Sıtmaya Karşı Kurulan İlk "Sinek Fabrikası" Üretime Hazır

Brezilya’nın Campinas bölgesinde kurulan bir laboratuvarda, sıtma hastalığına karşı genetiği değiştirilmiş sinek üretilmeye başlandı. "Kısır böcek tekniği" adı verilen uygulama ile laboratuvarda üretilen erkek sineklerin, doğaya bırakılarak...

Brezilya’nın Campinas bölgesinde kurulan bir laboratuvarda, sıtma hastalığına karşı genetiği değiştirilmiş sinek üretilmeye başlandı. "Kısır böcek tekniği" adı verilen uygulama ile laboratuvarda üretilen erkek sineklerin, doğaya bırakılarak o bölgedeki sinek nüfusunu ve hastalık riskini azaltması hedefleniyor.

Bir süredir geliştirme aşamasında olan ve ilk olarak Bahia eyaletinde denemesi yapılan transgenik sineklerin, hastalığın görülme oranını %90’a kadar azalttığı tespit edildi. Gerekli izinlerin alınmasının ardından ticari üretime geçen laboratuvarda, haftada iki milyon erkek sivrisinek üretilmesi bekleniyor.

Teknolojiyi geliştiren İngiliz Oxitec şirketi, hükümetin de desteğini alarak üretim kapasitesini artırmayı ve projeyi tüm ülkeye yaymayı planlıyor. Şirketin Brezilya temsilcisi Glen Slade, şu ana kadar 20’ye yakın belediyeyle anlaştıklarını ve projenin ilk olarak Sao Paulo eyaleti sınırları içinde kalan bölgelerde uygulanacağını ifade etti.

Sıtma sebebiyle her yıl birçok kişinin hayatını kaybettiği Brezilya’da, fabrika üretimi sineklerin etkileri, sivil toplum kuruluşları ve çevreciler tarafından tartışılmaya devam ediyor.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri