'Siyah beyaz fotoğraflarla Konya'

HİSDER (Hikmet İlim ve Sanat Derneği)'in Konya Muharip Gaziler Derneği binasında düzenlediği “Pazartesi Toplantıları”nda Yaşar Barışık ve Ömer Tokgöz tarafından “Siyah Beyaz Fotoğraflarda Konya” hakkında dernek üyelerine bilgi verildi.

Feritpaşa Mahallesi'nin 15 yıldır muhtarlığını yapan Emekli Eğitimci Yaşar Barışık, “Silleli olmam dolayısıyla Sille ve Konya fotoğraflarıyla ilgili geniş bir arşivim var. Mübadele zamanında Hristiyan olanlar Sille’den gönderildi. Onlardan kalan birçok fotoğraf bulunmaktadır. Çıkardığımız dergiden ve sosyal medyadan yaptığımız evinizdeki tozlu sandıkları açın, sizin için bir değeri olmayan ülke ve Konya’mız için değeri olan bilgi ele geçecektir. Duyurumuzdan sonra birçok kişiden bize fotoğraflar ulaştırıldı” dedi.

Konya’nın eski haritası üzerinden tarihi eserler ve mezarlıkları hatıraları eşliğinde anlatan Barışık, “Dünyada en çok meczubun olduğu yer Konya’dır. Bunlar Konya’nın manevi mimarlarıdır Silleli İsmail, Parsanalı Mustafa bu nimarlardan bazılarıdır.Ladikli Ahmet Ağa’nın manevi ordusunda İsmail Ağa yüzbaşıdır. Parsanalı Mustafa 106 yaşında vefat ettiğinde büyük bir kalabalık vardı. Ekmekçi Hayk kardeşi ile beraber İngiltere'ye gider. Burada çok iyi derecede İngilizce öğrenir. İngiliz devlet istihbaratı Hayk'a ajanlık teklif eder. Hayk kendisine yapılan ajanlık teklifini ‘Doğduğum ve doyduğum yerlere ihanet edemem’ diye kabul etmez” dedi.

KONYA ESKİ VE YENİ FOTOĞRAFLARI SAYFASI

Ömer Tokgöz ise, sosyal medyanın fotoğrafçılığın yaygınlaşmasında büyük önem taşıdığını belirterek, “Sosyal medya ile şehir trendi ortaya çıktı. Facebook’ta ‘Konya Eski ve Yeni Fotoğrafları’ sayfamızın 55 bin üyesi bulunmaktadır. Yurtiçi ve yurtdışından bile sayfamız takip edilmekedir.İstanbul’dan sonra Konya ikinci sırada bulunmaktadır. Ahmet Güldağ ve Nail Bülbül eski Konya hakkında bize bilgiler vermektedir. Fotoğraflardan önce Konya hakındaki bilgilere Konya’ya gelmiş seyyahlardan ulaşıyoruz.” dedi.

Konya ile ilgili ilk çekilen fotoğraflar hakkında bilgi veren Tokgöz, “Konya ile ilgili ilk fotoğrafları 1884 yılında Amerikalı John Henry Haynes çekmiştir. Haynes’in çektiği 340 fotoğraf Kaliforniya’da arşivde bulunmaktadır. 2. Abdülhamid tarafından çektirilen fotoğraflar Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu’nda bulunmaktadır. Bu koleksiyonda Konya’da çekilmiş 310 fotoğrafa rastlıyoruz. Alaaddin Tepesi’nden Mevlana’ya doğru onlarca medrese yol açma bahanesiyle yıktırılmıştır. Sur taşları devlet eliyle yapılan binalarda kullanılmıştır. Valilik, Kapu Camisi, Sanayi Mektebi, Konya Lisesi binaları sur taşlarıyla yapılmıştır. Tarihi fotoğrafların çoğu Alaaddin’den çekilmiştir. Bu fotoğraflar aracılığıyla yıkılan eserleri görebilmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Yaşar Barışık ve Ömer Tokgöz’e dernek plaketleri HİSDER Başkan Yardımcısı Mustafa Dündar ve Nail Bülbül tarafından takdim edildi.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri