Sırp Savaş Suçları Sanığı 'İntikam' İçin Döndü

Lahey’de savaş suçlarından yargılanırken karar öncesinde hastalığı sebebiyle geçici olarak tahliye edilen Radikal Sırp Partisi'nin kurucusu Voyislav Şeşely, Belgrad’a döndü. Batı ile entegrasyon peşindeki eski yoldaşlarından ‘hainler’...

Lahey’de savaş suçlarından yargılanırken karar öncesinde hastalığı sebebiyle geçici olarak tahliye edilen Radikal Sırp Partisi'nin kurucusu Voyislav Şeşely, Belgrad’a döndü. Batı ile entegrasyon peşindeki eski yoldaşlarından ‘hainler’ olarak bahseden Şeşely, onları iktidardan düşürüp intikam alacağını söyledi.

Kolon kanseri sebebiyle 12 yıllık tutukluluğun ardından tahliye edilen 60 yaşındaki Şeşely, parti merkezinin balkonundan taraftarlarına hitap etti. Derhal siyasete döneceğini ifade eden Voyislav Şeşely, ‘dönek ve hainler’ olarak nitelendirdiği Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç ve Başbakanı Aleksandar Vuçiç’i iktidardan indireceğini söyledi.

Sırp savaş suçlusu, tahliyesi ile ilgili olarak ise "Benden kurtulmak istediler. Serbest bırakılma kararında bu özgürlüğümün geçici olduğunu yazdılar, ama bu özgürlüğüm Sırp hainleri Nikoliç ve Vuçiç iktidardan düşene kadar devam edecek. Onlar Sırp onuru milliyetçiliğinden vazgeçtiler ve 'Batı'nın' hizmetçisi oldular.” diye konuştu.

Milliyetçi marşlar söyleyen kalabalığa hitap eden Şeşely, şunları söyledi: “Lahey mahkemesi yaralı küresel bir canavardır ve hâlâ Sırp siyasetçi ve komutanların hayatlarını mahvetmeye devam ediyor. Sırbistan'da doksanlı yıllarında yapılan en değerli eylemleri için; 'Sırplığı' ve babalarımızın toprağını savundukları için yargılanıyorlar. Hasta olan Sırp komutanı Mladiç yargılanırken Belgrad'daki rejimi sessizce izliyor ve hiçbir şey yapmıyor.” Şeşely, 'Büyük Sırbistan çok yaşasın' sloganıyla konuşmasına son verdi.

BOŞNAKLAR RAHATSIZ

Bosna Savaşı sırasında katliam yapan Sırp kuvvetlerin önde gelen liderlerin biri olan Voyislav Şeşely’nin serbest kalması Boşnakları rahatsız etti.

Bosna Ordusu’nun eski komutanlarından Behir Baliç, Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada Şeşely'in bırakılmasının çok kötü bir mesaj verdiğini söyledi. Komutan Baliç, "Şeşely, eski Yugoslavya bölgesinin en kötü savaş suçlarından sanık oldu. Lahey mahkemesi uzun zaman boyunca onun davasıyla uğraştı ve sonunda hiçbir şey yapmadı. Bu hem Srebrenitsa, hem de diğer bütün Boşnak vatanseverler, Hırvatlar gibi diğer milletler için büyük bir hakaret oldu. Lahey mahkemesinin mesajı 'katliam yaptınız, mağdur insanları öldürdünüz, kadınların ırzına girdiniz ama bunlar hiç de önemli değil' oldu." şeklinde konuştu.

Bir başka Boşnak ise Şeşely'in sağlığın da o kadar kötü olmadığını ve her şeyin bir oyun olduğunu belirtti. Bosnalı vatandaş, "Kendisi hasta olsaydı, o kadar enerjik davranamazdı ve intikamdan bahsedemezdi." diye konuştu.

Bazı Boşnaklar ise Şeşely’nin artık önemli bir olmadığını ve ‘böyle bir psikopata haddinden fazla önem atfetmemek’ gerektiğini dile getirdi.

Sırp Radikal Partisi’nin kurucusu Voyislav Şeşey, 2003 yılında gönüllü olarak Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’ne teslim olmuş ve hakkındaki iddiaları reddetmişti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri