyi Cumhurbaşkanımız belirlemişti. Biz, teşkilat olarak tüm çalışmaları yaptık, her adımımıza dikkat ettik. Eksiklikler olur, farkında olduğumuz problemler vardı. Bunları tekrar gözden geçireceğiz. Bir de şunu belirtmek isterim. Herkes, hangi partinin kimin yanında yer aldığına şahit oldu, tarih de bunları yazdı."

KENDİMİZİ BAŞARILI SAYIYORUZ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konya İl Başkanı Avukat Barış Bektaş, da CHP Konya teşkilatının oylarına sahip çıktığını belirtti. CHP'den diğer partilere oy kayması yaşanmasına rağmen oylarının fena olmadığına değinen Başkan Bektaş, "Aldığımız oy Konya genelinde iyi ve AK Parti baya geriledi" şeklinde konuştu. "Kendimizi başarılı sayıyoruz" diyen Bektaş, 2 vekil çıkardıklarını da hatırlatarak konuşmasını şöyle sürdürdü: "Abdüllatif Şener ve il teşkilatı olarak bizler Konya'nın yatırımlarının, vaatlerinin sıkı sıkıya takipçisi olacağız. Türkiye genelinde beklediğimiz oyu tam anlamı ile alamasak da Konya'dan 2 vekil çıkardık. 2. sıradaki adayımız Saadet Partisi kontenjanından seçime girmişti. Sözleşme nedeni ile verilen bir kontenjan vardı. AK Parti, Türkiye genelinde olduğu kadar vekillik seçimlerinde Konya'da da geriledi. İYİ Parti'nin daha fazla oy alacağını umuyorduk fakat alamadı."  

3. VEKİLİ KIL PAYI KAÇIRDIK

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya İl Başkanı Avukat Murat Çiçek, Türkiye'nin zor bir süreçten geçtiğini ifade etti. Ülkenin yeni bir yönetim sistemine geçtiğini hatırlatan Çiçek, 24 Haziran seçimleri ile Türkiye'ye ve dünyaya demokrasi dersi verdiklerini dile getirdi. Mecliste Cumhur İttifakı'nın güçlü olacağını aktaran Başkan Çiçek, "Uyum içinde çalışacağız. Biz, sözümüzün arkasındayız. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a oy verdik. Konya'daki yatırımların da takipçisi olacağız. 3. vekili kıl payı kaçırdık. Beklentimiz daha yüksekti. MHP olarak, oyumuzu da artırdık. Şehrimizin ne gibi sorunları var yakından biliyoruz hepsini. Çözüm üretme hususunda bastıracağız" açıklamalarında bulundu.

EMRE ÖZGÜL
 

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (6)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri