Sistemi düzeltmeye çalışıyoruz

MEDAŞ Genel Müdürü Önder Kazazoğlu, MEDAŞa yönelik eleştirilere cevap vererek, Göreve geldiğimizden bu yana sistemi düzeltmek için yoğun bir şekilde iyileştirme çalışması başlattık
Meram Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (MEDAŞ) gazetemizi tesislerinde ağırladı. MEDAŞ Genel Müdürü Önder Kazazoğlu, Genel Müdür Yardımcıları Eyüp Erduran, Erol Uçmazbaş ve Burhan Peker’in katıldığı toplantıda MEDAŞ Genel Müdürü Önder Kazazoğlu yaklaşık 20 ay önce özelleştirilen MEDAŞ’ta nelerin değiştiğini ve geleceğe yönelik düşünülen projeleri anlattı. Kazazoğlu, MEDAŞ’a yönelik eleştirilerle ilgili de açıklama yaptı.
MEDAŞ olarak yaklaşık 20 aydır faaliyet gösterdiklerini ve göreve geldiklerinden bu yana MEDAŞ sınırları içerisindeki pek çok şeyi değiştirdiklerini dile getiren MEDAŞ Genel Müdürü Önder Kazazoğlu, “Geçtiğimiz yılla bu yılı mukayese ettiğimiz zaman çok daha iyi durumda olduğumuzu düşünüyorum. Geçen seneki sıkıntıların büyük bölümünü hallettik. Şirketin organizasyon yapısı değişti. Şu an Türkiye’nin en iyi aydınlanan bölgeleri MEDAŞ bölgesinde, Konya’da bu sıralamada birinci sırada. Konya’da bütün sokak lambaları yanıyor manasında söylemiyorum bunu. Diğer şehirlerle mukayese edildiğinde çok iyi durumdayız. İnşallah MEDAŞ Türkiye’nin en iyi dağıtım şirketi olacak. Bunda iddialıyız, gerçekleştireceğiz” dedi.
MEDAŞ İKİYE BÖLÜNÜYOR
Bu çerçevede 2012 yılının sonunda EPDK’nın kurallarına göre MEDAŞ’ı ikiye bölmek zorunda olduklarını söyleyen Önder Kazazoğlu, “MEDAŞ, dağıtım ve üretim şirketi olarak ikiye bölünecek. MEDAŞ sadece dağıtım yapacak enerji satışı ile ilgilenmeyecek. Satış şirketini şimdiden kurduk. Dolayısı ile Konya’ya daha ucuz elektrik satacağız diye bir sözümüz vardı. Bunu yerine getireceğiz bu sayede. Özellikle ticarethanelerin burada ciddi kârları olacak. Lisansını aldık, önümüzdeki günlerde çalışmalara başlayacağız” diye konuştu. MEDAŞ’ın yatırımlarından da bahseden Kazazoğlu, “MEDAŞ’ın 5 yıl içinde yapacağı yatırımların toplamı 574 milyon TL. Bu yatırımlara 2011 itibariyle başlandı. Bu bizim EPDK’da onaylanmış bütçemiz. Bu parayı devlet bize vermiyor. Biz kendimiz bulup bu yatırımları yapıyoruz. Planlarımız hazır, 2011 için projelerimizi başlattık. Yüzde 35 civarında tamamladık. Yıllık 114 milyon TL yatırım yapıyoruz. Bizim prensibimiz, yapabileceğimiz tüm işleri hizmet alımı yoluyla gerçekleştirmek. Bu, sorumluluğu birilerine yıkmak demek değil, denetim, kontrol, yönlendirme yine bizde. İkincisi, daha önceki yıllarda taşeron elemanlarının sosyal, kanuni ve sendikal hakları çiğnenmiş. Maaşlar eksik ödenmiş, tazminatlar verilmemiş vesaire. Biz buna da önlem aldık. Bütün çalışanların kanuni haklarını güvence altına aldık. Sistem böyle yürürken, buradaki sorun ücret sorunu. Burada serbest piyasa ekonomisi çerçevesinde herkes kendi ücretini maksimize etmek durumunda. Ben şu kadar alayım MEDAŞ’tan dersiniz ama alamazsınız. Bana şu parayı vermezseniz ben grev yapacağım diyebiliyor çalışanlar. Grev yaptılar, sabotaj yaptılar, Valinin evinin bulunduğu sokakta lambalar iki gün yanmadı. Ama bunlara gerek yok, bizimle birlikte çalışmak isteyenlerin başımız üzerinde yeri var, çalışmak istemeyen de kendisi bilir” ifadelerini kullandı.
ARIZALAR PLANLI BİR ŞEKİLDE BİTİRİLECEK
Arızalarla ilgili konuya da değinen MEDAŞ Genel Müdürü Kazazoğlu, “Kayıtlarımız eylül ayından itibaren oluşmaya başladı. 2010 eylül ayı öncesinde hiçbir kayıt yoktu. Arıza süresini ölçüyoruz. Arıza algılama süresi 9 dakikaya, arızaların giderilme süresi 1 saat 26 dakikaya indi. Bu MEDAŞ’ın sınırları dahilindeki ortalamadır. Ekim ayında 162’ymiş. Sürekli bir düşüş eğiliminde olmuş. Biz bakım işlerinin yüzde 25-30’unu yaptık. O halde bu seviyeye indi. Yılsonuna kadar bakım işlerini tamamlayacağız ve bu oran daha da aşağı düşecek. Orta gerilim arızaları ise 60’lardan, aşağı inmeye başlamış. Fakat nisan ve mayıs aylarında tekrar yükselmiş. Bu da tarımsal sulamadan kaynaklanıyor. Buralarda çıkan arızalar nedeniyle biz büyük cezalar ödüyoruz TEİAŞ’a. Tarımsal sulama sistemlerini düzenli hale getirmeden bu sorunu çözemeyiz. MEDAŞ sınırlarındaki 40 bin trafonun 11 bini bize ait. Bunların geri kalanı ise çiftçilere ve kooperatiflere ait. Bunları düzeltmeden sorunları çözemeyiz. Çiftçi aylık sadece 1,5 TL vermekten çekiniyor. Elektrik mühendisleri bu noktada çalışma yapmalı bizimle. Bunun için Bakan’a kadar gidiyorlar. Sistemi delmek yerine, sistemi yürütmemiz gerekiyor. Bunu el birliği ile yapacağız aksi halde bu işi düzeltemeyiz” dedi.
MEDAŞ, İNŞAAT İÇİN ENGEL DEĞİL
İnşaat sektöründen gelen yoğun şikayetlere de cevap veren MEDAŞ Genel Müdürü Önder Kazazoğlu, MEDAŞ’ın sanıldığı gibi inşaatçılar önünde engel olmadığını söyledi. Engellerin tamamının planlama hatasından kaynaklandığını dile getiren Kazazoğlu, “Belediye imar planında buraları bize tahsis ettiğini söylerse, biz vatandaşın ihtiyacı olan elektriği bir program çerçevesinde veririz. Şikayeti olan bize gelsin, sistemi düzeltmemiz için bize yardımcı olsun” diyerek sözlerini tamamladı.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri