‘Siyah-beyaz’da ruh var

Konya Büyükşehir Belediyesi “Siyah Beyaz Fotoğraf Günleri”nin ilki Koyunoğlu Müzesi'nde düzenlendi

Konya Büyükşehir Belediyesi “Siyah Beyaz Fotoğraf Günleri”nin ilki Koyunoğlu Müzesi'nde düzenlendi. İlk Türk Fotoğrafçısı Hasan Behçet'in siyah-beyaz fotoğraflarının bulunduğu sergi, Üniversitelerden öğretim üyeleri, öğrenciler ve vatandaşların katılımıyla açıldı.

Sergi açılışında konuşan Prof.Dr.Haşim Karpuz, Anadolu fotoğraf tarihi bakımından Hasan Behçet arşivinin çok önemli olduğunu belirterek, “Yaşadığımız an tarih oluyor. Dijital teknolojinin de ilerlemesiyle siyah beyaz fotoğraf basımı da hatıralarımızda kalan nostaljik bir işlem olarak kaldı. Bu etkinliğe siyah-beyaz fotoğraf meraklıarın katılmasını tavsiye ederim” dedi. Haşim Karpuz konuşmasını şöyle sürdürdü: “Fotoğrafı okumak çok ayrı birşeydir. Bir fotoğrafa baktığımız zaman oradaki insanların sadece yüzlerini, yüz ifadelerini okumuyoruz. Orada kimlik var, moda var, kültür var, fotoğraf kültürel ve toplumsal kimliğimiz bakımından çok önemli bir belgedir.”
“SİYAH-BEYAZIN RUHU DİJİTALDE YOK”
Yrd.Doç.Dr.Yaşar Erdemir de bir sanat tarihçisi olarak onbinlerce fotoğrafının olduğunu belirterek, “Bu fotoğrafların çoğu siyah-beyazdı. Sonradan renkli, dijital fotoğraflar çıktı, fakat gördük ki, siyah-beyazın ruhunu, sonraki makinalarda, gelişen teknolojide hiçbir zaman bulamadık. Siyah-beyaz ile renkli fotoğraf arasındaki fark, el dokuması ile makine dokuması halı arasındaki fark gibidir. Konya Büyükşehir Belediyesi Koyunoğlu Şehir Müze ve Kütüphanesi Müdürü Hasan Yaşar ise etkinliği müze ve vatandaş kaynaşması açısından önemli bulduğunu belirterek, “Bu etkinlik bir başlangıç. Her hafta çarşamba günleri bu etkinlik devam edecek. Vatandaşlarımız çarşamba günleri gelip fotoğraflarını çektirip, bir hafta sonra siyah beyaz tab edilmiş, kenarları tırtırlı, damgalı bir şekilde eski nostaljik fotoğraflarını edinebilecekler” diye konuştu. Konuşmaların ardından sergi açılışı yapıdı, katılımcıların siyah beyaz fotoğrafları çekildi.
HÂLİD ŞEN
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri