Şivlilik heyecanı yaşandı

Konya'da geleneksel hale getirilen "Şivlilik" heyecanı, bu yıl da yaşatıldı. Çocuklar, günün erken saatlerinde ellerindeki poşetlerle; kapı kapı dolaşarak, şekerlemeler topladı. Şehrin farklı noktalarında renkli görüntüler oluştu

Konya geleneği olan “Şivlilik” kültürünün yaşatılması amacıyla Konya Büyükşehir Belediyesi, mübarek üç ayların başlangıcında Şivlilik ve Fener Alayı programı düzenledi. Geleneksel olarak çocukların kapı kapı dolaşıp şekerlemeler topladığı ve fenerleri yakarak eğlendikleri "şivlilik ve fener alayı" etkinliği, renkli görüntülere sahne oldu. Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi ve Kılıçarslan Gençlik Merkezi’nin organize ettiği etkinliğe 7’den 70’e binlerce Konyalı katıldı. 

DOLU DOLU 3 AY GEÇİRECEĞİZ

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, programın Konya’nın mutluluğuna, huzuruna, güzelleşmesine, komşuluk ilişkilerinin gelişmesine vesile olduğunu söyledi. Programı organize eden Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi ile ilçelerin gençlik meclislerine teşekkür eden Başkan Akyürek, “Regaib Kandili’nin ve mübarek üç ayların rahmete, berekete, kurtuluşa vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyoruz. Recep ayının başlaması vesilesiyle bir inanç ve aşk şehri olan Konyamızda, hemşerilerimizin mübarek üç ayları en güzel şekilde idrak etmeleri için elimizden gelen katkıyı sunacağız. Artık bir gelenek haline gelen Mevlana Meydanı’ndaki teravih programları, Kültürpark’taki Rahmet Akşamları, Kur’an-ı Kerim tilavetleri, ilahiler, sohbetler, vaazlar ve diğer programlarla bu ayları dolu dolu idrak edeceğiz” dedi.

ÇOCUKLAR EĞLENCELİ DAKİKALAR YAŞADI

Mahalle aralarında vatandaşlar tarafından yakılan lastiklerin üzerinden atlayan çocuklar büyük mutluluk yaşadı. Şivliliğin Konya için önemini belirten vatandaşlar, "Şivlilik bizim geleneğimiz. Çocuklar bugünlerde büyük mutluluk yaşar. Ateşin üzerinden atlarız. Fenerlerimizi yakıp dolaşırız. Çocuklarda kapı kapı dolaşarak şeker toplar" şeklinde konuştu. Hacivat - Karagöz, Paytak, maskot mehter takımı, Keloğlan, Nasreddin Hoca, geleneksel çocuk oyunları ve yarışmaların olduğu program, çocuklara şivlilik coşkusu ve eğlenceli dakikalar yaşattı. Yanan fenerlerin güzel görüntüler oluşturduğu programın sonunda çocuklara şivlilik ikram edildi.

İTFAİYE'YE ONLARCA ŞİVLİLİK İHBARI GELDİ

Konya'da 3 ayların başlangıcı dolayısıyla kutlanan şivlilik öncesi ara sokaklarda ve boş alanlarda ateş yakılması itfaiyeyi alarma geçirdi. Şehrin birçok noktasında çocukların yaktığı ateş bazı yerlerde vatandaşı ve itfaiyeyi alarma geçirdi. İtfaiye ekipleri, şivlilik sevincinin hüzne dönüşmemesi için teyakkuzda bekliyor. Konya Büyükşehir İtfaiye Daire Başkanlığı yetkilileri olası bir büyük yangın durumunda, vatandaşların kendilerini aramasını istedi.Yakılan ateşlerin tehlike oluşturduğu anlar da oldu. Ateş, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Çok sayıda ihbara giden itfaiye ekipleri, bazı ihbarlara da yetişemedi. Polisin uyarılarına aldırmayan vatandaşlar, gece geç saatlere kadar bu geleneği sürdürmeye devam etti.

ALİ İBİLEME/MESUT TURAN merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri