Şivlilik reyonlarda

Şivlilik ürünleri market reyonlarında yerini aldı. Esnaflar da vitrinlerinde çocuklara dağıtılabilecek şivlilikleri ön plana çıkarıyor. Konya’da her yıl Regaib gecesinin gündüzünde yaşanan ‘şivlilik’ adeti çocukları yine sevindirecek.

Konya’ya has bir gelenek olan şivlilik, gün boyuncu eli poşetli çocukların evleri gezip çikolata, gofret ve şekerleme ürünlerini toplaması şeklinde uygulanıyor. Şivlilik, Konya'ya has bir gelenek olarak ilgi görüyor. Receb ayının ilk günü Konya'da 'Şivlilik Günü' olarak kutlanıyor. Konya halkı bu günü 'İlk Namaz' olarak da adlandırıyor. Bu yıl şivlilik 7 Mart Perşembe günü dağıtılacak. Marketler ve esnaf bu özel güne 1 hafta kala reyonlarını ve vitrinlerini hazırladı. Şivlilik gününe özel oluşturulan reyonlarda çikolata, gofret, şekerleme gibi tüm şivlilik ürünleri vatandaşlarla buluşuyor. Market ve bakkallarda şivlilik ürünlerini yanısıra şivlilik gününün önceki akşamı kutlanan ‘Fener alayı’ için de çeşitli malzemeler satılıyor. Fener alayında kullanılacak, fenerler, ledli oyuncaklar ve mumlar tezgahlarda yerlerini aldı.

ŞİVLİLİK NE DEMEK?

Yazar Ali Işık bir makalesinde 'şivlilik'in nereden türediğini şöyle açıklıyor: "Bazı doğu kökenli Türk aydınlar bu kelimenin Kürtçe bir kelime olduğunu, 'şiv' (yemek)’den 'yemeklik' anlamına geldiğini iddia ederlerse de; bu iddia, bu âdetin yaygın yöresi Konya olmasından dolayı bize pek inandırıcı gelmiyor. Konyalı, bu kelimenin, hicrî 334 tarihinde vefat eden ve büyük mutasavvıflardan olan Ebûbekir Muhammed Şiblî’nin ismin-den geldiğini bir menkıbeye de yaslayarak ifade eder. Hikâyeye göre bu zat, bir gece rüyasında Hazreti Peygamber (S.A.S.)’in ana rahmine Receb ayının ilk Perşembe gecesi intikal ettiğini görür. Büyük bir sevinç içerisinde uyanarak bunu, oturduğu semtin bütün evlerine vararak 'Şiblî!' nidâsıyla müjdeler. Her hâne sahibi de bu müjde karşısında şükür ve mutluluk nişânesi olarak ona bir parça yiyecek verir. Bu hadisenin sonucunda bu âdet doğmuş ve çocuklar tarafından da sürdürülmüştür. Bu âdetin adı da zatın ismine atfen 'Şiblilik>Şivlilik' olmuştur."

HÂLİD ŞEN

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri