Şivlilik yasaklandı hazırlıklar boşa gitti

Pandemi ile mücadele kapsamında 3 ayların gelişini müjdeleyen, çocukların kapı kapı dolaşıp şeker, çikolata isteyeceği Şivlilik günü için bütün etkinlikler yasaklandı.

Konya'ya özgü bir gelenek olan ve yıllardır devam ettirilen Şivlilik adeti, bu yıl pandemi dolayısıyla yaşattırılamayacak. Kalabalığa sebebiyet vereceği ve Covid-19 salgını için risk oluşturacağı endişesinden dolayı İl Hıfzıssıhha kurulu tarafından o güne özel yapılacak bütün etkinliklerin yasaklanması kararlaştırıldı. Bu karar, çocukları üzdüğü gibi esnafı da büyük bir çıkmaza soktu. 18 Şubat Perşembe günü dağıtılacak olan şivlilik ürünlerini tezgâhlarına dizen, o güne özel hazırlık yapan ve müşterilerini bekleyen esnaf, karar sonrası büyük bir hayâl kırıklığı yaşadı.

VALİLİK: ETKİNLİK YAPILMASINA MÜSAADE EDİLMEYECEK

İl Hıfzıssıhha kurulu bu yıl şivlilik etkinliklerinin yapılmamasını karar aldı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: İl Hıfzıssıhha kurulumuzun 08.02.2021 tarih ve 04 sayılı kararı ile; “İlimiz genelinde, Kültürel mirasın bir parçası olarak kutlanan şivlilik etkinliklerinin kalabalıklara sebebiyet vereceği ve Covid-19 salgını için risk oluşturabileceğinden 2021 yılı için etkinlik yapılmasına müsaade edilmemesine, Yukarıda belirtilen esaslar doğrultusunda uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesine ve mağduriyete neden olunmamasına, Alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesine ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına karar verilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

BAŞKAN GÖNER: ESNAFIMIZ TEDİRGİN

Konya Bakkallar, Bayiler ve Kuruyemişçiler Esnaf Odası Başkanı Feridun Göner, çocukların ev ev dolaşmasının riskli görülmesinden ötürü Valilik tarafından şivlilik etkinliklerinin yasaklanması kararının alındığını söyledi. Daha önce yapılan görüşmelerde Şivlilik gününe özel bir esneklik düşüncesinin hakim olduğunu, daha sonraki süreçte de yetkililer tarafından “Müsaade etmeyelim, virüsü kendi elimizle yaymayalım” düşüncesinin ağır bastığını dile getiren Göner, esnafların tedirgin olduğunu söyledi.

EN AZINDAN AİLE İÇİNDE GELENEK YAŞATILMALI

Esnafın da Şivlilik gününe özel esneklik beklediğini ancak alınan kararın tam tersi olduğunu ifade eden Göner, daha sonra şunları kaydetti: “Esnaf, zorlu bir süreçten geçiyor. Tüm zorluğa rağmen, Valilik tarafından alınan bu karara da saygı gösteriyoruz. Esnaf olarak bu karara hassasiyet göstermemiz gerekir. Anne ve babaların da çocuklarına meselenin izahını yapması şart. Büyükşehir Belediyesi, 20 bin Şivlilik poşeti dağıtacak. Güzel bir uygulama. Anne ve babalar ne olursa olsun, bu geleneği kendi evinde yaşatmalı. Şivlilik ürünleri alırken de alışverişi küçük esnaftan yapmak gerekir.”

GELENEK TAM ANLAMIYLA YAŞATILAMAYACAK

Geçmişten günümüze varlığını sürdüren Şivlilik geleneği, ilk kez bu yıl tam anlamıyla yaşatılamayacak. Birlik ve beraberlik duygularının pekiştirildiği o gün Konya'da denetimler de artırılacak. Pandemiden ötürü fener alayı programı da düzenlenmeyecek. Çocuklar tarafından da lastik yakılmayacak. Üç ayların girişi, buruk kutlanacak.

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri